NiT

A fuvarozók is célkeresztben a NAV-nál – megjelent az adóhatóság ellenőrzési terve

2016.03.04.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) törvényi kötelezettségének eleget téve, a közvélemény tájékoztatása érdekében megjelentette a 2016-os évre vonatkozó ellenőrzéseinek főbb szempontjait, irányait. Az adóhatóság sajtóközleménye szerint az ellenőrzési szemléletet az adózók magatartása és életútja határozza meg.

NAV sajtóanyag a 2016. évi ellenőrzési irányokról

 

A részletes irányelvek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiemelt figyelmet fordít a közúti áruforgalom ellenőrzésére, az online pénztárgépekre, a közösségi szolgáltatásokra és az internetes kereskedelemre.

Meghatározó lesz 2016-ban az adózói minősítésen alapuló ellenőrzések kétirányúsága. A megbízható adózóknál megelőző jellegűek lesznek az ellenőrzések, tájékoztatással ösztönözve a szabályok betartását. A kockázatos adózók esetében azonban visszatartó és kényszerítő jellegű, míg a nagy adózóknál folyamatos lesz az ellenőrzés.

 

A NAV honlapján megtalálhatók a 2016-os részletes ellenőrzési irányok, melyek az alábbi linkre kattintva olvashatók:

A NAV 2016. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányok (PDF)

 

Ami fuvarozói szempontból különösen fontos:

Az irányelvek szerint kiemelt feladat az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKAER) történő bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése, és a szállítmányok természetének figyelembe vételével a célzott ellenőrzések végrehajtása. A szállítmányok nyomon követése, a kockázatos szállítmányok ellenőrzésre történő kiválasztása és az árueredet vizsgálata érdekében tervezett összehangolt ellenőrzések a jogkövető vállalkozások érdekeit szolgálják. Erre is tekintettel a kockázati biztosíték alóli mentesség szabályszerű alkalmazásának ellenőrzése kiemelt feladatot lesz. Az EKÁER bevezetése óta a NAV munkatársai 43 ezer esetben végeztek EKÁER számhoz kapcsolódó közúti ellenőrzést, melyek 69 százaléka zárult megállapítással.

 

A tervezett ellenőrzések kiemelt prioritása a harmadik országos határátkelőhelyeken a jogsértő cselekmények felderítése érdekében a teher-, és személyforgalom ellenőrzése, az ukrán, a szerb zöldhatáron a csempészet felderítése és visszaszorítása, a jogellenesen forgalomba hozott termékek felderítése közterületen végrehajtott ellenőrzésekkel, valamint a mélységi ellenőrzések során az adótartozások fokozott vizsgálata és a végrehajtható tartozások biztosítása.

 

jövedéki adó tekintetében benyújtott adó-visszaigénylések és visszatérítések esetében a jogosulatlan adó-visszatérítések megakadályozása az ellenőrzési terv szerint alapvető cél. (Ne feledje: a NiT Hungary jövedéki adó visszaigénylési szolgáltatása garantálja a jogszabályi előírásoknak megfelelő adóvisszaigénylést!)

 

Kiemelt ellenőrzési irányvonal a vezetési és pihenőidőkre, a menetíró készülékek és adatrögzítő lapok használatára vonatkozó rendelkezések betartására irányuló ellenőrzések. Hasonló prioritást kapott a veszélyes áruk szállításáravonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése, továbbá a közúti járművek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságaira, a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére, a rakomány rögzítésére, továbbá az ömlesztett áruk szállítására irányuló ellenőrzések.

 

Fontos feladat az üzembentartók telephelyein, a fel-, át-, és lerakóhelyeken, illetve más, az árukezelés céljából üzemeltetett területen magyar vagy külföldi rendszámú közúti jármű közlekedésére, valamint a közúti járművel végzett áru-, illetve személyszállítási tevékenységre vonatkozó rendelkezések betartásának vizsgálata. Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a gyorsan romló élelmiszert és élő állatot szállítók. Ellenőrzési tervben szerepel a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetése, használata szabályszerűségének vizsgálata is.

 

A 23 főbb ellenőrizendő tevékenységi kör között megtalálható a közúti áruszállítás és a személyszállítás is. A közúti áruszállítás tekintetében a 2015-ben végzett 473 adóellenőrzés 80,8 százaléka zárult megállapítással.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..