havazás

Havazás – OKF: szombaton 140 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat

2014.01.26.

A télies időjárás miatt szombaton 140 műszaki mentéshez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az ország közútjain bekövetkezett balesetekhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: a téli időjárás pénteken okozott jelentősebb problémákat, de még szombaton is volt tennivalójuk a katasztrófavédelem erőinek. A műszaki mentések legnagyobb részében szalagkorlátnak vagy oszlopnak ütközött, illetve árokba borult járművek mentéséhez kellett segítséget nyújtani.

A havas úton elakadt autót tolnak a Mecsekben, Pécs közelében 2013. január 25-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek a balesetek egyértelműen a megváltozott útviszonyok miatt következtek be. A nedves, hókásás, havas útburkolaton nem megfelelően megválasztott sebesség, továbbá a jármű gumiabroncsainak állapota több balesethez vezetett - hangsúlyozta.

Baleset történt például az M6-os autópályán a Pécs felé vezető oldalon, a Békés megyében Sarkadon, valamint Orosháza és Csorvás között, a 44-es főúton Kunszentmártonnál, Kisvárdán, a Hajdú-Bihar megyei Konyáron, és a Tolna megyei Pincehelyen. Pest megyében szintén több baleset történt, ezek között kettő egy időben a 4-es főúton, Abonynál - sorolta.

Több fa is a vasúti sínekre dőlt az Őrtilos és Murakeresztúr közötti vasútvonalon, szintén fák borultak az útra Bélavár és Somogyudvarhely között. Mezőkövesden egy gázcsonkot szakított el egy hókotró. A helyszínre a városi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a helyi gázszolgáltató szakembereivel dolgoztak a gázszivárgás megszüntetésén.

Hajdu Márton kitért arra, hogy az előrejelzések szerint vasárnap délig a keleti, majd egyre inkább csak az északkeleti megyékben folytatódik a havazás. Itt 5, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 6-8 centiméter friss hó hullhat. Vasárnap délután az Alpokalján fordulhat elő jelentéktelen havazás.

Az OKF továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Vasárnapra a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére a meteorológiai szolgálat. Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.06
A magyar mérnöki tudás mindig rendelkezésre állt speciális járművek tervezéséhez és fejlesztéséhez....
2022.07.06
- Halálra gázolt egy kétéves gyereket egy kisteherautó Hajdúhadházon szerda délután - közölte a....
2022.07.06
Újabb hátborzongató videót tett ki közösségi oldalára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mondhatnánk,....
2022.07.06
A Stellantis gyártási igazgatójától hangzott el a baljós gondolat: a villamosítás az autóipar....
2022.07.06
Életbe lépett szerdán az az európai uniós rendelet, amely a közúti közlekedésbiztonság javítása....
2022.07.06
- Személygépkocsival ütközött és meghalt egy motoros az 56-os úton Várdomb közelében - közölte....
2022.07.06
A Hyundai története 1947-ben kezdődött, amikor Chung JuYung megalapította a Hyundai Engineering and....
2022.07.06
Duplázott az az autós, aki a 37-es számú főúton jelentősen túllépte a sebességhatárt, ott ahol a....
2022.07.06
- Kibővíti lakossági zajvédelmi programját a Budapest Airport szeptembertől, a következő három....
2022.07.06
Beszélgess utasoddal vagy a csapat többi tagjával, miközben motorozol, hallgassátok együtt a....