ICDP

A használt autókra is van online kereslet

2020.07.10.

A járvány autóiparra gyakorolt hatásaival kapcsolatban gyakran írtunk az online értékesítésről. Elsősorban a gyártók kezdeményezéseiről adtunk hírt, de érdemes megnézni, hogy hogyan éltek túl a használt autó kereskedők, ugyanis ők sem tétlenkedtek és több hálózat is elindította saját online értékesítési csatornáját.

Magyarországtól nyugatra úgy tűnik, a vásárlók jelentős része hajlik az online autóvásárlás felé. Még a járvány előtt, 2019-ben végeztek egy felmérést Olaszországban, amelynek eredménye szerint a vásárlók harmada megfontolná az online vásárlást egy autó esetében is. A járvány alatt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végzett hasonló felmérést a Google, ők arra jutottak, hogy a megkérdezettek 20%- elsősorban az internetes vásárlást választaná.

Tehát kereslet van, ahol pedig van kereslet, ott lesz kínálat is. Áprilisban a Peter Vardy nevű kereskedői hálózatnak sikerült a szokásos mennyiség harminc százalékát értékesítenie egy teljesen online folyamat során. A folyamat nagyon egyszerű volt, még az autó beszámítást is online végezték, valamint 30 pénzügyi szolgáltató ajánlatai közül választhattak az érdeklődők. A vállalat egyébként arra számít, hogy járvány ide vagy oda, 2023-ban értékesítésük legalább fele online fog történni.

Érdekes példa az Egyesült Államokbeli Eastern Automotive Group, akik a járvány elején nagyon gyorsan reagáltak és annak ellenére, hogy kereskedéseik zárva tartottak, nem állt meg náluk az élet: értékesítőik a szokásos havi 15-20 darab eladott autó helyett 30 feletti darabszámokat hoztak.

A legnagyobb sikertörténet Olaszországból érkezik. Az Authos nevű Ford kereskedő már évekkel ezelőtt elkezdte online csatornájának kiépítését, aminek köszönhetően brillíroztak a járvány során. 150 új és használt autó állt a kereskedés telephelyein a koronavírus előtt, mire a korlátozásokat feloldották, nem maradt egy sem.

Magyarországon hagyományosan bizalmatlanabbak vagyunk az autókereskedőkkel szemben és a magyar használt autó kereskedések nagy része nem is áll készen sem technikailag, sem az alkalmazottak felkészültségét tekintve az online értékesítésre. Ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan eljön az idő, amikor mi is tudunk majd otthonról autót vásárolni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.28
Szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezték meg az ország....
2021.09.28
A pánikszerű üzemanyag-vásárlások befejezésére kérték az autósokat hétfő esti közös közleményükben....
2021.09.28
Egy osztrák startup, az  Alveri jövőre akarja bemutatni Ausztria első elektromos autóját. Az Alveri....
2021.09.27
A német ipar az export növekedésére számít, és különösen az autóipar optimista – írja az....
2021.09.27
A Sandero és a Logan után megújult a márka zászlóshajója, a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt....
2021.09.27
Michelisz Norbert autóversenyző, Talmácsi Gábor motoros világbajnok, dr. Hanula Barna belsőégésű....
2021.09.27
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök - írja a police.hu ..
2021.09.27
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és Magyar Autóklub (MAK) összefog a....
2021.09.27
Bécs város összes taxijának több mint 99 százaléka nem e-taxi. Ennek hamarosan változnia kell, mert....
2021.09.27
A Budapesti Rendőr-főkapitányság fennállásának 140. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású....