DFSL

Ford Driving Skills for Life - Budapest

2019.06.12.

Harmadszorra is megrendezésre kerül a Ford balesetmegelőzést szolgáló kampánya a Ford Driving Skills for Life (DFSL). Az esemény képzeletbeli startvonalát a közelmúltban rajzolták fel. Innentől kezdve lehet majd jelentkezni a szeptemberben megrendezésre kerülő eseményre.

A társadalmi szerepvállalás jegyében idén harmadszorra kerül megrendezésre az amerikai autógyártó balesetmegelőzési programja a Ford Driving Skills for Life. A negyvenhárom országot érintő globális kampánynak Magyarország 2017 óta a részese.

Amióta ez a vezetéstechnikai tréning nálunk is elindult, azóta saját gyerekemként kezelem a programot – mondta Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője. Nemcsak szülőként, hanem felelős vezetőként is úgy gondolom, hogy előre kell gondolkoznunk. A statisztikák egyértelműen alátámasztják, hogy komoly feladattal állunk szembe. Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok, a felmérések szerint korcsoport közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet. 18-24 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője

A Ford által 2003-ban indított programban világszerte egymillióan vettek részt.  Európában 2013 óta vannak Ford Driving Skills for Life tréningek. Ez idő alatt harmincnyolcezer frissjogosítványos fiatal „végezte el a kurzust”. A tréningek moduljai folyamatosan igazodnak a közlekedési körülményekhez. Az alapmodulokat olyan vészhelyezti szimulációk alkotják, mint például az alulkormányozottság, megcsúszás, vészfékezés, hirtelen irányváltás A résztvevők emellett azt is kipróbálhatják, hogy milyen külső zavaró körülmények mellett vezetni, (lásd: mobilozás) vagy azt is, hogy drog, ittas vagy bódult állapotban, hogy változik meg a reakció idő. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok 13% százaléka vezetett már ittasan, 8 százaléka illegális szerek hatása alatt, vagy 15 százalék pedig másnaposan.

Ebben az éveben a kerékpáros közlekedéssel egészül ki a tréning programja. Nem véletlenül, hiszen Európában csak nem 250 millióan pattannak nyeregbe. Az egyes országok presszionálják is a kerékpáros közlekedést, azonban az infrastruktúra csak nehezen követi az egyre nagyobb igényeket. A morál pedig néhol a béka feneke alatt van. A sajtótájékoztatón autósok vs. kerékpárosok kiélezett közlekedési szituációiról kaptunk egy zanzánsított videókivonatot, amiből egyértelműen kiderül, hogy mindkét oldalból hiányzik a kölcsönös tisztelet.

A helyzet normalizálásának érdekében a Ford a Ford Driving Skills for Life programjával párhuzamosan elindította „Az út mindenkié kampányát”, aminek fő üzenete, hogy összhangot teremtsen a két tábor között. Az DSFL-be integrált új modul a digitális világot használja segítségül.

A ‘WheelSwap’ segítségével láthatóvá válik, hogy milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek. Az első felmérések azt mutatják, hogy miután az emberek mindezt megélték a virtuális valóságban, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

De, nemcsak az elrettentés szolgálja az új állomás beiktatása a tréningbe, hanem a megelőzést is. Ehhez az úgynevezett “Dutch Reach” technikát is megismerhetik a résztvevők, ami segít elkerülni az olyan baleseteket, mint például a kerékpárosokkal való ütközés az ajtó nyitásakor, illetve megtanulják észlelni a holttérben felbukkanó kerékpárosokat és biztonságos távolságot tartani, amikor kikerülik őket.

Ford Driving Skills for Life 2017-es magyarországi debütálása óta mondhatni teltházzal üzemel, és idén is maximális létszámra számítanak. Eddig csaknem ezren próbálhatták ki magukat a kiélezett helyzetekben, amihez a márka mindig a legújabb modelljeit biztosítja. A Fiesta, majd az EcoSport után 2019-ben a Focus-ok volánja mögött próbálhatják ki magukat a jelentkezők. A négy, egyenként félnapos tréningre szeptember 21-22 kerül sor Budapesten, a Pólus Center parkolójában. Az érdeklődők már most is jelentkezhetnek rá a www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.

A DSFL kiváló eszköz arra, hogy tovább javítsuk a fiatalok autóvezetői képességeit, különös tekintettel az európai közlekedés folyamatosan változó körülményeire. Ezzel ugyanúgy növelhetjük az ő biztonságukat, mint a többi közlekedő – köztük a kerékpárosok – biztonságát,” - zárta le az esemény felvezetőjét Györke Orsolya.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.23
Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten -....
2021.10.23
Nem sok autótípus mondhatja el magáról, hogy 50 milliónál is több példányt adtak el belőle, amióta....
2021.10.23
Mesterséges intelligencia segítségével, automatikusan tölti az elektromos járműveket a vállalat....
2021.10.23
Egy neves aukciós ház oldalára került fel a fekete kisteherautó, amely várhatóan 40-50 ezer dollár....
2021.10.23
Abszurd helyzetet eredményez, hogy viszonylag kevés új autó érkezik a piacra, ezért a kétéves....
2021.10.22
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset miatt teljes útlezárásra kell számítania a....
2021.10.22
Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája volt a leggyorsabb pénteken az első szabadedzésen a Forma-1-es....
2021.10.22
Ha nem vársz sokat, nem fogsz csalódni. ..
2021.10.22
Pick up-kedvelők számára érdekesség, hogy a Nissan vadonatúj Frontier 2022 NISMO Off Road....
2021.10.22
Az M3-ason baleset, az M43-ason a tranzitforgalom, az M0-áson műszaki hibás teherautó okoz....