portré és interjú

Fényezőmester a pult mögött – avagy, egy profilváltás és ami mögötte van 2. rész

2017.05.17.

Gengeliczky János az autófényezés elméleti és gyakorlati oldalát legjobban ismerő szakemberek egyike, sőt! A munkája alapján egy olyan mester, aki párját ritkítja kis hazánkban, mégis úgy döntött, hogy a szakmában eltöltött másfél évtized tapasztalatait egy festékbolt pultja mögött kívánja kamatoztatni. A folytatásban az üzletnyitás gyakorlati megvalósításának részleteit vesszük górcső alá.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Interjúnk első részét azzal zártuk, hogy a üzletnyitás ötlete egy sportsérülést követően merült fel, miután Jani több orvostól is azt a tanácsot kapta, hogy amennyiben fél év múlva sincs javulás, a szakmaváltás lehet az egyetlen megoldás. A bizniszt tehát abból a megfontolásból látta perspektivikusnak beszélgetőpartnerem, hogy a szakmájához közel álló tevékenységben hosszútávon is bíztató esélyeket látott. No, meg az is sokat nyomott a latban, hogy a fényezésből és az azt körülvevő munkakörökből már szinte mindenben volt része, kivéve a bolttulajdonlást.

Jani szerint a fényező szakmában eltöltött első 5-8 év a tanulási időszak, amely után már van annyi tapasztalat és tudás a szakember kezében, hogy gyorsan tud reagálni az esetleges hibákra, vagy egyszerűen csak ritkán hibázik. Ennyi idő elteltével már kicsit lazábban megy a munka a mindennapokban, de sajnos ezt a időszakot a fásultság követi - képre kattintva galéria nyílik

„Az első lépés megtételében bátorításként hatott rám, hogy mindazoktól, akik véleménye sokat jelent számomra támogatást kaptam. Szerencsére a környezetemben mindenki úgy vélekedett, hogy a szakképzett eladónak kulcsfontosságú szerepe van egy üzlet működésében, így nagy valószínűséggel értékelni fogják a leendő ügyfelek, ha látják, hogy a fényezés minden munkafázisában van tapasztalatom és ezeket meg is osztom velük. Olyan ez kicsit, mint a gyógyszerész szakma, ahol – ideális esetben - a pult mögött álló patikus egy kicsit az orvosunk is, ami szerintem hozzáállás kérdése. És mivel a pult mindkét oldalán álltam már, úgy véltem, hogy megvan bennem a kellő affinitás ahhoz, hogy könnyen szót értsek bárkivel. Röviden tehát, a saját igényeimet és tapasztalataimat figyelembe véve indultam el ezen az úton, mert tudtam, hogy nem attól lesz kifogástalan egy munka, ha mindenből a legdrágábbat veszem.”

Ide kattintva a website is megtekinthető

A bolt lokációjának kiválasztása milyen szempontok alapján történt? „A Car Color Kft. vezetőjével - aki jóbarátom is egyben -  választottuk ki a dél-budai térséget, mondván, hogy ipari tevékenységben az egyik leginkább frekventált része ez a fővárosnak, és az itt működő műhelyek és kisiparosok száma, valamint a bérleti díjak is előnyösek. Az aktuális helyszínt megtalálni azonban nem volt ilyen könnyű, közel fél évbe telt, mire megtaláltam ezt az üzlethelyiséget. A bérleti szerződést már 2015 decemberében meg kellett csinálnunk, annak ellenére, hogy még messziről sem látszott a nyitás pontos dátuma, viszont a főbérlő alaposságának köszönhetően kaptam még egy megerősítést, hogy a helyválasztás nagyon is rendben van. Jani elmondása szerint az üzlethelyiség tulajdonosa annyira biztos akart lenni abban, hogy akivel szerződést köt, az nem kényszerül idő előtt lehúzni a rolót, hogy ő maga is piackutatást végzett, arra vonatkozóan, hogy mennyi esélye van egy festékboltnak abban a régióban a hosszú távú fennmaradásra. A szkeptikus tulajdonosi utánajárás azonban bíztató eredménnyel és szerződéskötéssel zárult.

Az üzlethelyiség tulajdonosával már 2015. decemberében megkötött szerződés és a kilenc hónappal későbbi nyitás között mi történt? „Az előkészületek zajlottak. Amit csak lehetett saját kezűleg kívántam megcsinálni, ugyanakkor az adminisztrációs ügyintézés is sok időt igényelt. Egy cipőbolttal ellentétben, a festékbolt nem csak bejelentés köteles, hanem működési engedélyköteles tevékenységet takar, ezért tűzvédelemben a katasztrófavédelmi, egyébiránt pedig az ÁNTSZ előírásoknak kellett megfelelni. Bármelyik hivatal, ha nyitás után tart egy ellenőrzést és nincs rendben valami, meghatározza a szükséges átalakításokat és mehet tovább minden. A festékbolt esetében azonban már a nyitás előtt mindennek kifogástalannak kell lennie, hiszen tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgozunk. A légtechnikai rendszer kiépítését is sok utánajárás előzte meg, mivel a kapott kivitelezési árajánlatok között milliós különbségek voltak. A készletfeltöltés viszont már könnyebb feladat volt…”.

Jani mindenkinek szóló jótanácsa: a fényezés olyan, mint a kapcsolat: jobb inkább vigyázni rá, mint küzdeni érte!

Mi jelenti számodra a legnagyobb változást ebben a vállalkozásban? „Alapvetően feladatorientált attitűddel dolgoztam korábban, ahol csak alkalmasint kellett előtérbe helyeznem az embert. Eddig az autó, mint munkadarab volt a legfontosabb, és csak arra kellett koncentrálnom, hogy hibátlan legyen, most azonban már a (szak)embert, és a vásárlói igényeket is szem előtt kell tartanom, sőt! E tekintetben nagy segítségemre van, hogy tudom, milyen sokat jelent jó anyaggal dolgozni, és mennyi bosszúságot okoz, ha valamit kétszer kell elvégezni. Úgy látom, most az ügyfélközpontúság és a szakmai tapasztalat egyaránt fontos, ugyanis ha tudok bánni az emberekkel, de nincs tapasztalatom, könnyen meglehet, hogy napközben jól érzem magam a pult mögött, este viszont nem tudok majd aludni az aggodalmak miatt. Ellenkező esetben pedig ugyancsak eltűnnek a vevők egy idő után az üzletből. Röviden tehát, a szélsőségektől mentes, egyensúlyi helyzetre kell törekednem, tudva, hogy a készség és a szívélyesség a legjobb befektetés, ha pult mögött állok”.

Van-e mottója az üzletnek, vagy annak, amit csinálsz? „Sokat gondolkodtam egy jó elnevezésen, vagy egy ars poeticán, de aztán rájöttem, hogy a tevékenységem lényegét és a hozzáállásomat legjobban az ügyfelek tudják megnevesíteni, úgyhogy megvárom, míg a vevők rám aggatnak egy nevet. Egyébként meg egy festékboltot nem kell nagyon cicomázni!”

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.05
Akár új, akár használt autó vásárlásáról van szó, senki sem tudhatja, hogy járművén milyen....
2024.03.05
A GreenerCars listáján a plug-in hibrid hajtású új Prius Prime még a leghatékonyabb villanyautókat....
2024.03.05
Az extrém gyorshajtók március 1-jétől akár elveszíthetik az autójukat is. A meggondolatlan és....
2024.03.04
Apró malőrből lehet tragikus baleset, ha valaki kocsijának gyengélkedése miatt kénytelen....
2024.03.04
- Javítási munkák miatt időszakos forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők az M0-s autóúton....
2024.03.04
Közlekedési baleset történt Debrecen belterületén 2024. március 4-én délután 5 óra előtt. ..
2024.03.04
Úgy tűnik, hogy a Fiat is gyökereihez nyúl vissza a villanyos korszakban. Az első modell már idén....
2024.03.04
- Az AutoWallis csoport felvásárolja az autókereskedő cseh Stratos Auto BMW üzletágát - közölte a....
2024.03.04
Eredetiek a dugattyúk, a gyűrűk, a főtengely és a hajtókarcsapágyak, igaz a harmadik turbó és a....
2024.03.04
Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott....