fék

Ha a fék menet közben meghibásodik

2024.06.15.

Útmutató lépésről lépésre.

 

Ha már egy ideje vezet autót, bizonyos dolgok magától értetődőek. Automatikus mozdulat a tükrök és az ülés beállítása, a biztonsági öv bekapcsolása, a kuplung lenyomása sebességváltás előtt stb. Menet közben mindaz az ismeret, amit elsajátítot az elméleti órákon, észrevétlenül rutinná válik. De a legnagyobb tapasztalattal rendelkező sofőr számára is adódhat váratlan helyzet, amely potenciálisan katasztrofális eredményt hozhat. Ilyen, amikor menet közben döbben rá, hogy nem fog a fék. Az olasz Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatóság felmérése szerint a fékhiba az évente bekövetkező autóbalesetek 22%-át teszi ki. Ez nem elhanyagolható szám.

Szóval, mit kell tenni ebben a helyzetben?

A legnehezebb, de a legfontosabb dolog, ha valami megmagyarázhatatlanul nem működik úgy, ahogy kellene, miközben mozgó járműben van, hogy vegyen pár mély lélegzetet és koncentráljon a célra: le kell lassítani a járművet, majd megállni egy biztonságos helyen. Kísértésbe eshet, hogy behúzza a kéziféket vagy kivegye a kulcsot a gyújtásból az autó leállításához, de ezek egyike sem segít biztonságosan megállni.

Mielőtt bármi mást tenne, vegye le a lábát a gázról és próbáljon meg újra fékezni. Az is fontos, hogy figyelmeztesse a többi közlekedőt a vészhelyzetre. Kapcsolje fel a vészvillogókat és dudáljon, ha kell. Próbáljon lehúzódni az út szélére, hogy csökkentse annak valószínűségét, hogy más autósok balesetet szenvedjenek.

Ha a fékek újbóli kipróbálása nem működik, a következő dolog, amire összpontosítania kell, annak biztosítása, hogy a teljes megállásra való áttérés lassú és egyenletes legyen. Minden hirtelen manőver az autó csúszását okozhatja. Fokozatosan váltson alacsonyabb sebességfokozatra.

Miután csökkentette az autó sebességet, megpróbálhatja használni a kéziféket. Ismét óvatosan. A kézifék használatától valószínűleg az autó kissé megcsúszik, de ha fokozatosan húzza fel a kart, akkor a jármű a kontrollja alatt marad.

Ha autópályán halad teljes sebességgel, a biztonságos lassulás nagyobb kihívást jelenthet. Tegyen meg mindent, hogy navigáljon a lassítósávba és győződjön meg róla, hogy a vészjelző lámpák világítanak. Válasszon védőkorlátot vagy sávelválasztót, ami a jármű oldalát kapja el és ezáltal lassítja az autót. Amikor vészhelyzet van, az autó károsítása az előnyben részesített lehetőség, nem a frontális ütközés okozta szenvedés.

Miután autója lelassult, megpróbálhatja üresbe tenni vagy újra használni a kéziféket. Végső megoldásként kikapcsolhatja a gyújtást, anélkül, hogy a kormányzási képességet blokkolná.

Miután megállította az autót, fontos, hogy a lehető leggyorsabban szálljon ki és menjen olyan helyre, ahol kevesebb a forgalom és hívjon autómentőt.

Forrás: slashgear.com

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....
2024.07.15
Magyarország Kormánya hivatalosan is kinyilvánította szándékát az elektronikus fuvarlevélre....
2024.07.15
A Bécsi Állami Bűnügyi Rendőrkapitányság tisztázta a kisteherautók sorozatos feltörését. Ennek....
2024.07.15
A mentőegységek egy autóra bukkantak a Suchá nad Parnouban (Nagyszombati járás) lévő víztározóban.....
2024.07.14
Megane 1.5 dCi vásárlás előtti vizsgálat. ..
2024.07.14
Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési....