Ford Magyarország

Ford #2020 - Sikeres múlt és zöldülő jövő

2020.01.15.

A Ford hagyományához híven január elején tartotta meg évindító évértékelő sajtóeseményét. A rendezvény ezúttal rendhagyónak is nevezhető, hiszen a hazai képviselet élén ügyvezetőváltás is történt, ami az összegzés és jövőbetekintés mellett alkalmat adott a vezetői staféta képletes átadásának is.

Számos importőr az év elejére időzíti évértékelő és évindító eseményét. A Ford immáron évek óta január elején von mérleget, mely összegzés tulajdonképpen el is startoltatja az új évet. 2020 minden szempontból a fordulatok éve lesz, hiszen a szigorúbb környezetvédelmi EU-s szabályok életbelépése az egész ágazatra nagy hatással van, így nem csoda, ha ennek vonzatai ma az autóipar egyik legfontosabb kérdése.

Szamosi Viktor a Ford Magyarország Kft. leköszönő ügyvezető igazgatója

A Ford 2019-es üzleti évét stílszerűen a leköszönő ügyvezető Szamosi Viktor foglalta össze, míg a márka zöldülő jövőjéről az újonnan kinevezett vezető Szabó Attila tájékoztatta a szakmai plénumot.

Szamosi Viktor öt éven keresztül volt a Ford Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Leköszönése után új kinevezést kapott és a Ford Európai Direkt piacok (CEE Régió) operatív igazgatójaként folytatja a tovább a cégen belüli munkáját. Az ügyvezetőként eltöltött fél évtized okán talán érthető, hogy egy kicsit távolabbról indította összegzését, amelyben kifejtette, hogy a 2008-as gazdasági krízis óta a Ford folyamatos fejlődése jól érzékelhető. A személyautó és kishaszongépjármű piac 2010-es 6580 darabos mélypontja után 2019-ben e két szegmensben 23 327 darabos teljes piaci értékesítést tudhat magának, amiből 15 728 személyautó. Ez a honi piacirészesedés 10 százaléka és ma stabil második helyet jelent az amerikai márkának.

Szintén második helyre futott be a Ford SUV kategóriában is. A legnagyobb piaci szegmensben a márka triumvirátusát képező az éppen modellváltás előtt álló KUGA, EcoSport és Edge modellekből összesen 5344 darabot adtak el, ami 37,5 százalékos piacból kilenc százalékot hasított ki.

A márka portfóliójában jól startolt az új Focus is, melynek kínálati palettája idén kibővült az Active és az aszfaltszaggató ST változatokkal.

Nagyot tolt az ágazaton a nagycsaládosokat támogató állami szerepvállalás. A vásárlói kedv a Fordnál is megugrott ebben a kategóriában. Az S-MAX, a Galaxy, a Tourneo Connect és a C-MAX mellett a Tourneo Custom lett a legnépszerűbb modell a márkát választó vásárlók között.

A kishaszonjárművek kategóriájában a Ford stabilan tartja vezető helyét. A 7599 eladott jármű a piac 29 százalékát jelenti, azaz ebben a szegmensben minden harmadik kishaszonjármű Ford volt 2019-ben.

A Ford az idén debütáló Ford Ranger Raptorral megfejelte a pick-upje népszerűségét. A performance modell igazi négykerekű vadállat lett, ami már olyan tulajdonságokkal bír, ami több mint elégséges még azok számára is, akik soha nem tesznek tojást a gázpedál és a talpuk közé.

Nem csak a Fordnál, hanem az egész honi autóipari óvatos becslésekbe bocsátkozik a jövőt illetően. Szinte egyhangúan minden piaci szereplő a stagnálást jósol 2020-ra, amit nem csak a válság indukál, hanem a korábban említett megváltozott emissziós szabályok is. A kialakult új piaci környezet miatt újprioritások és modellek jellemzik majd a közeli és a távolabbi jövőt is. Némiképp paradox módon úgy tűnik, hogy a szabályzók alakítják majd a kínálatot sem, mint a vásárlói igények.

Szabó Attila a Ford Magyarország Kft. új ügyvezető igatgatója

Lépést tartva a hatások indukálta helyzettel a Ford 2020-ban vadonatúj termékcsaládot vezet be, ami 14 elektromos technológiájú modellből áll majd – vette át ezzel a gondolattal a szót Szabó Attila Ford Magyarország Kft. új ügyvezető igazgatója. Szabó Attila Ford szentendrei székhelyű európai árazási központjának managere volt, európai árszabási managerként a szervezet egyik legnagyobb létszámú, Európa összes piacát kiszolgáló árazási csapatát irányította. Az új ügyvezető, aki a magyar mellett a cseh piacért is felelős lesz köszöntőjében hozzátette:

„Örömmel várom ezt az új kihívást, hogy végre ismét a magyar piacon kamatoztathassam az évek során megszerzett tapasztalataimat. Idén kihívásokkal teli év előtt állunk, december 26-án indított új kommunikációs kampányunk, a Bring On Tomorrow pedig megmutatja, mit hoz a jövő.”

2020-ban az újdonságok sorát az újból életre hívott Puma nyitja meg, amiben már a Ford EcoBoost Hybrid rendszer dolgozik majd. A kis crossovert a vadonatúj KUGA követi majd, aminek kínálatában gyakorlatilag az elektromos alternatívák teljes tárháza elérhető lesz, így mild, plug-in hybrid és fullhybrid változatokban is megvásárolható majd.

Egy újabb nagyágyú is megjelenik az amerikai gyártó európai palettáján. A Ford az év közepétől kezdi el forgalmazni az Explorert Plug-in Hybrid hajtáslánccal. A gépteteje alatt egy 3.0 literes EcoBoost erőforrást találunk, amit elektromos motorral ötvözve 450 lóerővel bír 840 Nm nyomaték leadására képes.

Ford Explorer Plug-in Hybrid

Az áramos alternatívák csúcsán a Mustang ihletésű Mach-E áll. A tejesen elektromos SUV igazi csemegének ígérkezik.

Ford Mustang Mach-E

A személyautók mellett a kishaszonjárművek is „zöldülnek”. A Transit Custom PHEV, ami megkapta az Év Haszonjárműve díjat is a nemzetközi IVOTY zsűritől, 56 kilométer teljesen elektromos autózást tesz lehetővé.

Az erősen zöldbehajló portfolióval párhuzamosan a márka kommunikációja és társadalmi szerepvállalása is tetten érhető majd a környezettudatos szemlélet. Folytatódik a márka Ford Driving Skills for Life programja, ami kiegészül a hybrid autózás sajátosságaival is, és szintén tovább folytatódik a 2017-ben elindított Karrierprogramja is.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.04.04
Az édes méz és a klasszikus italok már a vírusválság előtt megfertőzték az autómárkákat. ..
2020.04.04
És a központi uniós támogatás szükségességére hívják fel a figyelmet. ..
2020.04.04
Luciano Santos Duarte Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.04.04
A 2021-es idényben az Aston Martin gyári csapataként indul a Forma-1-es világbajnoki sorozatban a....
2020.04.04
A Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött.....
2020.04.04
Egy 50 éves kunfehértói férfi vesztette életét a baleset következtében. ..
2020.04.04
A koronavírus okozta válságra reagálva a Volkswagen-csoport megkezdte az arcvédő tartók gyártását....
2020.04.04
Spanyolországban hatalmas divat lett az autók műszerfalára felszerelt fedélzeti kamera, mely....
2020.04.04
A karanténban ragadt emberekhez akarják elvinni a kultúrát a fővárosban. ..
2020.04.04
A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség megalapozott gyanúja....