utazás

Europ Assistance Magyarország: június végéig 9 ezer műszaki és 11 ezer utazási esetben történt segítségnyújtás

2015.08.05.

Európában a lakosság kétharmada tervezi, hogy elutazik a nyári hónapokban. Két évvel ezelőtt a legnépszerűbb utazási mód hazánkban egyértelműen a saját autó volt, hiszen a nyaralók háromnegyede ezt vette igénybe. Európa más országaiban ma megosztottabb a helyzet, a repülő, a vonat és még az autómegosztás is magas arányban van jelen – a saját gépjármű mellett – az utazási módok között. Az autóval nyaralók ötöde bevallottan tart a műszaki problémáktól, ami nem alaptalan: a Europ Assistance az év első hat hónapjában közel 3.000 esetben segített a külföldön, 6.000 esetben pedig a Magyarországon bajba jutott magyar, szerb, román és a délszláv országokból származó autókon, míg 11.000 alkalommal utazási segítséget nyújtott a más országban tartózkodó ügyfeleinek.

Várhatóan ezen a nyáron is elutazik vakációzni az európai országok lakóinak többsége. Az Európai Bizottság idei felmérése szerint a magyarok közel kétharmada (61 százalék) tervezi, hogy ezen a nyáron belföldi utazásra megy. Majdnem minden második (44 százalék) ellátogat az EU valamelyik tagállamába, közel minden tizedik (8 százalék) pedig más külföldi országot jelölt meg úti célként. A Europ Assistance 7 európai országot érintő idén készült kutatása szerint a kontinens lakói 2015-ben többet utaznak az elmúlt évekhez képest, elvégre kétharmaduk (60 százalék) tervez valamilyen nyaralást. Közülük 43 százalék csak egyszer, 17 százalék pedig több alkalommal is. Az esetek közel felében (43 százalék) saját hazájukon belül utaznak, míg 40 százalékuk külföldre megy, tízből nyolcan (79 százalék) pedig bel- és külföldön egyaránt pihennek. Külföldre a belgák utaznak a legnagyobb számban (71 százalék), a belföldi utak pedig érthető módon leginkább a spanyolok körében népszerűek (65 százalék).

A vízpart szinte minden nyaralónál fontos szempont a megfelelő üdülőhely kiválasztásakor: a magyarok 51 százaléka a napfényes és víz melletti helyeket keresi idén nyáron, miközben a többi európai ország lakóinak 62 százaléka tesz így. A természet és a túrázás is hasonlóan vonzó, hiszen a magyarok 39 százalékának döntését befolyásolja pozitívan a lehetőség, a többi európai országban pedig átlagosan minden ötödik (17 százalék) tervez kirándulni. A nyugat-európai országok valamelyikét a nyaralók 34 százaléka jelölte meg úti célként, elsősorban a franciák (57 százalék), legkevésbé viszont az olaszok (7 százalék) és a spanyolok (8 százalék) érdeklődtek iránta. Mindeközben népszerűek a melegebb dél-európai tájak, mint például Spanyol- és Olaszország, ahova már a nyaralók 44 százaléka látogat el.

Két évvel ezelőtt a magyarok háromnegyede (77 százalék) belföldön autóval utazott, akik pedig bel- és külföldre egyaránt elmentek a nyáron, azoknak 85 százaléka választotta ezt a módot. A Europ Assistance kutatásában Európa más országainak lakosait az autómegosztásról is kérdezték: mindössze a válaszadók 15 százaléka választaná ezt a megoldást. Elsősorban a 18-24 korosztály kedveli a közösségi autóhasználatot, amelynek harmada (29 százalék) utazna így, de érdeklődnek iránta a 25-34 évesek is, akiknek negyede (24 százalék) mondana rá igent. Fontos szempont itt a költségek visszaszorítása: ezt mutatja, hogy az alacsonyabb, vagyis 1.000 euró alatti költségvetéssel rendelkező nyaralók harmada (29%) részesíti előnyben ezt az utazási lehetőséget. A válaszadók döntő többségénél (85%) azonban az anyagiak valószínűleg kevésbé játszanak szerepet a tervezésnél, hiszen az európai országok nyaralói általában közel 2.500 eurós kerettel gazdálkodhatnak.

Az autóval utazók ötöde (21 százalék) tart attól, hogy az utazás során járművénél műszaki problémák jelentkeznek. Legkevésbé az osztrákok aggódnak (8%), miközben a spanyolok harmada (30 százalék) jelezte, hogy reális gondnak tartja – habár 2014-ben még 43 százalékuk vélekedett így. A 2013-as Generali kutatás szerint minden tizedik (11 százalék) magyarnak kellett már nyaralás során szervizbe vinni a járművét, vagy rosszabb esetben autómentőt hívni hozzá, az ezzel járó átlagos költség pedig 51.000 forint volt. Az autós assistance szolgáltatást is kínáló Europ Assistance az idei év első felében már több mint 3.000 esetben segített a külföldön, 6.000 alkalommal pedig a belföldön bajba jutott magyar, szerb, román és a délszláv országokból származó ügyfeleinek, és ebből a magyar autósok esetében közel 5.000–szer el is kellett szállítani a járművet. Utazási segítséget már majdnem 10.500 külföldön tartózkodó magyar ügyfelüknek nyújtottak, elsősorban Románia, Ausztria illetve Görögország területén.

Utazás előtt a tulajdonosoknak érdemes igényelniük egy autós assistance szolgáltatást, ezzel ugyanis műszaki probléma esetén gyorsan szakértő segítséget kaphatnak. A Europ Assistance munkatársai a nap 24 órájában, Magyarországon és külföldön egyaránt azonnal segítséget nyújtanak a bajba jutott autósoknak, és már helyben, vagy szükség esetén a legközelebbi szakszervizben javíttatják meg a járművet. Többféle megoldás választható az egyedi igényeknek megfelelően, akár már havi párszáz forintos díjért is elérhető a gyors és szakértő védelem külföldön és belföldön is. Az AutoSOS segélyvonala belföldről a 14 567-es rövidszámon, külföldről pedig a +36 1 458 44 80-as vonalon érhető el.

További információ: www.autosos.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.28
A kétszeres világbajnok Emerson unokája és a svájci Louis Deletraz lesz a Forma-1-es Haas istálló....
2020.03.28
A Volkswagen bemutatta a már majdnem sorozatgyártásra érett ID.4 elektromos szabadidő-autó....
2020.03.28
Elsősorban a legfontosabb exportpiacokon bekövetkezett keresletcsökkenés hatására csökkent a....
2020.03.28
A gyorshajtás Tatabányán történt pénteken. ..
2020.03.28
A sportágat évtizedeken keresztül irányító Bernie Ecclestone már lefújta volna a Forma-1-es....
2020.03.28
A kijárási korlátozás miatt nem lett volna értelme üzemeltetni a felvonót. ..
2020.03.28
A motoros a járművével egy pályafenntartó autónak ütközött a Bács-Kiskun megyei Helvécia térségében....
2020.03.27
Már most elvégzi a Budapest Airport a Liszt Ferenc-repülőtér futópályáig, gurulóútjain és forgalmi....
2020.03.27
A jövő műhelyszolgáltatásait villantja fel az új Continental Centrum. A Continental és Nissan....
2020.03.27
Belomi Jean-Loïc Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....