Győr

Érdekességek az Audiból: Haptik robot és alumínium körforgás

2020.10.05.

Az innováció jegyében az Audi Hungaria következetesen és fenntarthatóan újabb és újabb technológiákat alkalmaz mind a motor- mind a járműgyártás területén. Ilyen a Haptik robot. De legalább ennyire érdekes, hogyan biztosítják az alumínium körforgását.

Fotók: Audi Hungaria

A járműgyár minőségbiztosítási e-laboratóriumában egy érintést szimuláló robot, az úgynevezett Haptik robot végzi az autók belső terének érzet alapú komfortoptimalizálását. A vizsgálat során lényegében az emberi ujj szerepét támogatja, és méréseinek köszönhetően az olyan apró részletek, mit egy-egy kapcsoló vagy gomb megnyomása is tökéletesre hangolható.

A Haptik robot segítségével az Audi Hungaria szakemberei a legkülönfélébb megnyomható, dönthető, billenthető és tekerhető kapcsolókat tudják vizsgálni az autók belső terében. A mérőrobot részét képezi egy speciális nyomatékszenzor, illetve a Haptik mérőszerszám. Ezek segítségével modellezhető az ember keze, bőre és izomzatának viselkedése egy-egy alkatrész megérintése, megnyomása, vagy elforgatása során. A mért adatok objektíven segítik a tökéletes beállítást, például az Audi TT középkonzolján, amelyen mind billenő-, tekerő-, mind nyomógombok is találhatóak.

 

Az Audi Hungaria járműgyárának átfogó minőségbiztosítási rendszere garantálja valamennyi győri termék prémium minőségét.

Körforgásban az alumínium

Az Audi Hungaria nagy mennyiségben használ fel alumíniumot, éves szinten mintegy 38 000 tonna alumíniumtekercset. Az alumínium gyártása rendkívül energiaigényes, ezért az Audi Hungaria körforgásba kapcsolja az alumínium felhasználását, amellyel energiát és értékes nyersanyagot takarít meg. Az Aluminium Closed Loop keretében a gyártás során keletkezett alumíniumhulladék visszakerül a beszállítóhoz, aki ebből az eredetivel megegyező minőségű alumíniumtekercset állít elő, amelyet ismét visszaszállít az Audihoz. A körforgás ez által folytatódik egy fenntartható gyártást eredményezve. 

„Az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektet a fenntartható és környezetkímélő gyártásra és folyamatosan halad a karbonsemlegesség felé vezető úton. „Vállalatunknál nem csak működésünk során csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat, hanem további, gyárterületen kívüli intézkedésekkel, mint például erdőtelepítéssel, logisztikai folyamataink optimalizálásával és beszállítóink fenntarthatósági megoldásainak támogatásával járulunk hozzá a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Tesszük ezt azért, mert az Audi- és a Volkswagen-Konszern az elsők között csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez. Közös célunk, hogy a globális felmelegedés mértékét 2050-ig 2°C alatt tartsuk. Ehhez az Aluminium Closed Loop is jelentősen hozzájárul, ezért örömünkre szolgál, hogy hamarosan az Audi Hungariánál is megvalósítjuk az alumínium körforgását“, mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke. 

Az Aluminium Closed Loop során nagymértékben csökken a nem megújuló természeti erőforrások felhasználása az azonosan magas minőségű alumínium hulladék másodlagos nyersanyagként történő felhasználásának köszönhetően. A minőségi romlás – downcycling – nélküli újrahasznosítás hozzájárul ahhoz, hogy az autók egy kedvezőbb környezeti mérleggel kezdjék életciklusuk használati szakaszát. Az alumínium másodlagos nyersanyagként történő előállítása során 95 százalékkal csökken az energiafelhasználás az elsődleges nyersanyagként történő előállításhoz képest.

 

Az Audi Hungariánál nem csak az alumínium újrahasznosítása történik magas szinten, a vállalatnál keletkezett hulladék több mint 99 százalékát hasznosítják.

  

   

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....