vitorlásverseny

Gépjármű Regatta: vitorlásverseny a festői Balatonon

2017.06.02.

Huszonhárom csapat részvételével a balatonkenesei öbölben rendezték meg a hatodik Kárweb Gépjármű Regattát. Festői környezet, kora nyári idő, ideális szélviszonyok jellemezték az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete által támogatott versenyt.

Hatodik alkalommal randevúzott Balatonkenesén a hazai gépjármű szakma vitorlázást kedvelő és ahhoz értő tábora. Ezúttal is Litkey Farkas, 12-szeres Kékszalag győztes Soling világbajnok főszervezésében valósult meg a verseny. Kenese-Akali és Aliga térségében 32 kilométer várt a csapatokra.

Nyolc és tizenöt csomó között van a szél sebessége, ideális a versenyhez – értékelte a rajt előtti helyzetet Litkay Farkas, majd nem sokkal később eldördült a rajtpisztoly, és a vitorlások öt kategóriában megkezdték a menetelést.

Knezsik István elnök kapitányi szerepben ( jobbra) és Szakolczai András kormányos.

Az Autós Nagykoalíci külön csapattal indult, Knezsik István elnök kapitányi szerepben foglalt helyet a járművön. A kormányos Szakolczai András volt, a legénység pedig így állt össze: Ilinyi Tibor, Marosi Péter, Andrejka Jenő, Domokos Gábor, Horváth István, Peller Tamás, Pusztai László és Szakolczai Soma.

Dagad a szélben a vitorla.

A tudósító is felszállt a Nautic 12-re, amely egy 1998-ban épített vitorlás hajó. Magyar gyártmány, North vitorlával. Hamar szembesültünk azzal, hogy a szélviszonyok a Balatonon olyan gyorsan változnak, hogy elképezlni is nehéz. Hirtelen 18 csomóval fúj a szél, majd pár száz méter után szinte áll a levegő, 1-2 csomó az erősség. Mindez alaposan próbára teszi a legénységet, akik váltogatják a vitorlákat, keresik az ideális megoldást.

A vitorlázás nem életkorhoz kötött.

Látszik a csapaton, hogy összeszokott társaság, a kormányos adja az utasításokat, amit a legénység véleményez, s megszületik a közös megoldás.

A tudósító van a legkellemesebb helyzetben, van ideje nézelődni, s megállapítja újfent, csodás természeti értékünk a Balaton. A tó kristálytiszta, a pan oráma gyünyüű, a vitorlások pedig életet adnak a magyar tengernek.

A vitorlák a bólyákkal jelölt pályán síklanak, a csapat pedig izgul, mert egyik állandó tagjuk éppen esküvőt tart, hivatalosak a lakodalomba, így négy óráig partot akarnak érni.

Jó szelet jeleznek a műszerek.

Bevonták a tervbe Litkey Farkast is, aki pontosan négy órakor leinti a versenyt. Közel két és fél órás vizes élményünk után már csak az eredményhírdetés marad hátra.

Amíg erre sor kerül, Harkai Attilát, a Kárweb ügyvezetőjét, mint névadó szponzort kérdezem.

Járműjavítási börze a profilunk, a járműves szakma része vagyunk, így természetesen volt, hogy vállaljuk a verseny támogatását – fogalmazott az ügyvezető, aki elmondta azt is, miután a biztosítók felveszik a kárigényt, az ügyfél pedig nem tudja, hol javíttassa meg autóját, a Kárweb a legmegfelelőbb ajánlatot adja.

Kora estébe járunk, amikor Litkey Farkas eredményeket hírdet.

Az abszolút kategória dobogósai. Harmadik a helyen az ANK csapata, amelynek nagy része nem tudta megvárni az eredményhírdetést.

Abszolút kategóriában a Jaguar csapat az első, az Ivanics-csapat a második, az ANK csapata pedig a harmadik helyet szerezte meg. 

Az egyes kategóriákban a következő csapatok végeztek az első helyen: Kárweb Zenit and Mor, Ivanics csapat St James, First Aquarius, Europe Assistance Kicsim, Ivanics csapat Ganz Danubius, Jaguar csapat Katamarán.

Az eredményhírdetés után Litkay Farkas köszönetet mondott a támogatásért Knezsik Istvánnak, az ANK és Erdélyi Péternek az MGE ügyvezető elnökének.

Litkey Farkas, a magyar vitorlázás legnagyobbika.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....