debreceni BMW-gyár

Hamarosan kezdődik az előszériás BMW-k gyártása Debrecenben

2024.02.09.

A BMW Group Gyár Debrecen munkatársai birtokba vették a Kommunikációs Központot, és a Neue Klasse sorozatgyártására készülve immáron új helyszínen folytatják a közös munkát. Hans-Peter Kemser, elnök-vezérigazgató elégedett az építkezés előrehaladásával.

- Néhány hónapon belül megkezdjük a Neue Klasse előszériás gyártását Debrecenben, új mércét állítva fel ezzel. Ez nemcsak az autóra, hanem az itteni folyamatokra is vonatkozik. A Kommunikációs Központ a rövid távolságokkal lehetővé teszi az emberek, valamint a technológiák közötti jó összhangot - mondta Hans-Peter Kemser. Az építészeti terveket és a megvalósítást teljes mértékben a BMW iFACTORY koncepciója alapján alakították ki.

Amíg a nem termelési területen dolgozók már beköltöztek a debreceni Kommunikációs Központba, addig a közvetlenül a gyártásban érintett munkatársakat a globális termelési hálózatban készítik fel az új üzemben a jövőben végzendő munkájukra. Ekként biztosítható a zökkenőmentes indulás 2024-ben a Neue Klasse modellek előszériás gyártáshoz, 2025-ben pedig már a sorozatgyártáshoz.

A BMW Group lipcsei gyárának központi épületére alapozva a debreceni Kommunikációs Központ a karosszériaüzem, a festőüzem és az összeszerelő csarnok technológiái közötti kapcsolatot is megtestesíti. Debrecenben még tovább fejlesztették ezt az alapgondolatot, és egy olyan központi épületet hoztak létre, amelyben a hálózati koncepció egyértelműen előtérbe került. Az építészeti tervek a nyitott terek elvének megfelelően készültek el, ami egyaránt lehetőséget nyújt az együttműködésre és az egyéni fókuszálásra. A kétszintes, kb. 19 ezer négyzetméteres Kommunikációs Központban 9406 négyzetméternyi irodaterületet található.

Három fő gyártási terület helyezkedik el az adminisztrációs helyszín körül. A Kommunikációs Központban az emberek és a termékek is összekapcsolódnak: az irodaháztól jobbra található karosszériaüzemből a még festetlen karosszériák egy szállítóhídon keresztül érkeznek, majd az emberek feje fölött, jól látható módon a Kommunikációs Központon keresztül a középen mögötte elhelyezkedő festőüzembe kerülnek át. Innen, az immáron színüket elnyert karosszériák ismét az irodaépületen keresztül tovább haladnak az attól balra elhelyezkedő összeszerelő üzembe. Így a termékek útja azok számára is jól látható, akik nem közvetlenül a gyártásban dolgoznak.

A digitalizáció már jelenleg is nagy szerepet játszik az üzemépítésben, hiszen a debreceni gyár digitális ikertestvére 2023 márciusában gyakorlatilag megkezdte a termelést. A Kommunikációs Központ berendezései is a magas szintű digitalizációt testesítik meg. A tárgyalók modern technológiai elemekkel felszereltek, így lehetővé teszik a zökkenőmentes virtuális együttműködést az üzem határain túl is.

Az iFACTORY pilléreit a tervezés és a kivitelezés során mindvégig szem előtt tartva az irodahelyiségek szinte minden egyes részletükben fenntartható megoldásokat képviselnek. A zöld falak, a papírmentesség vagy az 5G technológia mind a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a digitalizációt testesítik meg. A munkaterületek kialakításánál is érvényesült a fenntarthatóság. A bútorok kiválasztásakor olyan anyagokat választottak, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, így például sok fabútor található az épületben.

Az elmúlt hetek különösen izgalmasak voltak az építési munkálatok szempontjából az új épületbe való beköltözés kapcsán, de február elején egy másik fontos mérföldkő is elérkezett. Február 5-én hivatalosan is megnyitották a BMW Group Gyár Debrecen éttermét, ahol minden nap többféle, menüből választhatnak a munkatársak.

A Kommunikációs Központ földszinti területén 1300 négyzetméteren egy korszerű laboratórium is otthonra talált, ahol a Neue Klasse modellek színeinek prémium minőségét fogják biztosítani. Az épületben kap helyet a gyár 700 négyzetméteres, jól felszerelt Egészségügyi Központja is, amely a kollégák egészségéről, jó közérzetéről gondoskodik, valamint prevenciós kampányokat is megvalósít.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....