Viharjelzés

Fejlesztik a viharjelzést a Fertőn

2019.10.09.

Tovább nő a hajósok és vitorlások biztonsága a Fertő tavon. A Tartományi Biztonsági Központ azt tervezi, hogy korszerűsíti a viharjelzőrendszert, és az aktuális időjárást pontosabban és megbízhatóbban mérő eszközöket állít fel. A cél, hogy a viharjelzés aktuális és pontos legyen minden időben - írja az orf.at 

A fejlesztés keretében a viharjelző tornyokban magas fényerejű LED-es lámpákra cserélik a figyelmeztető fényforrásokat, emellett minden toronyra webkamera is kerül, ismertette a fejlesztéseket Christian Spuller, a Tartományi Biztonsági Központ ügyvezetője. A Nezsider/Neusiedl am See, Feketeváros/Purbach, Oka/Oggau és Ilmic/Illmitz településeken üzemelő viharjelző állomásokra már fel is szerelték a figyelő kamerákat.

Fotó: orf.at

A pontosabb és megbízhatóbb viharjelzést a jövőben a Fertő tó körül felállított önálló időjárás-állomások is szolgálják majd. Jelenleg ugyanis a riasztások nem a pillanatnyi helyzeten alapulnak. A látható viharjelzéseket a Fertőre vonatkozó, de órákkal korábban, központilag összeállított előrejelzések alapján adják ki, ezek pedig néha nem egyeznek a pillanatnyi helyzettel. Az előrejelzéseket a Fertőmeggyes/Mörbisch am See és Pátfalu/Podersdorf am See településeken működő állomások adatai alapján Bécsben készítik el.

Megérett az átgondolásra a riasztások módja is, mondta Stefan Glanz-Michaelis az Osztrák Vitorlásszövetség képviseletében. Az előzetes figyelmeztetés villanásainak sebességét alacsonyabbra vehetnék, a viharjelzését pedig megnövelhetnék, hogy jobban elkülönüljenek egymástól.

A pontosabb és frissebb időjárási adatok azért is fontosak, mert az aktuális helyzet ismeretében a korábbiaknál később is elég kiadni a figyelmeztetést, így a tavon lévők is tovább maradhatnak biztonságosan a vízen. Különösen fontos ez a sétahajózást szervezők számára. A múltban előfordult ugyanis, hogy bár az előrejelzés miatt órákkal korábban lemondtak egy csoportot, az időjárás végül mégsem romlott el.

A jelzőrendszer korszerűsítésére 400.000 Eurót áldozna Burgenland tartomány.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.05
Legalábbis a személyautók esetében, ugyanis a haszonjárműveik hidrogén fejlesztései továbbra is....
2020.07.05
Egy motoros előzés közben hajtott neki egy autónak a Tisza-hídon, Tiszaújváros és Polgár között, a....
2020.07.05
Heino Partanen Finnországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.05
Az újpesti rendőrök bejelentés alapján találták meg azt a kutyát, akit a gazdája egy 51 fokos....
2020.07.05
A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es....
2020.07.05
Mostantól már csak villanyautókat fog itt gyártani a Volkswagen. ..
2020.07.05
Egy siklórepülő zuhant le két utasával Miskolcon. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit -....
2020.07.05
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Traffipax. ..
2020.07.05
A nap legnagyobb sebességtúllépését egy tehergépkocsi vezetője produkálta - írja a police.hu.  ..
2020.07.05
Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és....