ügyészség

Elszabadultak az indulatok az M3-as autópályán, a villogtatást büntetőfékezés követte - videó

2023.02.25.

Az Egri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat egy 58 éves férfi ellen, aki büntetőfékezéssel próbált megleckéztetni egy másik sofőrt az autópályán.

A vád szerint a férfi 2021 őszén, reggel, a megengedett sebességhatárt túllépve Budapest irányába haladt sárga Volkswagen Transporterével. A sértett a vádlott előtt, vele azonos irányba közlekedett, amikor utolért egy ponyvás teherautót, melyet megelőzött, majd visszatért a külső forgalmi sávba. Az előzés során a még nagyobb sebességgel közlekedő vádlott a belső sávban a sértett mögé érkezett, és néhány méterre megközelítette az előtte haladó gépkocsit, miközben járműve távolsági fényszóróját villogtatva nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a másik teherautó előzésével a sértett akadályozta az útjában. A vádlott ezután sebességét kb. 160 km/órára folyamatosan növelve folytatta útját.

 

A sértett az eset után gyorsított, utolérte a vádlott által vezetett járművet, melyet a követési távolság szabályait be nem tartva szorosan megközelített. A vádlott ezt észlelve abból a célból, hogy a mögötte érkező sértettet megleckéztesse, hirtelen, két másodpercen keresztül fékezni kezdett úgy, hogy azt a forgalmi helyzet vagy más jelentős érdek nem indokolta. A büntetőfékezés során a vádlott sebessége a korábbi kb. 159,3 km/óráról 129,6 km/órára csökkent.

Szerencsére a sértett vészfékezéssel reagált, ezzel sikerült elkerülnie az ütközést, azonban a két jármű között csak kb. 2-2,5 méter távolság volt.

A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi, mely feltételek jelen esetben nem álltak fenn, így ezt a KRESZ-szabályt szegte meg a vádlott, aki így magatartásával szándékosan közvetlen veszélynek tette ki mások életét és testi épségét.

A járási ügyészség most benyújtott vádiratában a közúti közlekedésben résztvevőkre különösen veszélyes, és az utóbbi időben elszaporodott cselekmény miatt – az egyébként büntetlen előéletű vádlottal szemben – felfüggesztett szabadságvesztés, közúti járművezetéstől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Azonban a nyomozó hatóság a felmerült egyéb KRESZ-szabályszegések miatt mind a vádlottal, mind a sértettel szemben szabálysértési feljelentést tett.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
ügyészség

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
A Ford tovább tekerte az őrületvezérlőt, a korábbi Raptort V6-os motorral emelte új dimenzióba. Nem....
2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..
2023.09.22
Az M1-es autópályán, a lébényi szakaszon, a 128-as és a 136-os km között új terelést építenek ki,....