közlekedésbiztonság

Halálos vasak

2020.05.24.

Van ahol a kifogyott üzemanyag miatti elakadást is szigorúan büntetik, mert másokra is veszélyt jelent, a jármű műszaki állapota sem szerencse dolga.

A szakszerűség már garancia a biztonságra

Minimális arány

A közlekedési balesetek 2-3 százaléka vezethető vissza műszaki okokra, az elszabadult fékpofát vagy útra zuhant kereket például ebbe a kategóriába sorolják, mert nem vezetői hiba, de mindenképpen emberi, hiszen a jármű műszaki állapotáért is felel, vagy legalább is felelnie kellene valakinek. Leginkább annak, aki okozza. Például a jármű üzembentartójának, vagy annak a járműszerelvény vezetőjének, akinek elszabadult pótkocsija négy ember halálát okozta. Hasonlóan tragédiát okozott a trélerről leborult munkagép.

Veszett alkatrészek

Volt korszak, amikor a felüljárókról dobálók törték be az autók üvegeit, napjainkban a kerekről felpattanó kövek okoznak sérüléseket, de az sem ritka, hogy alkatrészek okoznak tragédiákat.

Négyen utaztak személyautóval a 62-es út Szabadegyháza és Perkáta közötti szakaszán, amikor egy szembejövő kamion elhaladása után fékpofa törte be a Renault Thalia szélvédőjét: a vezető életveszélyesen megsérült, a hátul ülő utas azonnal meghalt. A feltételezések szerint vagy a kamionról elszabadult vagy a korábban útra esett alkatrész okozta a balesetet.

Hihetetlen, de igaz történet

Extrém esetek

„Amikor berobbant a szélvédő, nagyon meglepődtem, és először azt hittem, hogy fácán, vagy galamb, de nem. Az üvegdarabok szúrták az arcomat, ám először mégsem a fájdalmat éreztem, a kocsit az út szélére kormányoztam, aztán felmértem a helyzetet.” Így mesélt saját esetéről az a pilóta, aki évente százezer kilométert vezet, és került már ki teherautó-kereket éjszaka, majd félregurította, hogy másnak se legyen baja, de ezen most ő is elcsodálkozott, ahogy a rendőrök is, akiket felhívott. Nehezen hitték el neki, hogy egy fékbetét repült kocsijába. Pedig megtörtént. Mindig van nála fényképezőgép, laptop, így azonnal fotót küldötte az ügyeletesnek, aki aztán járőrt riasztott a helyszínre.

Az ügyeletes rendőr is nehezen hitt a bejelentőnek

Tanulságos történet

Egyedül utazott, szerencsére nem sérült meg komolyabban, mert becsapódáskor becsukta szemeit, így „csak” arcából és a kezéből kellet szilánkokat kiszedni. Az eset a 4-es úton történt, Szolnokról Pest felé menet, az újlengyeli elágazás előtt ötszáz méterrel. A vezető elmondása szerint egy szemből jövő teherautóból, vagy annak kereke alól repülhetett az alkatrész kocsija szélvédőjébe, amit áttört, és a műszerfalba bemélyedve állt meg, szerencsére, mert a kilósnál nehezebb vas fékbetét 70-80 kilométeres sebességnél súlyos tragédiát okozhatott volna. Ha valamivel gyorsabban ment volna a kocsi, akkor a becsapódás ereje is nagyobb lett volna.

Szerencsés baleset?

Nem állt meg senki, valószínűleg nem is észlelték a szembejövők a bajt. A berepülő fékbetét tönkretette a kéthónapos Ford Mondeo Ghia szélvédőjét és műszerfalát, mely véget vetett az életveszélyes vasalkatrész száguldásnak. Tulajdonképpen örülni lehet, hogy ennyivel megúszta, bár a kocsiban keletkezett kár többszázezer forint volt, és az ő cascója félmillió forintos önrészre van kötve. Mondhatnánk, szerencsésen megúszta a pilóta, de van egy olyan vetülete is az esetnek: a gondatlan szerelés, szakszerűtlen javítás vagy rakodás nem szerencse dolga.

 

 

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.13
A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és Zebegény....
2020.07.13
Öt kisrepülőgép szállt le engedély nélkül Rétság külterületén szombaton, mint kiderült, a....
2020.07.13
Az AUTÓS NAGYKOALÍCIÓ nemzetközi karikatúra pályázatot hirdetett AUTÓSZEKTOR Karikatúra Pályázat....
2020.07.13
Új közlekedésbiztonsági kampányában a sebességkorlátozások betartásának fontosságára hívja fel a....
2020.07.13
Nem lopják a napot a Toyota Racing Development részleg tervezői: alighogy megjelent a piacon a....
2020.07.13
Halálos baleset történt az 5-ös úton, Dabasnál hétfő reggel, az érintett szakaszon teljes az útzár....
2020.07.13
A bajor gyártó dingolfingi gyárának szomszédságában működő új létesítmény évente több mint....
2020.07.13
Egymást érték a súlyos karambolok a hétvégén az ország útjain – derül ki a rendőrség összesítéséből....
2020.07.13
A Lamborghini bemutatta Huracán Evo RWD Spyder elnevezésű modelljét. Az aerodinamikailag....
2020.07.12
Négy évesen és 73 ezer kilométerrel vette Illés Imre szegedi autós oktató azt a Toyota Corollát,....