ügyészség

Elszabadultak az indulatok az M3-as autópályán, a villogtatást büntetőfékezés követte - videó

2023.02.25.

Az Egri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat egy 58 éves férfi ellen, aki büntetőfékezéssel próbált megleckéztetni egy másik sofőrt az autópályán.

A vád szerint a férfi 2021 őszén, reggel, a megengedett sebességhatárt túllépve Budapest irányába haladt sárga Volkswagen Transporterével. A sértett a vádlott előtt, vele azonos irányba közlekedett, amikor utolért egy ponyvás teherautót, melyet megelőzött, majd visszatért a külső forgalmi sávba. Az előzés során a még nagyobb sebességgel közlekedő vádlott a belső sávban a sértett mögé érkezett, és néhány méterre megközelítette az előtte haladó gépkocsit, miközben járműve távolsági fényszóróját villogtatva nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a másik teherautó előzésével a sértett akadályozta az útjában. A vádlott ezután sebességét kb. 160 km/órára folyamatosan növelve folytatta útját.

 

A sértett az eset után gyorsított, utolérte a vádlott által vezetett járművet, melyet a követési távolság szabályait be nem tartva szorosan megközelített. A vádlott ezt észlelve abból a célból, hogy a mögötte érkező sértettet megleckéztesse, hirtelen, két másodpercen keresztül fékezni kezdett úgy, hogy azt a forgalmi helyzet vagy más jelentős érdek nem indokolta. A büntetőfékezés során a vádlott sebessége a korábbi kb. 159,3 km/óráról 129,6 km/órára csökkent.

Szerencsére a sértett vészfékezéssel reagált, ezzel sikerült elkerülnie az ütközést, azonban a két jármű között csak kb. 2-2,5 méter távolság volt.

A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi, mely feltételek jelen esetben nem álltak fenn, így ezt a KRESZ-szabályt szegte meg a vádlott, aki így magatartásával szándékosan közvetlen veszélynek tette ki mások életét és testi épségét.

A járási ügyészség most benyújtott vádiratában a közúti közlekedésben résztvevőkre különösen veszélyes, és az utóbbi időben elszaporodott cselekmény miatt – az egyébként büntetlen előéletű vádlottal szemben – felfüggesztett szabadságvesztés, közúti járművezetéstől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Azonban a nyomozó hatóság a felmerült egyéb KRESZ-szabályszegések miatt mind a vádlottal, mind a sértettel szemben szabálysértési feljelentést tett.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
ügyészség

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
Egy Daewoo Matizhoz kötöztek egy felismerhetetlen roncsot a 3-as főúton. ..
2024.04.20
A közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család idén is egy új Skodával mehet haza. ..
2024.04.20
10 éves Grand Cherokee 6 millióért, amire még locsolni kellene egy kis pénzt ..
2024.04.20
A központi járási ügyészség közvetítői eljárás céljából felfüggesztette az eljárást azzal a....
2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..