e-matrica

Felkészülés a nyári utazásokra 1. rész

2015.06.02.

Itt a június, sokan indulnak útnak nyaralni, olyanok is, akik év közben nem közlekednek díjköteles szakaszokon. Érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya matrica vásárlása során, hiszen könnyen meg lehet úszni a büntetéseket.

1.1 Legfontosabb tudnivalók az e-matrica vásárlásról

Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás – praktikusan az utazás – előtt kell megváltani. Az e-matrica megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag (akár csak percekkel később történő vásárlás) megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A kifizetés és aláírás előtt mindig ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét is. Az adatok helyességének ellenőrzése az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége.

A megszokott országos érvényességű időalapú matricák – heti 10 napos, havi és éves időtartamra – megmaradtak és változatlan áron kaphatók. Ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni amely, lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica.


1.1.1 Díjkategóriákat érintő változás

A díjkategóriákat tekintve lényeges változás, hogy januártól a D1 kategóriából kiválva bevezetésre került az új D2 kategória. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és annak vontatmánya maradtak a D1 kategóriában (tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani). A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. Felhívjuk a figyelmet, hogy a díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

A D2 kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1 kategória díjainak kétszeresére emelkedett, azonban az éves matricák ára megegyezik a D1 kategória árával.

Az új U díjkategóriába tartoznak a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik (utánfutók). Ilyenkor a vontató járműre és a vontatmányra egyaránt meg kell váltani az e-matricát. (pl. ha B2 kategóriába tartozó jármű vontatmánnyal használ díjköteles utat, akkor a B2 jogosultság mellé U kategóriás matricát is kell váltani). Az U kategóriában minden esetben a vontatmány rendszámára kell jogosultságot váltani.

1.1.2 Újonnan díjkötelessé vált utak

Mivel a hazai gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. A főváros környéki szakaszokon a fizetős szakaszok kezdetére ezen felül kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.


A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol az országos térkép és a megyei térképek egyaránt megtalálhatók.

2015. február 1-től hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

M31-es autópálya,

az M86 autóút,

az M8 autópálya,

az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,

az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,

M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Vecsés – Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz)

M0 autóút alábbi szakaszai

1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz

M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz

Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők, és autóutak már díjkötelesek.

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. Akik a fővárosról a dél balatoni településekre közlekednek, azok számára egy Pest megyei, egy Fejér megyei és egy Somogy megyei matrica megváltása szükséges. Akik az északi partra tartanak, azoknak – a nyári tereléseket is figyelembe véve – egy Pest megyei és egy Fejér megyei matrica is elegendő ahhoz, hogy egész évben korlátlan számú alkalommal utazzanak díjköteles utakon a magyar tengerre. A megyei térképeken a vastag piros vonal jelöli a szomszédos megyében még használható szakaszokat, a nagy kék kör pedig azt a csomópontot, ahol további díjfizetési kötelezettség nélkül elhagyható a fizetős szakasz. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

Folytatjuk.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....