közlekedésbiztonság

A FordZilla Team pilótái számítógépes játékokkal segítenek

2020.07.22.

Ellentmondásosnak tűnhet éppen számítógépes játékokkal tanítani biztonságos autóvezetésre az európai fiatalokat, pedig a Team Fordzilla esport-csapatának versenyzői pontosan ezt teszik. A Ford programjának keretében a vezetési hibák következményeit biztonságosan be lehet mutatni a virtuális világban.

Ötletük lényege, hogy a profi virtuális pilóták a szimulátorok valósághű környezetében mutatják be, hogyan alakulhat egy-egy vezetési helyzet, ha valaki megtanulja – vagy éppen nem tanulja meg – az olyan fogásokat, mint a sebesség helyes megválasztása vagy a veszélyhelyzetek felismerése. A képernyőn gyakran katasztrofális jelenetek alakulnak ki, amelyek világosan megmutatják, mennyire fontosak ezek az ismeretek a való világban.
 
Az egyszerre több pilótát szerepeltető videókban a Team Fordzilla versenyzői egyazon képernyőn különböző helyzeteket játszhatnak le, méghozzá valósághű sebességgel futó autókban, nem pedig olyan agresszív tempó mellett, amit a virtuális versenygépektől megszoktunk.
 
A Ford felmérést készített a fiatal járművezetők körében, és eszerint egyharmaduk (33%) már több online oktatóanyagot is megnézett az autóvezetésről, több mint egynegyedük (28%) pedig számítógépes játékokkal is igyekszik javítani autóvezetési képességeit. A játékokat használók közel fele (46%) érezte úgy, hogy ennek eredményeként tényleg jobban vezetnek, ezért valószínű, hogy az oktatóanyagok kedvező fogadtatásra számíthatnak majd.
 
Ez a kezdeményezés voltaképpen egy virtuális válasz arra, hogy a Ford a 2020-as évre felfüggesztette a Driving Skills for Life fizikai részét. A program által biztosított gyakorlati járművezetői oktatáson 2013 óta 16 európai ország 45.000 autóvezetője vett már részt, Magyarországon a program 2017-es bevezetése óta több, mint 1600 fiatal autós szerezhetett életre szóló rutint gyakorlati körülmények között a Ford ingyenes programjának részeként a különböző vészhelyzete felismeréséről, és azok kezeléséről. 2019-ben a résztvevők 96,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a képzésnek köszönhetően magabiztosabban és biztonságosabban autózik.
 
Team Fordzilla
 
A Ford 2019-ben állította össze a Team Fordzilla formációt – vagyis első esport-csapatát – önálló francia, német, olasz, spanyol és brit csapatok versenyzőiből. Mindegyik csapat saját kapitánnyal vesz részt az országos szintű versenyeken, és európai szinten e csapatok legjobb pilótái képviselik a Team Fordzillát. Az angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven elérhető, összesen hat oktatási modul a Ford of Europe YouTube csatornáján látható a következő témakörökben: Bevezetés / Ülés beállítása, Fékezés ABS-szel és ABS nélkül / Biztonságos fékezés, Veszélyhelyzet felismerése / Biztonságos távolságtartás, Sebesség megválasztása / Megcsúszás kezelése, Érezni az autót és vezetni a járművet.
 
Az európai 18-26 éves korosztály első számú elhalálozási oka az autóbaleset: évente több mint 38.000 fiatal veszti életét az utakon, és 67 százalékuk maga vezette az autót. Egy a Ford által megrendelt felmérés riasztó tényekre derített fényt: a fiatal autósok 58 százaléka telefonált már vezetés közben, 57 százalékuk nézte meg a WhatsApp üzenetküldőt, 27 százalékuk pedig még kedvenc sorozatát is követte.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.24
A japán Aspark Owl elképesztő mutatókkal rendelkezik, de az ára sem hétköznapi. ..
2020.09.24
Németország Szövetségi Kormánya kritikus régiónak nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét a....
2020.09.23
Előrebocsátom, sosem vezettem korábban Skodát, a családban nem volt senkinek. A volt munkahelyemen....
2020.09.23
Kutasi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.23
Gigantikus nagyságrendű kormányzati megrendelést kapott az AvtoVAZ. Az orosz hatóságok 15 ezer....
2020.09.23
Hernád térségében több gépjármű ütközött egymásnak, az érintett útszakaszon a mentés és a....
2020.09.23
- Vitaindító dokumentumot készített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a budapesti aktív és....
2020.09.23
- A budapesti hajózás kétszáz évére emlékezik a Közlekedési Múzeum, a Vigadó tér közelében álló....
2020.09.23
A Renault sportos és dinamikus SUV kupéja különböző vezetéstámogató technológiákkal gazdagon....
2020.09.23
Tehergépkocsival letért az úttestről, miközben jelzőtáblának hajtott, majd egy beton kocsibejárónak....