Makó

Galamb Józsefnek állít emléket a felújított makói Ford-fal

2020.10.17.

Szeptember utolsó hétvégéjén adták át Makón a Vásárhelyi utcában található Ford lerakat felújított homlokzatát. A lepel már korábba lehullt róla, a végeredménnyel azonban elégedettek az arra járók, még ha menet közben akadtak is nehézségek.

Korabeli fotó: József Attila Múzeum Makó

Az átadón Danku Csaba azt hangsúlyozta, Galamb József példája mutatja, hogy vidékről indulva is lehet kiemelkedőt alkotni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kiemelte, hogy a feltaláló mert nagyot álmodni, és hitte, hogy tehetséggel és kellő szorgalommal azok meg is valósíthatóak.

Beszédében elmondta, hogy a kormány számára fontos az épített örökség védelme és külön figyelmet fordítanak azokra az emlékekre, amelyek egy-egy kiemelkedő személyiséghez kötődnek. Ezek egyike a makói születésű Galamb József, akit szerte a világon ismertnek, mint a Ford T-modell konstruktőrét.

Az igényes felújított fal egy részlete

A makói önkormányzat még 2017 végén kötött támogatási szerződést a szaktárcával a Ford lerakat homlokzatának restaurálására. A minisztérium 5 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz, amit a város 7-tel egészített ki, de hozzájárult a sikerhez a Népi Iparművészeti Kft., és Galamb József családja is. Az előzményekről itt és itt írtunk korábban.

Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató beszédében kiemelte: szerencsés az a kisváros, ahonnan két világhírű személy – Galamb József és Pulitzer József – is indult. Megemlékezett Galamb József munkásságáról, illetve arról is, hogy a rendszerváltozástól kezdve mivel is tisztelegtek a városban személye előtt. 1990-ben az iskola felvette a nevét, a főtéren szobrot is állítottak tiszteletére, de a múzeumban található Ford T-Modellre is felhívta a figyelmet.

Halmágyi Pál beszédet mond

– 1981-be került a falra az első emléktábla, a szövő ktsz mellett járó makóiak sajnálták, hogy szemük előtt pusztul a múlt. Évtizedekkel ezelőtt is próbáltunk tenni valamit, többször is pályáztunk, ezúttal sikerült – mondta az autoszektor.hu portálnak Halmágyi Pál. Az utolsó pillanatban voltak, a négy közül leginkább látszó autó töredékeit megmentették, és azokat ki is állították a makói múzeumban.

– Példás összefogás eredményeként sikerült restaurálni a falat és ezért köszönet illet mindenkit, aki ebben segített, külön is kiemelve a minisztériumot és az önkormányzatot – összegez a nyugalmazott múzeumigazgató, akinél többet senki nem tud Galamb Józsefről Makón. A híres család egyébként 1921-ben kezdett el építkezni és a következő évben nyílt meg a Ford lerakat ezen a helyen. Kevesen tudják, hogy ez az első bauxit betonból készült épület Makón. Személyautókat, traktorokat, alkatrészeket árultak, de olajat is forgalmaztak.

A teljes fal az utcafronton

– A Ford-fal felújításának egyik kedvezményezői mi voltunk, az elmúlt évtizedekben bármilyen Galamb Józseffel kapcsolatos eseményünk volt, szóba hoztuk ennek halaszthatatlanságát – mondta portálunknak Szilágyi László. A Marosparti Veterán Autós-Motoros Közhasznú Sportegyesület elnökétől megtudtuk, sokkal nagyobb eseményt terveztek, hiszen 1908-ban szeptember 27-én gördült le a detroiti gyár szalagjáról az első Ford T-modell.

A vírus miatt elmaradt az a konferencia is, amelyre a műszaki egyetemről és a közlekedési múzeumból is érkeztek volna előadók. Portálunk a Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaival, azaz gyerekprogrammal csatlakozott volna, de ez is meghiúsult, első a biztonság. A Galamb család tagjai közül is többen döntöttek úgy, hogy a fertőzésveszély miatt nem vesznek részt az eseményen.

Az átadás részvevői, vendégei

– A végeredménnyel nagyon elégedett vagyok, a hozzá vezető út azért meglehetősen rögös volt – mondta Nadobán László. Az épületet tulajdonló Népi Iparművészeti Kft. vezetőjétől megtudtuk, a finanszírozás rendben volt, mindenki segített, ahogy ígérte.

Ő gyerekként szinte ott nőtt fel, a '60-as években reggel 6 órára vitte műszakba az épületben dolgozó szövőnő édesanyja, majszolta a zsíros kenyeret a gép végébe, míg át nem ment a szomszédos iskolába. – Ugyanennél a cégnél 1983-ban elnök, egyben édesanyám főnöke lettem. Még a pártbizottságtól is kértünk segítséget a fal megmentéséhez, ám azt a választ kaptuk, hogy vakoljuk be ­– emlékezett vissza Nadobán László.

Egy a gondosan restaurált képek közül

Megtudtuk, több évtizeddel ezelőtt indultak egy Ford által meghirdetett pályázaton is, ám akkor nagy sajnálatukra nem ők, hanem a természetvédők nyertek. Az épület aláinjektálásában a megyei iparszövetség segített nekik, így nem vizesedett tovább alulról a fal. Utána a tetőt is megcsinálták, ezzel megakadályozták a további állagromlást.

– Nagyon sokat köszönhetünk Halmágyi Palinak, a múzeum nyugalmazott igazgatójának, akivel gyerekkori barátok vagyunk. Próbált megkímélni az intézkedések nehézségeitől és mindig csak a végeredményt osztotta meg. A kivitelezési munkák ugyan csúsztak, de mára minden elkészült és elégedettek a fallal a makóiak.

A felújított Ford-falat kamerákkal is óvják, nem szeretnék, ha a graffitizők megtréfálnák őket. Ezzel sajátjukat is védik a felújítás kapcsán ugyanis jelzálog is került az ingatlanra.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.21
Gerald Peigneux Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2021.01.21
Baleset miatt torlódás alakult ki az M1-es autópályán Budapest felé a Fejér megyei Nagyegyházánál....
2021.01.21
Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két, 35 méter hosszú....
2021.01.21
A World Highways szerint 2020-ban javult a közlekedésbiztonság színvonala Japánban. ..
2021.01.21
Kínai partnerrel közösen gyárthat mellékvonali motorvonatokat a MÁV Szolnokon - közölte az....
2021.01.21
A Hyundai Motor új képeket közölt vadonatúj városi (B-szegmens) szabadidőjárművéről, a Bayonról -....
2021.01.21
Összeütközött egy kamion és egy kisteherautó az M0-ás autóút 25-ös kilométerszelvényénél, az M1-es....
2021.01.21
Súlyos sérüléssel végződött a körforgalomnál történt baleset a 710-es számú főúton - írja a police.....
2021.01.21
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a ThyssenKrupp magyarországi központja 2,2....
2021.01.21
Decemberben, amikor csúcsra járt a koronavírus-járvány Magyarországon, számos nagyon drága luxus-....