használt autó vásárlás

Ez vajon hogyan ment át a műszaki vizsgán?

2023.02.26.

Az elvárásokkal vagy az autóval van gond? 14 éves Fabia 1.4 benzin-gáz 300.000 km-el.

A gázos autó, ami tök gáz volt, pedig nem is volt benne gáz. Esettanulmányunk elején szeretném leszögezni, hogy az írás nem lehúzni szeretné, ezt a kiszolgált autót, mert az olyan, amilyen. Háromszázezer kilométer alatt megdolgozott ez már rendesen a pénzéért. A cikk célja, hogy felhívjam mindenki figyelemét arra, hogy csínján kell bánni az elvárásokkal, ha 1 millióért akarunk autóhoz jutni.

Mit várunk el 1,2 millió forintért?

Ha hihetünk a KSH-nak, akkor ma ennek az autónak ára kb. 4 havi átlagfizetés. Aki azt gondolja, hogy ezért csekély igények mellett is elfogadható állapotú és – horribile dictu – hosszútávon is használhat autót lehet venni, az nagyon téved.

Mai esettanulmányomban ezért csak felsorolás jelleggel említem azokat a gyakorlatilag kizáró tényezőket, amiért egy ilyen autót nem érdemes megvenni.

Pedig jó kis összeállítás lenne

A 2009-es gyártású Skoda Fabia Combi 1.4 16V motoros autó ár-érték arányban új korában szuper vételnek számított. Akinek a kb 7 literes átlagfogyasztás is sok, az még kiaknázhatta a begázosítást, így LPG üzemben csökkenthetők voltak a költségek. Így tett ennek az autónak a korábbi tulajdonosa is.

A használtautó vásárlás előtti átvizsgálás megrendelése előtt kérdezte az ügyfél, hogy vizsgálunk-e a LPG üzemű autókat is. Mondtuk neki, hogy természetesen igen, egy feltétele azonban van a dolognak, hogy legyen benne gáz. Nos, nem volt. Csak szerintem elvárható egy LPG-s autót árusító eladótól, hogy legalább egy próba erejéig bekapcsolható legyen a gázüzem?

Hogy ment át a műszakin?

A kocsin több mint egy év érvényes műszaki vizsga van még és mire a cikk végére jutunk belátható lesz, hogy tulajdonképpen ez a kocsi legnagyobb erénye.

A hátsó biztonsági öv ugyanis nemes egyszerűséggel el volt szakadva, vagy elvágták. Ilyen állapotban pedig elvileg nem mehet át a műszaki vizsgán egy autó. Ezen kívül problémázhatnak a törött hátsó lámpán és a kopogó futóművön is. Nem hiszem, hogy minden felsorolt hiba a korábbi műszaki vizsga óta keletkezett.

Mindent megtettek a látszatért (kiporszívózták)

Az utastéren is látszott a 300 ezer kilométer. Lógó ajtókárpitok, kiégetett vezetőülés, kráteresre kopott műanyag kormány. Mondjuk kiporszívózták és a műanyagokat lepungálták valamivel, így messziről legalább a rendezettség látszatát kelti a beltér, de mondjuk ki: egy kis igényességgel már nem összeegyeztethető ez a szintű lelakottság.

Ha már az utastérnél tartunk, a kocsi klímája nem működött. Itt muszáj elsütni a „csak fel kell tölteni gázzal” frázist és feltenni a költői kérdést: akkor miért nem töltötték fel? Na, ugorjunk!

Motorikusan

A motor indítható volt, járása amúgy megfelelő. A szelepfedél alól kikandikált a tömítőpaszta, de az ártatlanság vélelme itt él: tegyük fel, hogy a gázos átalakításhoz kellett a beavatkozás.

A vezérlésfedélen található felirat szerint 8.000 km-el ezelőtt cserélték a vezérlés alkatrészeit, ez pozitívum. Amúgy olajfolyás nem látszott a motortérben.

A váltó és a kuplung működött, kettőstömegű lendítőkerék pedig hála istennek nincs az autóban.

A kipufogó cserébe tömítetlen és kifúj, ezzel mindenképpen foglalkozni kell. Egy újabb buktató a műszaki vizsgán.

A gáz rendszerről: mivel nem próbálható, rengeteg kockázatot hordoz, hogy ha egyszer feltöltik, akkor milyen működést produkál, ezt sajnos üres tartállyal nem tudtuk tesztelni.

Futómű

A kocsi fékrendszere működött és jó állapotú kopó alkatrészeket láttunk benne. A menetpróbán azonban az első futómű felől kopogó hang volt hallható, itt is beavatkozásra lesz szükség.

A kocsin 2016-os, vagyis 8 éves téli gumik voltak. Bár a profilmélység (6 mm) alapján még megfelelő lenne, minden gumistól azt fogjuk hallani, hogy ezeket – koruk miatt – már csak a mi felelősségünkre teszi fel a kocsira.

Karosszéria

A festékréteg vastagság mérés eredményei alapján egy jó hír azért akadt: ezt a kocsit 14 év alatt nem javították, legalább is, ami a mérhető (fém) elemeket illeti. Cserébe a bal első sárvédőt leszámítva egy ép elem nem volt rajta.

Csúnya és feltűnő sérülések voltak körben az autón: 200 Ft-os érme nagyságú festékhibák a motorház fedélen és a tetőlemezen, csúnyán meghúzott ajtó, kisebb-nagyobb horpadások, festék alatti rozsdásodás, törött hátsó lámpa, végighúzott sárvédő.

Sajnos ilyet kell árulni

A vásárlás előtti vizsgálat után nem érkezett visszajelzés az ügyféltől, hogy megvásárolta-e az autót. Azt gondolom, hogy ez a kocsi semmivel sem volt rosszabb állapotban, mint bármelyik tizenéves, többszázezer kilométert futott autó.

A hazai anyagi helyzetben sajnos a kereslet követeli meg, hogy az ilyen autók ne a bontóba, hanem a kereskedések udvarára kerüljenek. Jól látszik ugyanis, hogy az autó jelen állapotában maga a gazdasági totálkár.

Így talán már elfogadható, hogy az egy éves műszaki érvényesség valóban a legnagyobb értéke ennek a kocsinak. Ennyi idő alatt egy például egy ételfutár alatt visszahozza az árát, aztán már csak tényleg a bontó marad, mert erre a kocsira egy forintot is vétek lenne rákölteni.

A kocsiról és még néhány témáról részletesen is beszéltünk nézőinkkel a YouTube-on elérhető Élő használtautós fogadóóránk egyik januári adásában, amit itt lehet visszanézni és ami egyébként minden pénteken jelentkezik esettanulmánnyal és kérdezz-felelekkel.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..