Stuttgart

Halálos lövések a Mercedesnél: még az idén ítélet születhet

2023.11.16.

Nagy tömeg és szigorú biztonsági óvintézkedések a Mercedes-gyilkossági per kezdetén: a feltételezett elkövető elismeri felelősségét – két hónapon belül megszülethet az ítélet – írja az automobilwoche.de.

 

Mint arról májusban beszámoltunk, a Mercedes sindelfingeni gyárában, a Factory 56-ban dördültek el a halálos lövések. Egy vita után gyártás közben agyonlőtte két kollégáját egy targoncavezető. Mindhárman egy külső logisztikai céghez tartoztak, és török ​​származásúak voltak. A feltételezett lövöldözőt őrizetben vették.

Factory 36: ahol a gyilkosság történt. Fotó: Mercedes

Több, szintén törökországi médium is beszámolt akkor arról, hogy az azóta lezajlott törökországi választásokon vesztek össze. Az 53 éves férfi állítólag a közösségi média videóiban Erdogan török ​​elnök ellenfeleként pozícionálta magát. A két áldozat állítólag Erdogan híve volt. Ez most cáfolták.

A Sindelfingeni Mercedes-gyárban leadott lövések miatt indult per vádlottja a stuttgarti regionális bíróságon várja az ítéletet és a tárgyalást.

Fél óra múlva az áldozat nővére kitör. – Megkapod igazságos büntetésed – kiáltja törökül az őszülő férfinak a vádlottak padján. Az a személy, aki májusban a sindelfingeni Mercedes gyártócsarnokában egy korai műszakban hirtelen előrántott egy fegyvert, és lelőtt két embert.

A nővér fekete pólót visel bátyja képével: barátságos arc, fehér ing, bő fekete nyakkendő és sötét kabát.

"A családok számára az ezt követő időszak az érzelmek hullámvasútja volt. Ezek olyan családok, amelyek tönkre mentek" - mondta a tizenkét felperestárs ügyvédje csütörtökön a stuttgarti regionális bíróságon a feltételezett lövöldöző elleni gyilkossági per kezdetén. "A hozzátartozóknak vannak kérdéseik, nem tudják megmagyarázni a bűncselekményt, teljesen érthetetlen. Hónapokig nem tudtak indítékot."

Védő: „Nagyon sajnálja ezt”

Talán nem találnak ilyet a folyamat során, amely a tervek szerint legalább két hónapig tart. A sértettek halottak, a vádlott a tárgyalás során nem kíván minden kérdésre válaszolni, első napi nyilatkozatát pedig teljes értetlenséggel fogadják a hozzátartozók. Az ügyvédje által felolvasott közleményben a férfi vállalta a felelősséget két török ​​honfitársa lelövésében. „Ezt nagyon sajnálja” – magyarázza ügyfele nevében a férfi védője. – Bárcsak visszaforgathatná az időt.

A német sajtó nagy figyelmet fordít a per követésére. A Tagesschau cikke. Képernyőfotó.

Saját bevallása szerint védence úgy érezte, hogy két török ​​honfitársa és felettese zaklatja és megalázta – mondja. „Úgy érezte, nem tud a kedvükben járni” – mondja az ügyvédje. – A munkája volt az a fonal, amelyen egész élete függött. Egy hajózási társaság próbaidőn lévő alkalmazottjaként aznap délelőtt a gyártócsarnokban is elbocsátással fenyegették.

Ügyfele számára a munkanélküliségbe való visszacsúszás súlyos, az ő szemszögéből nézve életveszélyes következményekkel járt volna: az 1970-ben született férfi nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Csak egy úgynevezett fiktív igazolása van, mert az útlevelét a kormánykritikus kijelentések miatt nem újította meg a török ​​konzulátus. Munka nélkül azonban el kellett volna hagynia Németországot és ezzel együtt családját, és vissza kellett volna költöznie Törökországba. Ott pedig az ő szemszögéből letartóztatás fenyegette volna nézetei miatt. Az ügyvéd továbbra is azt hangsúlyozza, hogy „további megtorlástól tartott, akár a meggyilkolását is beleértve”.

Ügyész: A vádlott „szándékosan” és „ alattomosan” járt el

A gyilkosság napján egy egyszerű vita egy elektromos autó triviális töltéséről egészen addig eszkalálódott, amíg ügyfele el nem vesztette az eszét a vitában. "Abban a pillanatban mindennek vége volt. Teljesen megőrült, akár egyfajta áramszünet" - mondta az ügyvéd. – Csak ezután jött rá, hogy mit tett. A lövöldözés semmiképpen sem politikai indíttatású tett volt, hanem „a mélységes elkeseredettség kifejeződése erős érzelmi izgatottságban”.

A feltételezett elkövető és az áldozatok ugyanazon logisztikai cég alkalmazásában voltak a gyár területén. Az ügyészség tájékoztatása szerint az 1970-es születésű férfi néhány tucat centiméter távolságból "szándékosan" és "gyáván" lőtte le két, 44 és 45 éves felettesét. A sértettek "semmiképpen" nem számítottak arra, hogy alkalmazottjuk megtámadják - közölte az ügyész csütörtökön.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....