ROADPOL

Ez volt a századik nap halálos baleset nélkül

2021.09.23.

Magyarországon az elmúlt évben 460 ember vesztette életét az utakon közlekedési balesetben. 1956-ban volt legutóbb ilyen alacsony ez a számadat - írja a police.hu.

A ROADPOL vezetősége 2021. szeptember 22-én „Maradj életben és ments életet!” mottóval nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. A sajtótájékoztatón a ROADPOL részéről Sanja Veic, a ROADPOL alelnöke és Heinz-Albert Stumpen főtitkár vett részt, míg a magyar rendőrséget Óberling József r. ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője képviselte.

A sajtótájékoztató témája a magyar és nemzetközi közlekedésbiztonsági helyzet bemutatása volt, tekintettel arra, hogy a ROADPOL 2021. szeptember 21-én tartotta a Közlekedésbiztonsági Napok legfontosabb napját, amelyre célul tűzte ki, hogy ne történjen egyetlen halálos baleset sem Európa közútjain. Óberling József r. ezredes elmondta, hogy hazánkban ez megvalósult és ebben az évben szeptember 21-e volt a századik nap, amelyen nem történt halálos kimenetelű közlekedési baleset. Ez köszönhető annak is, hogy rendőrség nem kampányszerűen foglalkozik a baleset-megelőzéssel, hanem az a mindennapi munka része.

Magyarországon az elmúlt évben 460 ember vesztette életét az utakon közlekedési balesetben. 1956-ban volt legutóbb ilyen alacsony ez a számadat. A korlátozások megszűnését követően már látszik, hogy idén magasabb lesz az éves adat, mert sokan sajnos semmibe veszik a közlekedési szabályokat, és nem tisztelik másoknak az elsőbbségét sem. Az OBB megalakulása óta sikerült az emberi életet értékké tenni. Ha biztonság van, akkor minden van, ha biztonság nincs, akkor nincs semmi.

Sanja Viec, a ROADPOL alelnöke elmondta, hogy a ROADPOL egy hálózat, ami összeköti Európa közlekedésrendészeti szervezeteit egy közös cél érdekében, hogy növelni tudják a közutak biztonságát. Csökkenteni próbálják a magas számú halálos és súlyos sérüléssel járó balesetek számát Európa útjain. Küldetésük, hogy növeljék minden egyes ember tudatosságát abban, hogy egy kis viselkedésbéli változás nagy és komoly változásokat tud előidézni. A közúti közlekedés során mindenki használja az utakat, ennek néha nincsenek is tudatában, ezért próbálják befolyásolni a közlekedés résztvevőit a tudatosabb és biztonságosabb viselkedésre.

Tasos Ashikkis, a Közlekedésbiztonsági Napok programigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a tanácskozás célja, hogy a halálos közlekedési balesetek számát a nullára csökkentsék, ha legalább egy napra is. Ez a nap a tegnapi volt, 2021. szeptember 21., amikor is 11 országban nem történt egyetlen halálos közúti baleset sem, a többi ország pedig az átlagos napi halálozási érték alatt volt.  Folytatni kell aktívan a munkát, mert 220 személy hagyja el otthonát naponta Európában úgy, hogy nem tér haza egy közúti baleset miatt. Szigorú szabályokkal és nemzetközi együttműködéssel ezeknek az eseteknek a számát a nullához lehetne közelíteni.

Heinz-Albert Stumpen a ROADPOL főtitkára beszédében kérte, hogy gondolatban kövessék őt egy képzeletbeli világba. Képzeljék el, hogy egy magasszintű közlekedési döntéshozó pozícióban vannak. Egy nap egy kollégájuk odalép Önökhöz, és azt mondja, hogy van egy nagyon jó ötlete, hogyan lehetne radikálisan növelni a lakosok mozgékonyságát az egész világban, de ennek ára van: egymillió haláleset a világon évente. Mit mondanának? Ez nem egy jó ötlet, bár pontosan ezt csináljuk, a forgalom és a közlekedés emberéleteket követel, tehát ez nem egy ország problémája, ez egy nemzetközi probléma. Erre a problémára a ROADPOL megfelelő megoldás lehet. „Maradj életben és ments életet!”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.16
Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások....
2021.10.16
Minden idők legsikeresebb ralipilótája a Peugeot gazdag történelmének igazi gyöngyszemével vett....
2021.10.16
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót....
2021.10.16
„Továbbra is azt mondjuk, az uniós klímacélokat úgy kell meghatározni, hogy azok ne sértsék....
2021.10.16
Négy autonóm Honda 25900 kilométert tett meg Németország útjain, a kocsik a Legend prémium szedán....
2021.10.16
Folytatódik az új hídsaruk beépítése a Deák Ferenc (hárosi) Duna-híd M1-es autópálya felé vezető....
2021.10.16
A tükörsima aszfaltutakon zajló Katalán-rali első napját a Hyundai belga pilótája nyerte, de az....
2021.10.16
A hírek szerint a manapság új autókban szinte elengedhetetlen és igen népszerű Apple Car Play....
2021.10.16
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.15
Nem Tennessee Williams színművéről van szó, hanem egy vágykeltő villanyautóról, amely irányt mutat....