autóbuszgyártás

Elkelt a kaposvári buszgyár, a török befektető fejleszteni akar

2013.11.15.

Elkelt a a NABI (North American Bus Industries) Gyártó és Kereskedelmi Kft. kaposvári autóbuszgyára, az új tulajdonos - egy török érdekeltségű családi vállalkozás vezetője - öt év alatt több mint 20 millió eurós fejlesztést és mintegy 200 ember foglalkoztatását tervezi - jelentette be pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester és Ugur Ustunal, a kaposvári gyárat megvásárló Metyx tulajdonosa.

Elsősorban a gyár egykori szakembereit szeretnék foglalkoztatni, ugyanis ők tudnak kompozit műanyaggal dolgozni, amivel csak nagyon kevesen képesek a világon - mondta Ugur Ustunal. Hozzátette: Kaposváron - ezt a szaktudást hasznosítva - főként szélerőművekhez készítenek lapátokat.

Kaposvár polgármestere elmondta: hónapok óta tartó tárgyalássorozat eredménye a megállapodás, amelynek révén reményei szerint rövid időn belül többen fognak dolgozni a volt NABI telephelyén, mint ahányan eddig dolgoztak ott.

NABI-busz - volt. 

Háttér:

Török befektető vásárolta meg a North American Bus Industries (NABI) karosszéria kaposvári gyárát. A Telateks a jó infrastruktúra, munkaerő és menedzsment miatt döntött a magyarországi befektetés mellett.  A 7 és félmilliárd forint felhasználásával történő beruházás keretében 3 éven belül mintegy 200, részben a volt NABI gyárban dolgozó szakembert alkalmaznak majd.

A vevő elsősorban kompozit anyagból készülő szélkerék lapátokat és motorházakat gyárt majd a kaposvári üzemben. Az akvizíciós projektet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA projektmenedzsment tevékenységével  szakmailag is támogatta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár júliusban személyesen tárgyalt a vevővel.

Ugur Üstünel ,  befektető cég  tulajdonosa elmondta, hogy korábban egy brazíliai befektetésen gondolkodtak, azonban amikor tudomást szereztek a kaposvári dolgozók szakértelméről, akkor módosították az eredeti elképzelést és inkább a  magyarországi beruházásra összpontosítottak.

A Telateks A.S.-ről

Műszaki textíliák gyártásával foglalkozó török cég. Gyárai Törökországban találhatóak, illetve 2011-ben alapítottak egy leányvállalatot Németországban. Kompozit üzletáguk (Metyx Composites) nyersanyagokat, félkésztermékeket állít elő különféle. iparágak, úgy mint az autóipar, hajógyártás, szélenergia ipar, infrastruktúra, stb. részére. Törökországon kívül Németországban és Angliában is jelen vannak.

A NABI-ról

A North American Bus Industries (NABI) története 1976-ra nyúlik vissza, amikor kereskedelmi megállapodás született az akkor a világelsők között számon tartott magyar Ikarus és amerikai Crown Coach között. A céget hivatalosan 1992-ben alapították. A székhelye Budapesten található, Budapesten és Kaposváron van buszkarosszéria-gyártó illetve összeszerelő üzeme. Fennállása óta több mint 8000 autóbuszt gyártott az amerikai piacra is.

MTI-autoszektor.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....