logisztika

Hatalmas automatizálási projektet valósított meg a ZKW

2024.05.09.

Aki ellátogat a ZKW autóipari beszállító üzemébe, bepillantást nyerhet a raktárlogisztika jövőjébe. Mert ez a jövő már ott van a szlovákiai Krušovce településen.

Raklapszállítók hajtanak végig a folyosókon, a raklapokat varázsütésre szortírozzák, szállítószalagok szállítják a kisebb teherhordókat, és mindezek közepette ellenőrzik a termékek minőségét. A teljesen automatizált folyamat felügyeletéhez és ellenőrzéséhez műszakonként egy alkalmazottra van csupán szükség. A ZKW ezzel a projekttel úttörőnek számít a régióban, mivel a teljesen automatizált raktárak Szlovákiában még nem terjedtek el.

STILL_ZKW_Stagebild_image_1200x674

A krušovcei székhelyű vállalat az innovatív prémium világítási rendszerek és az autóipar számára készült elektronikus alkatrészek szlovákiai specialistája, és az új raktárrendszerrel szemben támasztott feladatok nem kisebb kihívást jelentettek. A minőségi követelmények ugyanilyen magasak voltak. A Kion Group leányvállalatai, a Still és a Dematic számára ez volt a tökéletes feladat: miután referencia projektjeikkel meggyőzték, lehetőséget kaptak arra, hogy Szlovákia egyik legnagyobb és legösszetettebb rendszerét fejlesszék ki és kulcsrakészen szállítsák.

Komplex követelmények - egyedi megoldás

A ZKW-nak nem volt elegendő alapterülete az áruk tárolására és a gyártósorokra történő szállításához. A Kion Group megoldása az volt, hogy egy új raktárat automatizáljon, amely csatlakozik a meglévő gyártóüzemhez, és a megfelelő anyagot a megfelelő időben szállítsa a gyártósorra. Több mint hétezer raklapot és 45 ezer kisméretű rakományhordozót kellett integrálni. Az anyagáramláshoz vezérlőrendszert kellett kifejleszteni. Az eredmény egy olyan megoldás lett, amely javítja a biztonságot, felszabadítja az alapterületet a termelési rendszer növekedése számára, csökkenti a munkaerőt és növeli a pontosságot.

STILL_ZKW_Images-(7)_image_1200x674

Az áru- és információáramlást elemezték, hogy a ZKW számára testre szabott megoldást dolgozzanak ki, amelyet egy polc- és emelvényrendszer, valamint teljesen automatizált szállító- és tárolási technológiák biztosításával valósítottak meg. A teljesen automatizált folyamat az anyagok raktárba történő beérkezésével kezdődik. Ez vagy a dobozok szállítószalagra történő palettázásával, vagy a megrakott raklapok szállítószalagon történő továbbszállításával történik. Minden anyag átmegy egy ellenőrző ponton, ahol ellenőrzik, hogy a csomagolás megfelel-e a követelményeknek. Az árukat ezután a Dematic szállítószalagon szállítja tovább. A kis teherhordók innen közvetlenül a Dematic automatizált kisalkatrész-raktárába mennek. A raklapokat eközben a keskenyfolyosós polcok előtti átrakóhelyekre az automatizált Still EXV iGo systems raklaprakodó szállítja.

Az egész folyamatot a Dematic iQ (DiQ) raktárkezelő rendszer vezérli. Ez a rendszer az SAP-hoz kapcsolódik, online kommunikál és így irányítja az egész raktárat. "Ez a projekt lehetőséget adott arra, hogy bemutassuk ügyfeleink számára, milyen előnyökkel jár a Kion-csoporttal való együttműködés" - mondta Gregg Vandenbosch, a Dematic speciális projektekért felelős igazgatója.

Kulcsrakész átadás

Egy ilyen léptékű projekt részletes előkészítést, tervezést és üzembe helyezést igényel. Az igényfelméréstől és a specifikációtól kezdve egészen a kulcsrakész átadásig a két Kion márka végig a ZKW mellett állt, hogy az új raktár számára testre szabott megoldást dolgozzanak ki, beleértve a megfelelő vezérlőrendszert is.

Fontos volt a különböző szakmák összehangolása ebben a nagyszabású projektben, a fejlesztőktől és az építészektől kezdve az építési vállalkozókon át a tűzvédelmi felelősökig. A teljesen automatizált folyamatnak köszönhetően a ZKW-nál jelentősen csökkent a hibaarány, miközben a munkavédelem hatékonysága nőtt. Nem elhanyagolható az sem, hogy az általános termelékenység mérhetően javult.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..