közlekedésbiztonság

Halálos vasak

2020.05.24.

Van ahol a kifogyott üzemanyag miatti elakadást is szigorúan büntetik, mert másokra is veszélyt jelent, a jármű műszaki állapota sem szerencse dolga.

A szakszerűség már garancia a biztonságra

Minimális arány

A közlekedési balesetek 2-3 százaléka vezethető vissza műszaki okokra, az elszabadult fékpofát vagy útra zuhant kereket például ebbe a kategóriába sorolják, mert nem vezetői hiba, de mindenképpen emberi, hiszen a jármű műszaki állapotáért is felel, vagy legalább is felelnie kellene valakinek. Leginkább annak, aki okozza. Például a jármű üzembentartójának, vagy annak a járműszerelvény vezetőjének, akinek elszabadult pótkocsija négy ember halálát okozta. Hasonlóan tragédiát okozott a trélerről leborult munkagép.

Veszett alkatrészek

Volt korszak, amikor a felüljárókról dobálók törték be az autók üvegeit, napjainkban a kerekről felpattanó kövek okoznak sérüléseket, de az sem ritka, hogy alkatrészek okoznak tragédiákat.

Négyen utaztak személyautóval a 62-es út Szabadegyháza és Perkáta közötti szakaszán, amikor egy szembejövő kamion elhaladása után fékpofa törte be a Renault Thalia szélvédőjét: a vezető életveszélyesen megsérült, a hátul ülő utas azonnal meghalt. A feltételezések szerint vagy a kamionról elszabadult vagy a korábban útra esett alkatrész okozta a balesetet.

Hihetetlen, de igaz történet

Extrém esetek

„Amikor berobbant a szélvédő, nagyon meglepődtem, és először azt hittem, hogy fácán, vagy galamb, de nem. Az üvegdarabok szúrták az arcomat, ám először mégsem a fájdalmat éreztem, a kocsit az út szélére kormányoztam, aztán felmértem a helyzetet.” Így mesélt saját esetéről az a pilóta, aki évente százezer kilométert vezet, és került már ki teherautó-kereket éjszaka, majd félregurította, hogy másnak se legyen baja, de ezen most ő is elcsodálkozott, ahogy a rendőrök is, akiket felhívott. Nehezen hitték el neki, hogy egy fékbetét repült kocsijába. Pedig megtörtént. Mindig van nála fényképezőgép, laptop, így azonnal fotót küldötte az ügyeletesnek, aki aztán járőrt riasztott a helyszínre.

Az ügyeletes rendőr is nehezen hitt a bejelentőnek

Tanulságos történet

Egyedül utazott, szerencsére nem sérült meg komolyabban, mert becsapódáskor becsukta szemeit, így „csak” arcából és a kezéből kellet szilánkokat kiszedni. Az eset a 4-es úton történt, Szolnokról Pest felé menet, az újlengyeli elágazás előtt ötszáz méterrel. A vezető elmondása szerint egy szemből jövő teherautóból, vagy annak kereke alól repülhetett az alkatrész kocsija szélvédőjébe, amit áttört, és a műszerfalba bemélyedve állt meg, szerencsére, mert a kilósnál nehezebb vas fékbetét 70-80 kilométeres sebességnél súlyos tragédiát okozhatott volna. Ha valamivel gyorsabban ment volna a kocsi, akkor a becsapódás ereje is nagyobb lett volna.

Szerencsés baleset?

Nem állt meg senki, valószínűleg nem is észlelték a szembejövők a bajt. A berepülő fékbetét tönkretette a kéthónapos Ford Mondeo Ghia szélvédőjét és műszerfalát, mely véget vetett az életveszélyes vasalkatrész száguldásnak. Tulajdonképpen örülni lehet, hogy ennyivel megúszta, bár a kocsiban keletkezett kár többszázezer forint volt, és az ő cascója félmillió forintos önrészre van kötve. Mondhatnánk, szerencsésen megúszta a pilóta, de van egy olyan vetülete is az esetnek: a gondatlan szerelés, szakszerűtlen javítás vagy rakodás nem szerencse dolga.

 

 

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.30
Több mint 70 éves is lehet az a Bosch dinamó, ami még ma is hibátlanul szolgál egy szegedi biciklin....
2020.10.30
Ti Kristof néven indított baleset-megelőzési kampányt Guadeloupe-ban Jérôme Jean-Charles művész és....
2020.10.30
Atiq Shahid Afganisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.10.30
 A tavalyihoz képest másfélszer több, összesen ötvenhat nevezés érkezett az ERC-kategóriában a....
2020.10.30
Saját szuperhősnővel, rózsaszín abronccsal és maszkosztással kampányolt a Bridgestone Tatabánya a....
2020.10.30
Az Európai Unió hatályos CO2-kibocsátási normájához igazodva a PSA-csoport, élén a Peugeot-val,....
2020.10.30
Az új Sorento a Kia első modelljeként, másodlagosütközés-elkerülő rendszerrel érkezik. Az MCB (....
2020.10.30
    ..
2020.10.30
Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző szerint az elmúlt évek egyik....
2020.10.30
A Nissan egy középiskola művésznövendékeivel társult, hogy megünnepeljék azt a fajta kreativitást,....