autógyártás

A félelem ára

2014.04.14.

Száguldó erőd, hatkerekű páncélos és Security Plus, páncélozott utascellával, a kínálat bőséges, de ennek az üzletágnak csak akkor megy jól, ha a dolgok rosszul mennek a világban: mindig is az erőszak és terrorveszély, vagyis félelem virágoztatta a páncélozott járművek piacát, így van ez napjainkban is.

Szerző: Boros Jenő

Normális körülmények között normális ember miért venne a normális autónál kétszer nehezebb és olykor tízszer drágábbat. De a kényszer és az ijesztő hír hatásos marketing fegyver, az igazi fegyver ellen pedig megfelelő eszközzel, vagyis autóval lehet védekezni. Ez a legrapszodikusabb piaci szegmens, melyben akár egyetlen merénylet, vagy csak terrorfenyegetettség híre után megugranak a rendelések: páncélozott járműket készítenek saját modelljeikből az autógyártók és erre szakosodott átépítő cégek.

Erős, de nem súlyos védelem

Tűzpróbán a páncélozott Mercedes S-osztály Guard  Forrás: Daimler

A különleges védelmet nyújtó járművek már rég nem csak páncélozottak, hiszen vannak golyóállóbb és könnyebb anyagok, márpedig egy autó esetében különösen fontos a tömeg. Ha nehéz, nő a fogyasztása, ami jelentősen leszűkíti hatótávolságát és sebességét, romlik gyorsulása, manőverezőképessége és megnő a fékútja. Mindezek miatt a hasonló méretű autóknál erősebb motort, futóművet és fékrendszert kell beépíteni, az egyéb tartozékokról már nem is beszélve, hiszen külső támadás esetén nemcsak az aknák és golyózáporok ellen kell védeni az utasokat, hanem biztosítani kell a teljesen zárt utastér oxigénellátását is és tűzbiztonságát is.

Minden autót, még egy minit is golyóállóvá lehet alakítani, ám többnyire csak nagyobbak jönnek szóba, mert a kiemelten védett személyekkel képzett pilóta és testőr is utazik, vagyis a műszaki és méretigények mellett protokoll szempontok is erősen behatárolják a választható járművet. Nem véletlen, hogy az európai márkák közül az Audi, BMW és Mercedes kínál gyárilag páncélozott modelleket. Természetesen a legnagyobbak, az A8-as, 7-es és S-osztály, meg a terepjárós kialakítású A7-est, X5-öst és G-modell mindegyike négy-kerékhajtású, ami kritikus közlekedési különösen vészhelyzetekben előnyös.

Orosz megrendelők az élen

Utastéri tető megerősítés a Maybachon Forrás: Daimler

Az igencsak titkos műfajról annyit lehet tudni, hogy a legtöbb megrendelés Oroszországból és a szovjet utódállamokból, Afrikából, valamint Dél-Amerikából érkezik. Az árak a megrendelt típustól és védettségi szinttől függően még az olcsóbb változatoknál is elérhetik a százmillió forintot, nem véletlenül, hiszen az autómodell ára mellett a felhasznált anyagok mennyisége és több száz munkaóra is drágító tényező.

A Mercedes Guard autóinak fokozatait is B1-től B7-ig jelölik, a B4-es például ellenáll az Uzinak és a 44-es Magnumnak, ami legfeljebb utcai rablásnál elegendő. Terrorista támadás és súlyosabb merénylet ellen a B6-osnál kezdődik a megfelelő védelem, mert ezek páncélzata ellenáll a revolvergolyónál kétszer gyorsabb katonai lövedékeknek, kézigránátok és robbanószerkezetek szilánkjainak. Az A8 L Security érdekessége az Audi által szabadalmaztatott vész-kiszálló rendszer: ha a vezető, vagy a hátsó utas megnyomja a leplombált vészkapcsolót és meghúzza valamelyik belső kilincset, az ajtók zsanérjaiba épített pirotechnikai betétek lerobbantják a karosszériáról az ajtót, ami így könnyen kinyomható akkor is, ha ütközés, vagy borulás miatt deformálódott a karosszéria. Az utastér páncélozása önmagában 720 kilogrammnyi, az üvegezés további 300 kilogrammnyi tömegtöbbletet jelent, a speciális védelmi felszerelések beépítése pedig autónként 450 munkaórát jelent. A W12-es, 500 lóerős teljesítményű és 625 newtonméter forgatónyomatékú benzinmotorral az Audi A8 L Security álló helyzetből 7,3 másodperc éri el a százas tempót és 210 kilométer/órás sebességre képes, ezzel gyorsabb az amerikai elnöki Cadillacnél.

Páncélozott Audi A8L W12 Forrás: Audi

A tavaly szeptemberben bemutatott BMW X5 Security Plus tanulmányautó is a magas szilárdságú acél öntvényekből kialakított, páncélozott utascellán alapul, mely védelmet biztosít a világ legelterjedtebb lőfegyvere, az AK-47-es ellen is. Hogy a golyók és szilánkok támadás során ne hatolhassanak be az utastérbe, a tervezők speciális zárt kötéseket alkalmaznak az olyan kritikus területeken, mint az ajtók környéke, vagy az oszlopok karosszériához csatlakozó pontjai.

Császárok, elnökök és gengszterek kedvence

Speciális üveg a páncélozott autóban

Hirohito japán császár megrendelésére készítette első páncélautóját a Mercedes, az 1927-es Nürberget a 770 K modell követte. A leghíresebb páncélozott limuzint Al Capone használta: a gengszter vagyonának elkobzása után a különlges Cadillac az Egyesült Államok tulajdonába került, és évekig szolgálta Franklyn D. Roosevelt amerikai elnököt.

Több politikus és üzletember köszönheti életét testőrének és páncélozott autójának. 1995. április 20-án José Maria Aznar ellen követtek el merényletet Madridban: a 25 kilós távirányítású bomba az Audi A8-as alatt robbant, ám az ellenzéki politikus, majd később spanyol miniszterelnök sértetlenül szállt ki a páncélozott limuzinból, miközben százméteres körzetben több épületfal összedőlt és félszáz parkoló kocsiból lett roncs. Hoszni Mubarak autóját etiópiai látogatásakor támadták meg terroristák, ám az 560 SEL Mercedes megvédte az akkori egyiptomi elnököt, aki a gyártóhoz írt levélben is kifejezte háláját.

Magnummal tesztelt golyóálló üveg Fotó: Boros Jenő

Mosztárban, 1996 februárjában feldühödött fanatikusok ötven percen át kövekkel dobálták, kalapáccsal verték, és kézifegyverekkel lőtték Hans Koschnick európai uniós követ autóját, de a 750iL BMW utasterébe nem tudtak behatolni, és az utasok is megúszták testi sérülések nélkül. 2005. március 17-én az orosz energiatröszt, az EESZ vezetője, Anatolij Csubajsz próbálhatta ki élesben a legújabb páncélozott BMW 7-est, amely bombának és a géppisztolysorozatnak is ellenállt, sőt szétlőtt kerékkel is képes volt a golyózáporból kimenekíteni utasait.                   

Hatkerekű, másfél millió dollárért

Hatkerekű sivatagi páncélos Mercedes G modellből átalakítva Forrás: Daimler

Aki fél, vagy akár csak villogni akar, az minden pénzt megad a különleges páncélosokért. Hollywoodi sztárok és olajsejkek is gyakran rendelnek többféle száguldó erődöt. Sokszor nem is a lövedékek, vagy alkalmi rablók, hanem lesipuskás fotósok támadásainak kivédésére költenek  dollármilliókat utcai tankokra, melyek nemcsak méretükkel, de felszereltségükkel is tekintélyesek. Keresett modell a sivatagi gazdagok között a hatkerekű AMG G osztály, melyet a Texas Armoring páncélzat beépítésével B6+ védelmi szintre alakított, így a karosszéria védelmet nyújt AK-47 Kalasnyikov ellen, de az M16-os lövedéke, sőt, géppuska-lövések sem hatolnak át üvegén és karosszériáján. Az eredetileg 3,7 tonnás modell tömege másfélszeresére, ára többszörösére nő: jelenleg másfél millió dollárért lehet megrendelni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....