győri Audi járműgyár

Földrengés a Volkswagen-birodalomban – Winterkorn kegyvesztett lett?

2015.04.11.

Német lapjelentések szerint megromlott a VW felügyelőbizottságának elnöke és az igazgatóság elnöke közötti viszony. Ferdinand Piëch és Martin Winterkorn évtizedes barátsága odalett. Piëch a Spiegelnek azt nyilatkozta: Kellő távolságot tart Winterkorntól.

Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke, egyúttal a VW felügyelőbizottságának tagja azt nyilatkozta, kellemetlen meglepetésként érte a felügyelőbizottság elnökének, a 77 éves Piëchnek a kijelentése. Ezzel gyakorlatilag teljes mellszélességgel kiállt Winterkorn mellett. A miniszterelnök egyúttal óvott attól, hogy a VW vezetői utódlásáról a nyilvánosság előtt vita bontakozzon ki.

Martin Winterkorn és Ferdinand Piëch: Vége a barátságnak, vége a bizalomnak? Fotó: dpa

Piëch jelenleg korlátlan úr a VW-n belül. Életkora miatt egyre többször felvetődik, ki veszi át helyét a felügyelőbizottságban? Eddig 99 százalékos esélyt adtak annak Németországban, hogy ez a személy kizárólag bizalmasa, régi barátja, a magyar gyökerekkel rendelkező Martin Winterkorn lehet, akinek jövőre jár le szerződése az igazgatóság élén.

A Spiegelnek adott nyilatkozatával azonban Piëch igencsak felborította az eddigi esélyeket. A távolságot tart Winterkorntól című mondat nem értelmezhető másként, mind hogy eltávolodtak egymástól – értelmezik a kijelentést a német lapok.

Piëch arról is beszélt a Spiegelnek, hogy a felügyelőbizottság élére és az igazgatóság élére megtalálják a megfelelő embereket, ezek nem a családból fognak kikerülni, s nem a felesége lesz. Mint az köztudott, Ursula Piëch jelenleg is ott ül a felügyelőbizottságban.

A tekintélyes Spiegel című hetilap, amely vasárnapi számában ígér részletesebb elemzést, online kiadásában úgy fogalmazott: Winterkornnak semmi esélye sincs arra, hogy szerződésének lejárta után Piëch utódja legyen.

Mindez kellemetlenül érintheti az Audi további magyarországi beruházásait is, amelyek egyértelműen a zsámbéki sváb szülőktől származó Winterkornnak köszönhetők, aki egyébként április végén Magyarországra jön, s köztudottan jó viszonyt ápol a jelenlegi magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, mindketten szenvedélyes focirajongók.

Winterkorn és a Piëch család. 

Winterkorn jelenleg 67 éves, szerződése a jövő év végén jár le a Volkswagennél. A jelek szerint a Porsche és Piëch család, amely a VW törzsrészvényeinek 53,1 százalékát birtokolja, nem Winterkornt képzeli el a felügyelőbizottság élén 2017-től, ha a 77 éves Piëch jövőre tényleg visszavonul.

A két nagy hatalommal rendelkező ember barátsága 1981-ben kezdődött, Piëch akkor vitte az Audihoz Winterkornt. Egyszer azonban a jelek szerint minden véget ér. Sokat elárul a helyezetről a Focus című német hetilap online kiadásának cikke, amely nemes egyszerűséggel úgy fogalmaz: Erdbeben in VW-Reich, azaz Földrengés a Volkswagen birodalomban.

Németül tudók a Focus cikkét itt olvashatják el.

A Spiegel vasárnap megjelenő számának cikkelőzetését pedig itt olvashatják németül.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.05
Jánvári Zsolt szerint a a Forma-1-es csapat jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést a július elején....
2020.06.05
A Magyarországon is piacvezető pickup vadonatúj, 204 lóerős dízelmotort kapott. ..
2020.06.05
Az FIA ETCR Digital Racing Challenge első versenyét kétszeres Európa-bajnokunk nyerte. ..
2020.06.05
A benzines és dízel autókra nem jár támogatás, az elektromosokra viszont kétszer annyi, mint eddig....
2020.06.04
Korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be....
2020.06.04
A Hyundai Motor közzétette az új Santa Fe első fényképeit és videóit. A Hyundai szabadidőjármű....
2020.06.04
Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión....
2020.06.04
Tulajdonosa áruba bocsátja a Ferrari egyik emblematikus példányát, amely az olasz történelem és....
2020.06.04
A koronavírus okozta leállás miatt szerdán újra indult az autógyártás az Opel eisenachi....
2020.06.04
Stephen Mumberson Angliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....