WRC

Esapekka Lappi vezet a Szardínia-ralin

2022.06.04.

Péntek este a Toyota finn versenyzője állt az összetett élén, igaz, az előnye egy másodperc sincs Ott Tänak előtt.

Csütörtökön volt egy szuperspeciál Olbia mellett az olasz versenyen, pénteken pedig hét gyorsaságit rendeztek meg, és kettőt töröltek, mert a Osilu-Tergu szakasz első futásán kigyulladt egy autó, és sokáig húzódott a mentés.

Nyolc gyorsasági szakasz után a Toyota csapatban a visszavonult Sébastien Ogier helyén versenyző Lappi szinte hibátlan vezetéssel vette át a Szardínia-rali első helyét, az egyetlen nehézsége az volt, hogy az ötödik gyorsasági utolsó kilométerein kapott egy bal első defektet. Növeli a finn teljesítményének értékét, hogy ez az első versenye, ahol murván vezetheti a Toyota GR Yaris Rally1 versenyautót.

„Azt hittem, közel lehetünk az élmezőnyhöz a mai nap végén, de nem feltétlenül fogunk vezetni, szóval ez egy jó nap volt, és nagyon elégedett vagyok. Három éve nem fordult velem elő, hogy péntek után vezetek egy versenyen, ami nagyon jó érzés. Biztonságos tempóban indultunk, a látótávolságot csökkentő por miatt is, de aztán amikor kitisztult a levegő, keményen tudtuk nyomni a gázt, mint rendesen. Ezen a ralin nem lehet állandóan 100 százalékon vezetni, de úgy gondolom, hogy folyamatosan 90 százalékon voltunk, és ez volt ma a kulcs. A legfontosabb dolog az volt, hogy biztosítsuk a jó rajtpozíciót holnapra, ami hibátlanul sikerült” – nyilatkozta a finn péntek este.

 

Lappi már péntek reggel az élre állt, azonban később Ott Tänak vette át tőle a vezetést. A 2019-es világbajnok úgy tűnt, hogy délután már jelentősebb előnyt építhet ki az üldözők előtt, de a Hyundai i20 Rally1-ének erőátvitele meghibásodott a hetedik szakaszon. Egy ideig háromkerék-meghajtással ment az autó, ami időveszteséget jelentett az észtnek, viszont a két törölt nap végi szakasz lehetővé tette, hogy visszaevickéljen az algherói szervizparkba, és versenyben maradjon a győzelemért.

A nap meglepetés-embere Pierre-Louis Loubet volt, aki az összetett harmadik helyén zárta a pénteket, mint a legjobb Ford-versenyző. A fiatal francia remekül vezette a Pumát, csak apró hibákat vétett, akárcsak csapattársa, a mindössze 0,4 másodperccel mögötte tanyázó Craig Breen. Az ír akár vezethetné is az összetettet, ha nem csúszott volna túl pár kereszteződésben, és nem lett volna egy kisebb megpördülése.

A Szardínia-rali korábbi kétszeres győztese, Dani Sordo csak 0,6 másodperccel áll Breen mögött a Hyundai-jal az ötödik helyen. A spanyol versenyző a nap elején nem volt elégedett a kocsi balanszával, de aztán folyamatosan dolgozta le hátrányát az élmezőnyhöz képest, még szakaszgyőzelme is volt, amiben a jó rajtpozíciója is segítette (kevés vb-pontja miatt a mezőny végéről indulhatott, ezért a többiek takarították a pályákat neki).

Adrien Fourmaux áll a hatodik helyen a Ford Pumával, megelőzve a toyotás Kacuta Takamotót, aki küszködött a Yaris tapadásával. A világbajnokságot fölényesen, 46 ponttal vezető Kalle Rovanperänak ezúttal meg kellett elégednie a nyolcadik hellyel, ami annak köszönhető, hogy elsőként kellett rajtolnia egész pénteken. A bajnokságban második Thierry Neuville pechszériája folytatódott Szardínián, az ötödik szakaszt elsőkerék-meghajtással kellett levezetnie a Hyundai erőátviteli problémája miatt. Még nála is rosszabbul járt azonban Elfyn Evans, akinek ugratás landolás közben megsérült a Toyotája egy kőtől, és hűtő vízszivárgása miatt fel kellett adnia a napot. Gus Greensmith pedig azzal vesztett két percet, hogy nem tudta időben újraindítani a Ford Pumát egy kicsúszás után.

Szombaton a szezon talán legkeményebb napja vár a mezőnyre: a köves, poros szardíniai utakon összesen 132 km gyorsasági szakaszt kell teljesíteni, ráadásul a nap közepén nem lehet majd szervizelni a kocsikat.

Az összetett állása péntek este:

1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota GR YARIS Rally1) 1h10m41.9s

2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +0.7s

3. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1) +15.1s

4. Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +15.5s

5. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1) +16.1s

6. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +30.8s

7. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +1m05.5s

8. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) +1m13.1s

9. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2m07.2s

10. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia Rally2 evo) +2m20.8s

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
A leggyakoribb hibát követte el: a mellette lévő sávban megállt az autó a gyalogátkelő előtt, ő....
2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..