közlekedésbiztonság

Hatásvadász közúti oktatás a Csendes-óceánon túlról

2014.01.15.

A rohanó hétköznapokban szerencsére akadnak olyan pillanatok, amik hatására sikerül lelassítanunk és kicsit átértelmezni életünk történéseinek fontosságát, újra elővenni gyakran egy-egy rövid távú célunkért félredobott értékrendünket. A héten ezt az Új-Zélandi Közlekedési Hatóságnak sikerült elérnie egy remek videóval, mely egy megrázó közúti balesetet mutat be olyan valósághűen, hogy remélhetőleg széles közönségnél sikerült átpöccinteni azt a bizonyos kapcsolót a fejében.

A január ötödikén publikált videót már több mint ötmillióan nézték meg. A történet egy kereszteződésben játszódik, ahol egy gyorsan hajtó férfi elé próbál rossz időben kihajtani egy apa, hátsó ülésén gyermekével. A várható becsapódás bekövetkezése előtt azonban megáll az idő, megdermed a tér. Kiszáll a két sofőr és szóba elegyednek, hogy ki hol hibázott a szituációnál. Mire azt várnánk, hogy happy enddel végződjön a történet, visszaszállnak a járművekbe és óriási ütközés következik. A sokkhatást azonnal követi az üzenet: „Mások is hibáznak. Lassítson”. A kampány nem találja fel a spanyol viaszt csupán emlékeztet minket az időnként figyelmen kívül hagyott KRESZ szabályokra és kiemeli, hogy ne kerüljön egy-egy hiba mások életébe. Apróbb figyelmetlenségeket mindenki vét hiszen nem vagyunk gépek, csupán azok irányítói – ezért úgy válasszuk meg sebességünket, hogy az ilyen apróbb hibák ne legyenek fatálisak. Már csak azért sem érdemes gyorshajtásra adni a fejünket, mert hiába kontrollálhatjuk profi módon saját járművünket, mások is követnek el hibát, amit kisebb sebességnél sokkal jobb arányban vagyunk képesek észrevenni és elhárítani.

A videót megtekinthetik a képre kattintva!

A címben elhangzott hatásvadász szót egyáltalán nem a kifordított, szarkasztikus értelmében kell felfogni. Vizsgáljuk inkább nyelvtanilag ezt az összetett fogalmat: hatást vadászik. A szerzők, alkotók által elvárt érzéseket próbálja kiváltani a célközönségben. Ez kissé manipulatívnak hangozhat, viszont olyan fontos területeken, mint a közlekedésbiztonság, szükség lehet efféle eszközökre a társadalom nevelése érdekében. Kiváltképp egy olyan országban, ahol évente kiemelkedően magas a balesetekben életüket vesztő személyek száma. Gondoljunk bele, Új-Zéland lakossága valamivel négy és fél millió fő alatt van és évente 400 ember veszíti életét az utakon. Magyarországon ez a szám szerencsére ’alig’ éri el a hatszázat és egyre csökken, egy majdnem tízmilliós lakossághoz viszonyítva. Mindebből azt lehet következtetni, hogy ilyen szintű mortalitás mellett bizony elkél a beavatkozás.

És az NZTA – azaz New Zealand Transpot Agency – ezt aktívan próbálja is gyakorolni. Stratégiájuk és céljaik megfogalmazása példaértékű és igen szimpatikus. Nem közhelyekben fogalmazzák meg az elérni kívánt mutatókat, hiszen egyik fő motivációjukat azzal a ténnyel támasztják alá, hogy az emberi veszteségek mellett a balesetek magas gazdasági költségeket jelentenek a társadalom és a kormány számára is. Ahogy a hivatalos oldalukon is írják, 1995 volt a vízválasztó év, mikor 600 embernél is több vesztette életét az utakon. Azóta építik hatásos kampányaikat, melyek az új-zélandi médiafelületeken futnak.

"A gyalogosok maradjanak az autón kívül. Vezessen telefon nélkül"

Az általuk érintett témák a legfontosabb balesetet kiváltó okokra mutatnak: vezetés kábítószer által befolyásolt vagy ittas állapotban, gyorshajtás, tapasztalatlan és fiatal sofőrök helyzete vagy éppen a fáradtság… és mind ezek mellett jeln van számos általános helyes közúti viselkedésre tanító üzenet. Olyan eszközökkel is igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyekre, mint a szezonálisan jellemző veszélyforrásokat bemutató naptár és a jogszabályi változásokat is népszerűsítő kampányok – például a közúti ellenőrzés során elvégezhető gyors drogtesztek bevezetése. A hatóság oldalán további érdekes videókat találunk, mint például ez a klip, melyben különböző étkezdék tulajdonosai számolnak be a hozzájuk betérő, vélhetően ’magasan szálló’ sofőrökről. Humoros oldaláról próbálják meg bemutatni azt, ami valójában igen tragikus:

hogyan tud egy ember autót vezetni, ha annyira be van tépve, hogy a bankkártyáját sem képes normálisan használni fizetéskor?

Természetesen nem kell ilyen messzire menni, hogy követendő példát találjunk a kreatív közlekedésbiztonsági eszközök terén. Itthon Tóbiás és Balambér kalandjai már több mint húszezer családban okítják a 3-7 éves korosztályt a biztonságos közlekedésre. Két szempontból is kitűnik ez a módszer a nemzetközi viszonylatban: a gyerekeket játszva tanítják a különböző szabályokra és készítik fel bizonyos helyzetekre, ez által mint egy megelőzve a veszélyt. Így rendkívül hatásos eredményeket lehet elérni. Tóbiás és Balambér hetente jelentkezik az oldalon, eddig megjelent történeteiket is természetesen megtalálják. Vezessenek óvatosan!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
Mads Østberg újra megnyerte a pécsi versenyt! Forró hétvégén, gyors pályákon bizonyult a legjobbnak....
2022.07.01
Különleges lehetőséget biztosít a nagycsaládosok számára a július 29-31-i Formula–1 Aramco Magyar....
2022.07.01
A Vitesco meg akarja szüntetni a legtöbb munkahelyet nürnbergi üzemében. Az üzemi tanács nem lelkes....
2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....