2021

Ez történt az autóiparban 2021-ben

2021.12.29.

2021 különleges év volt az autóipar számára. Folytatódott a koronavírus-járvány, új problémaként pedig megérkezett a chiphiány, de ezek mellett is számos érdekesség történt az évben.

Hiányzó chipek

Már 2020 év vége felé lehetett tudni, hogy az autógyártáshoz elengedhetetlen chipekből hiány lesz. Ezzel együtt is, a probléma mértéke minden bizonnyal mindenkit meglepett. Egy ideig úgy tűnt, nem minden márkát érint a probléma, de idővel a sokáig kitartó Toyota is bajba került.

Bár a helyzet itt-ott javul, abban biztosak lehetünk, hogy ha 2022 év végén születnek az autóipar éves eseményeit áttekintő cikkek, a chiphiány azokban is szerepelni fog.

Rendszerváltás előtti időket idéző szállítási idők

Sok autógyártó kénytelen volt egész gyárakat leállítani, hogy az elérhető chipeket a keresett, rendkívül jövedelmező járművek gyártásához használhassa. Ez az Egyesült Államokban elsősorban pickupokat és SUV modelleket jelent, míg Európában a többség az elektrifikált modelleket preferálta, vagy éppen a haszongépjárműveket, amikre szintén nagy a kereslet és jövedelmezőek is.

Ezeket az autókat továbbra is nagyjából a szokásos módon lehetett megvásárolni, néhány hónapos szállítási idővel. Viszont azok az autók, amik nem estek bele ebbe a kiemelt kategóriába, a sor végére kerültek és ezért a vásárlóik akár egy évet is várhatnak az érkezésükre.

Magasabb árak

Azok sem jártak feltétlenül jól, akik olyan modellt választottak, ami továbbra is aránylag rövid szállítási idővel megvásárolható volt, mert ők jóval többet fizettek érte. Egyes modellek esetében egy év alatt 10 százalékos drágulás történt és a kedvezmények is eltűnőben vannak.

Az új autók drágulása átgyűrűzött a használtakra is, ezért az az autóiparban ritka eset is gyakran előfordult, hogy egy átlagos autó a garázsban állva hónapról hónapra többet ért.

Rengeteg új elektromos modell

Mindeközben persze nem állt meg az elektromos átállás. Szinte minden gyártó bemutatott új elektromos modelleket. Bővült a Volkswagen ID modellcsalád, megérkezett az elektromos Ford Mustang Mach-E, a  jó eséllyel nagy jövő előtt álló KIA EV6 és még sokan mások.

Óriási mértékű elektromos autók vásárlására használtható állami támogatások

Miután a koronavírus tavaly jelentősen rontotta az autóipar teljesítményét, gazdaságélénkítő és az ipart segítő programként számos európai ország indított állami öszönző programokat. Magyarországon is kaphat az ember 2,5 millió forintot elektromos autóra, de Nyugat-Európában manapság a 10.000 eurós hozzájárulás sem ritka.

1 milliárdot ért a Tesla

Októberben a Tesla a világ első autógyártójaként elérte az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt. Hogy ez mennyire indokolt, az továbbra is kérdéses, hiszen érdemes megnézni más, jelentős gyártók kapitalizációját: a Ford esetében 83 milliárd dollár, a Volkswagen csoport esetében 115 milliárd dollár, míg a Stellantis esetében 50 milliárd dollár körül mozog ez a szám.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....
2023.03.31
A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-....
2023.03.31
Kilenc éve érkezett a legutóbbi generációja a népszerű pickupnak, így megérett a modellváltásra....