Fenntartható fejlődés

Elkötelezettek az európai kkv-k a fenntarthatóság mellett, de további ösztönzőkre van szükségük

2023.12.04.

A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző fenntartható üzlet gyakorlatokat – derül ki a Generali Csoport és az olasz SDA Bocconi közös kutatásából és az ahhoz kapcsolódó Fehér Könyvből.

  • A harmadik alkalommal elkészített felmérés rámutat, hogy továbbra is növekszik azon kkv-k száma, melyek elkötelezettek a fenntarthatósági célkitűzések megvalósítása mellett, ugyanakkor feltárja, milyen ösztönzőkkel lehet a lemaradó cégeket segíteni a felzárkózásban.
  • A megkérdezett kkv-k leginkább a túlzott adminisztratív terheket és a túlszabályozottságot (48%), valamint az állami ösztönzők (48%) és a finanszírozási programok (47%) hiányát jelölték meg akadályozó tényezőként.
  • A kutatás eredményeinek ismertetése mellett bemutatták a Generali SME EnterPRIZE projekt keretében, 7000 vállalkozás közül kiválasztott európai Fenntarthatósági Hősöket – a 10 díjazott kkv között a hazai Sudár Birtokot jutalmazták.

Brüsszel – Az energiaválság, az ellátási láncok zavarai, valamint az infláció és a gazdasági-geopolitikai bizonytalanságok ellenére egyre több vállalkozás tesz lépéseket a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében, ráadásul emellett nyomós üzleti érvek is szólnak – mutat rá a Generali Csoport és az SDA Bocconi által készített Fehér Könyv harmadik kiadása, melyet a napokban mutattak be. Az eseményen olyan vezető európai döntéshozók is részt vettek, mint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke vagy Paolo Gentiloni gazdasági biztos. A több mint 1000 európai kkv körében végzett felmérés feltárja a vállalkozások fenntarthatósági törekvésekkel kapcsolatos lehetőségeit, a legjellemzőbb hiányosságokat és kihívásokat, valamint ajánlásokat fogalmaz meg az ilyen irányú üzleti gyakorlatok ösztönzésére.

A kutatásban megkérdezett kkv-k 44%-a nyilatkozott úgy, hogy már alkalmaz vagy hamarosan bevezetni tervez különböző fenntartható üzleti gyakorlatokat – ez 3%-os növekedést jelent a tavalyi eredményekhez képest, a 2021-es adatokkal összehasonlítva pedig 10%-os emelkedést. Ugyanakkor továbbra is számos nehézség akadályozza a vállalkozásokat a teljes mértékű elköteleződésben, ezek között a túlzott szabályozás és bürokrácia (48%) a legjelentősebb, az erre hivatkozó cégek száma közel megduplázódott a tavalyi évben mért 25%-hoz képest. Emellett az állami ösztönzők (48%) és a finanszírozási támogatások (47%) hiányát is számos válaszadó említette, itt is hasonló arányban súlyosbodott a probléma az előző kutatás óta.

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a valódi fenntarthatósági átmenet megvalósítása érdekében szükséges a vállalkozások lehető legszélesebb körének bevonása és az ezen a téren lemaradó cégek hatékony ösztönzése. A Fehér Könyv szerint ennek érdekében fontos lenne a hatékony tájékoztatás, hogy az érintett kkv-k tudatosabban álljanak a kérdéshez, tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a fenntartható gyakorlatok bevezetésével járó egyértelmű előnyökkel – ebben a finanszírozói oldalról érkező pénzügyi intézményeknek is érdemes lenne nagyobb szerepet vállalni. Ugyanakkor a javaslatok között szerepel olyan fenntarthatósági keretrendszer kialakítása, amely támogatja a cégeket az átállásban, valamint erősíti a regionális innovációs központok és partnerségek hálózatát a jó gyakorlatok tapasztalatainak maximális kiaknázása érdekében.

Magyar cég a Fenntarthatósági Hősök között

A felmérés a Generali SME EnterPRIZE projektjének keretében készült, mely a biztosító társaság kiemelt kezdeményezése a fenntarthatóság kultúrájának előmozdítására az európai kis- és középvállalkozások körében. Ehhez kapcsolódva több mint 7000 kkv közül választották ki idén is azokat a cégeket, melyek élen járnak a fenntartható fejlődésben és ezzel példát mutathatnak, egyben ösztönözhetik a környezetükben működő vállalkozásokat. A Generali, valamint egy akadémiai, üzleti és innovációs szakemberekből álló tanácsadó testület értékelte az EnterPRIZE pályázóit a társadalmi és környezetvédelmi kötelezettségvállalásaik alapján, illetve figyelembe véve az üzleti tevékenységeik során megvalósított értékteremtő fenntarthatósági kezdeményezéseket. A nyertesek a programban résztvevő 10 országból kerültek ki, többek között Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Németországból és Spanyolországból.

A Fenntarthatósági Hősök között a magyar Sudár Birtokot is díjazták. A megváltozott munkaképességű kollégákat is alkalmazó családi vállalkozás bio fűszerek és gyógynövények termesztésével és feldolgozásával foglalkozik, 100%-ban vegyszermentesen működik, és termékei is tartósító-, adalék- és színezőanyag-mentesek. További információk és a Generali SME EnterPRIZE projekt részletei ezen az oldalon érhetők el: https://www.sme-enterprize.com/

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....