ICDP

A független szervizek lehetnek a járvány rövidtávú nyertesei

2020.06.24.

Bár a koronavírus járvány az egész autóipart megviselte, a károk nem mindenkinek ugyanakkorák és a járvány előtti szintet elérni sem ugyanannyi időbe telik majd mindenkinek. A független autójavítók meglepően jó helyzetben lehetnek, ha sikerül átvészelniük a legnehezebb időszakokat, de hosszú távon bajba kerülhetnek.

A járvány alatt többségünk nem ment sehova, így az autók javítása és karbantartása is szünetelt. Részben azért, mert amúgy sem igazán használtuk őket, másrészt pedig amúgy is zárva volt a magántulajdonú szervizek többsége.

Most, hogy a járvány “karantén” része véget érni látszik, ezek a független autójavítók több ügyféllel számolhatnak. Egyrészt az elnapolt javításokat most kell elvégezni, másrészt pedig az élet nagyjából visszatért a régi kerékvágásba, tehát az elnapolt javítások elvégzése mellett az egyébként is mostanában érkező ügyfeleket is ki kell szolgálniuk.

A járvány hatása Magyarországon ilyen szempontból egyelőre ismeretlen, de például Olaszországban a tömegközlekedés népszerűsége jelentősen visszaesett és sok ember döntött úgy, hogy autót vásárol. Elsősorban ez a használt autó piacot élénkíti, a használt autókban pedig egy közös dolog van: mindig van valami, amit meg kell javítani rajtuk.

Az ICDP kutatói arra számítanak, hogy például Franciaországban 2030-ra 1,3 millió darabbal kevesebb 7-11 éves autó lehet az utakon, mint a járvány nélkül lett volna. Ez elsősorban az új autók iránti kereslet visszaesése miatt várható. Ez azért nagy csapás a független autójavító vállalkozások számára, mert Nyugat-Európában az általuk javított vagy karbantartott autók 70%-a ebből a korcsoportból kerül ki.

Ez alapján tehát azt látjuk, hogy a független autójavítók a következő egy évben jól járhatnak, de néhány év múlva ügyfeleik jelentős része egyszerűen eltűnhet. Magyarországon teljesen más az autópark összetétele, így ezek a szervizek is elsősorban idősebb járművekkel foglalkoznak.

Ez alapján bár nyugaton nehéz idők elé néznek a szervizek, Magyarországon legfeljebb örülhetnek, hiszen mi amúgy is használt autókat vásárolunk, azokat pedig úgyis hozzájuk fogjuk vinni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..