FIAT

Fiat Ducato: okostelefontól a táblagépig

2014.05.05.

Bemutatkozik a Fiat Professional bestsellerének hatodik generációja. Fejlesztésének három irányelve a robusztusság/megbízhatóság, a gazdaságosság/alacsony üzemben tartási költségek, és az új, modern tartalom volt.

Az új Fiat Ducato a legfrissebb kiadása annak a slágermodellnek, amely az elmúlt harminchárom év és öt generáció alatt számos nemzetközi díjat tudhat magáénak és komoly piaci sikert ért el, amit az 1981-től napjainkig világszerte eladott több, mint 2,6 millió példány is igazol.

Az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet és Afrika) etalonnak számító Fiat Ducato az évek során átlépte Európa határait, és eljutott Oroszországba, Latin-Amerikába, a Közel-Keletre és Ausztráliába. A modellt jelenleg a világ több mint 80 országában forgalmazzák, beleértve Észak-Amerikát is, ahol a Ducato ebben az évben jutott főszerephez a RAM márkával. A Fiat Ducato igazi „globális” jármű, amely a 3,5 tonna alatti haszongépjárművek szegmensében meghatározza a Fiat Chrysler Automobiles növekedését.

Az új külső dizájn annak az ultramodern „személyautós” formatervezési folyamatnak az eredménye, amellyel a haszongépjármű koncepciójához a dinamizmus, a biztonság, a minőség és a robusztusság társul. A Fiat Professional új modellje továbbfejleszti a „funkcionális dizájn” fogalmát, amely mindig is jellemző volt a Ducatóra. Az új jellemzők között külön említést érdemel a kétféle színben választható hűtőmaszk és első díszléc, az új, 16 colos kerekek, az új, LED-es nappali menetfény, valamint a javítási költségeket csökkentő, három részből álló első lökhárító.


Az új Ducato az első jármű a szegmensben, amely exkluzív multifunkciós táblagép-tartót kínál. A középkonzol tetején található, minden kivitelhez rendelhető tartó a legkülönfélébb elektronikus berendezésekkel kompatibilis, az okostelefontól a táblagépig, de hagyományos jegyzettömbök rögzítésére is alkalmas.

Az erőteljes, jellegzetes megjelenésű új Ducato kategóriájának legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztásával és károsanyag-kibocsátásával büszkélkedhet: akár 5,8 l/100 km és 158 g/km CO2-kibocsátás a NEDC ciklus szerint. Ez a modellcsaládhoz kínált, innovatív MultiJet II Euro 5+ motorcsalád tagjainak köszönhető: a 2.0 MultiJet erőforrás legnagyobb teljesítménye 115 LE, maximális forgatónyomatéka 280 Nm (5-fokozatú sebességváltó); a 2.3 MultiJet 130 lóerős és 320 Nm nyomatékú (6-fokozatú sebességváltó), illetve 150 lóerős és 350 Nm nyomatékú (6-fokozatú sebességváltó) kivitelben választható; míg a 3.0 MultiJet maximális teljesítménye 180 LE, legnagyobb forgatónyomatéka 400 Nm (6-fokozatú sebességváltó). A Comfort Matic sebességváltó minden MultiJet 2.3 és 3.0 motorhoz társítható, az adott vezetési körülményekhez és felhasználási területekhez optimalizált konfigurációban.


Az új modell robusztusságát és megbízhatóságát a karosszéria merevítésének és az illesztések tökéletesítésének, az optimalizált fékteljesítménynek, valamint a futómű és a tengelykapcsoló megnövelt élettartamának köszönheti. Az új Ducato például a teljes „szimplakerekes” kategória legjobb hasznos össztömegét (akár 4,25 tonna), legjobb hátsótengely-terhelését (akár 2,5 tonna), és legjobb hasznos terhelhetőségét (akár 2,1 tonna a furgon kivitel esetén) kínálja.

A Ducato minden kivitelén alapfelszerelés például a menetstabilizáló elektronika (ESC). Ezt a rendszert olyan funkciók bevezetésével tökéletesítették, mint a borulást megelőző rendszer, a terhelésfüggő szabályozás (LAC), a visszagurulás-gátló (Hill Holder), a kipörgésgátló (ASR), vagy az elektronikus fékerőelosztó (EBA) rendszer.

Mindezeken túlmenően a jobb manőverezhetőség és a fokozott menetkomfort érdekében alapfelszerelés a Servotronic rendszer a MultiJet 2.3 és 3.0 motorral szerelt kiviteleknél. További vezetőtámogató rendszerek opcióként rendelhetők: ilyen a Traction+ (lejtmenet assisztenssel), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, valamint a jelzőtábla-felismerő rendszer.


A szórakoztató és tájékoztató (infotainment) megoldások terén is új fejlesztéseket vezettek be: az új modellekhez rendelhető összes audiorendszer tartalmazza a Bluetooth-csatlakoztathatóságot és az MP3-lejátszót, míg a csúcskivitelű audiorendszer 5 colos érintőképernyőt, tolatókamerát, beépített műholdas navigációs rendszert és digitális rádióvevőt (DAB) is kínál.

A Fiat Professional új modellje a piac legszélesebb elsőkerék-hajtású modellválasztékát kínálja. Csak a furgon modellcsaládon belül nyolcféle raktérkapacitás közül választhatunk (8-17 m3 között), amelyek mind a piac leggazdaságosabb és legpraktikusabb megoldását nyújtják. Emellett az új Ducato furgonok négyféle karosszériahosszal és háromféle magassággal rendelhetők, míg az alvázas kivitel ötféle hosszban választható.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....