Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hasznos tippek a téli kerékpározáshoz

2023.01.08.

A bringázásról télen sem kell lemondani, ilyenkor is gyors és egészséges közlekedési forma, de pár dologra nem árt odafigyelni. Ezeket mutatjuk meg Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

Az elmúlt hetekben egyáltalán nem a zord arcát mutatta a tél, karácsony környékén szinte tavaszias volt az időjárás, ami kedvezett a téli bringázásnak. Bár eddig nem volt túlságosan hideg, ami késik, nem múlik, ezért néhány hasznos tanáccsal segítünk, ha télen is szeretnél kerékpározni. 

Mit vegyek fel a téli tekeréshez? 

Plusz tíz fok környékén még nem feltétlenül kell különleges ruházat a kerékpározáshoz, sapka, kesztyű, megfelelő kabát már elég lehet, de pár dologra már ilyenkor is oda kell figyelni. Egyrészt amikor elindulunk, egyáltalán nem baj, sőt az a jó, ha fázunk egy kicsit; tekerés közben úgyis kimelegszünk, és ha túlságosan felöltözünk, akkor nagyon melegünk lesz a nyeregben. A másik fontos dolog, hogy  öltözzünk rétegesen, és lehetőleg a kabát alatt is cipzáros felsőt viseljünk, így könnyedén szabályozhatjuk a hőmérsékletünket. 

Fontos a réteges öltözködés

Hidegebb időben érdemes aláöltözőt – ki hogy hívja: jégeralsót, cicanadrágot vagy leggingst – felvenni a nadrág alá. Nagyon fontos, hogy védjük az ízületeinket, főleg a térdünket, mert így hosszú távon komoly egészségügyi problémáktól kímélhetjük meg magunkat. Ennek megelőzésére vannak speciális térdmelegítők, de akár egy használaton kívüli, vastag térdzokni is jó lehet – persze miután levágtuk a talprészét. Esős-latyakos időben jó szolgálatot tesz a kamásli, amely védi a lábadat és a cipődet.

Kabátnál figyeljünk arra, hogy szélálló darabot válasszunk, és nagy előny, ha állig fel tudjuk húzni a gallérját, mert úgy sokkal jobban megvédhetjük magunkat a jeges menetszéltől, mint ha egy sálat tekernénk a nyakunk köré. Ha elkap minket az eső, az sem árt, ha valamennyire vízálló a dzseki, ha nem ilyen a kabátunk, akkor legyen nálunk valamilyen könnyű esőkabát. 

Közlekedési tippek téli bringázáshoz

Télen hamar sötétedik, és általában is ködös, szürke, borongós az időjárás, ezért különösen oda kell figyelni a láthatóságra. Akár napközben is kapcsold be a lámpákat, legyenek meg a kötelező fényvisszaverőid, és sokat segít pár láthatóságot segítő ruhadarab. 

Ha tavasztól őszig sárvédő nélkül tekertél, akkor itt az ideje, hogy felszereld őket! Nem elég a rövidített, egy mozdulattal leszerelhető fajta, szerezz be a teljes kereket lefedő, hosszú típust, különben a fejed búbja is vizes lesz. 

Közlekedj óvatosabban, lassabban! A nyirkos útfelület csúszhat, a féktávolság hosszabb lehet. Tarts nagyobb követési távolságot az előtted haladótól, kerüld a hirtelen kormánymozdulatokat, és a kanyarokban ne dőlj be úgy, mintha nyáron, száraz aszfalton tekernél. Télen érdemes kicsit engedni a keréknyomásból, mivel így jobb a tapadása a guminak. 

Télen lassabban és óvatosabban bringázz

A nedves-latyakos időjárás jobban igénybe veszi a bringádat, a só pedig akár tönkre is teheti az alkatrészeket. A lánc és a lánckerekek ilyenkor gyakoribb tisztítást és kenést igényelnek, de az odafigyelés megéri, mert nem csak jobb érzés lesz használni a kerékpárt, de tovább is fog szolgálni minket. 

Télen a fékek is sokkal gyorsabban kopnak, mert a fékpofákra tapadó apró kosz-, homok- és sószemcsék csiszolópapírként működnek, és erősen koptatják a fékpofákat, de a felniket is. Ezért érdemes a fékeket is megtisztítani, ha túl vagyunk egy olyan tekerésen, amely során sok kosz tapadt meg a bringán. 

Rekordot döntött a novemberi kerékpáros forgalom Budapesten

2017 óta négy fix pontról (Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút, Weiss Manfréd út) áll a BKK rendelkezésére naponta frissülő, mérőműszeres adatok a kerékpáros forgalomról. A legfrissebb jelentés szerint 2022 novemberében több mint 120 ezer bringás áthaladását regisztrálták a négy mérőhelyen. Így 2017 óta ez a legforgalmasabb november ezeken a helyszíneken, 1249 áthaladással előzte meg a tavalyi azonos hónapot.

Igen jelentős növekedést mértek a MOL Bubi közbringarendszer használatában: tavaly novemberben több mint 207 ezer utazás történt Bubival, naponta átlagosan 6903. A novemberi – 2014 és 2020 között mért – átlagos forgalmához képest a szolgáltatást hatszor annyi alkalommal vették igénybe 2022 novemberében, 2021 novemberéhez képest pedig 59 százalékkal nőtt az utazások száma.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.24
Japánban már kapható a Lexus LBX sportváltozata, a GR Yaris hajtásláncával szerelt Morizo RR....
2024.07.24
Új cégnév, új arculat és új irányok az olajipari óriásnál ..
2024.07.24
A pályafenntartó teherautó ütközéselnyelőjébe rohant bele egy személykocsi az M5-ös autópálya....
2024.07.24
Fésűs Nelly színésznő, Vajtó Lajos üzletember, Kiss Norbert világ és ötszörös Európa bajnok....
2024.07.24
- Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország....
2024.07.24
Parádés hétvégének indult, de balszerencsésen zárult Losonczy Levente számára a vendégszereplés a....
2024.07.24
Frontálisan ütközött egy személygépkocsi és egy teherautó a 4-es főút 141-es kilométerénél,....
2024.07.24
Más idők járnak. Egy elektromos crossoveren tér vissza Európába a Nismo modellnév. ..
2024.07.24
Szöveges és térképes figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére 2024.07.24. szerda....
2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..