járműtörténelem

Hét évtized: elnyűhetetlen kerékpár dinamókat gyártott egykor a Bosch

2020.10.30.

Több mint 70 éves is lehet az a Bosch dinamó, ami még ma is hibátlanul szolgál egy szegedi biciklin. Szét még nem szedték, csak a forgórészt újították fel rovátkolással.

Még a járvány első hullámában, tavasszal figyeltem fel az öreg Bosch dinamós biciklire Szegeden, a petőfitelepi hentes előtt, volt időm jól körbenézni, olyan sokan vártunk a sorunkra, hogy bejussunk. Akkoriba nagyon (fel)vásárolt a nép.

Tóth Gyula a napi használatú, öreg dinamós biciklivel.

– Mindenben szeretem a régi és jó állapotú szerkezeteket, van otthon egy kézzel nyomkodós, elem nélkül működő Philips dinamós zseblámpám. Ma is üzemel, felvillantja az izzót, a probléma inkább az, hogy égőt nem lehet már hozzá kapni sehol – mondja Tóth Gyula hentes. Utánanéztünk, a katonai zsargonban a működtetése során kiadott, dorombolásra hasonlító hang miatt „knijpkat” néven emlegették a szerkezetet.  

Hollandia német megszállását (1940) követően a Wehrmacht megrendelésére, a Philips eindhoveni gyárában kezdtek egy olyan kisméretű, strapabíró, elem nélkül működő zseblámpa kifejlesztésébe majd gyártásába, amely megoldást jelentett a mindennapos áramkimaradások idején. 1942-ben szabadalmaztatták, de már 1941-től gyártották. A dinamós lámpát széles körben használták a német hadseregben, a szárazföldi csapatok mellett, a légierőnél és a tengerészetnél is rendszeresítették.

Bosch dinamó a biciklin és egy olvasható feliratú a világhálón.

– Legalább 20 éve kaptam egy barátomtól az öreg Bosch dinamót, rögtön azután, hogy megvette a mórahalmi kirakodóvásárban. Tudta, hogy érdekelnek a régi, de működő szerkezetek, tőle kaptam a lámpát is, ami ugyan nem Bosch gyártmányú, de nagyon régi és „kompatibilis” a dinamóval. Két izzó is van benne, mondhatni, távolsági fényt is tud – magyarázza a műszaki régiséggyűjtő.

A dinamó gumiabronccsal érintkező forgórészét újból kellet a rovátkolni, hogy ne kelljen túl erősen odanyomni a kerékhez, mert akkor már nehéz a hajtás és fogja is a dinamó a gumit. Azóta is működik, hétköznapi használatban van, kipróbáltuk közösen is, szépen felvillant az izzó az első lámpában, miközben a hátsóra is jutott elektromos energia.

Működik!

- Pontos gyártási évszámot nem sikerült kideríteni a 6 voltos és 3 wattos dinamóról, de második világháborús lehet, vagy nem sokkal azután készülhetett – mondja Tóth Gyula, hozzátéve, a lámpa az magyar, az öregektől tudja, hogy a 60-as évekből származik. Bár felirat nincs rajta, többen is ráismertek gyermekkoruk lámpájára. Maga a hordozó bicikli nem olyan nagy szám, de azért kerékpárból is van szóra érdemes a gyűjteményében.

– A Túra Csepel a ’70-es évek elején készült, állítólag ez az első, már nem fa markolatú kormányos kivitel. A nép csak nagy seggűnek hívta a valóban méretes és masszív csomagtartóra utalva, ami ugyancsak eredeti a kerékpáron – mondja a hentes. Nem makulátlan veterán jármű, mert a hajtását felújították, így abban már 20 esztendeje szolgál egy hétsebességes agyváltó.

Előtérben a csavarral állítható fékrúd, hátul a méretes csomagtartó.

A Vajdaságból származó biciklire valaki anno felszerelt egy Bosch dinamót és lámpát, mindkettő ma is hibátlanul működik, bár messze nem olyan idősek, mint a másik kerékpáron szolgáló szerkezetek. A dinamó egészen biztosan fiatalabb, a szépen krómozott, ma is hibátlan lámpa pedig kortalan. Az utóbbiban még az eredeti, Bosch üveg szolgál, de a lámpán is ott a jól olvasható felirat éppen úgy, mint a dinamón.

Párosan szép az élet: Bosch dinamó és lámpa.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.15
Büntetőeljárás indult a rendőrségen egy 53 éves révfülöpi lakos ellen, aki 2022. január 10-én....
2022.08.15
A Magyar Posta Zrt. flottaszolgáltatás keretén belül 771 elektromos meghajtású segédmotoros járműre....
2022.08.15
Augusztus 7-én kora délután Simontornyán készült arról felvétel, hogy egy vasúti átjárónál megáll a....
2022.08.15
A jövőbeli mobilitás érdekében az IonQ..
2022.08.15
Egy F1-es Ferrarira hasonlító autóval száguldozott valaki Csehországban az autópályán, amiről....
2022.08.15
Horvátországban januártól július végéig 28 925 új személygépkocsit adtak el, 9,0 százalékkal....
2022.08.15
Az M0-s autóút déli szektorán az M1-es autópálya felé vezető oldalán a 7-es kilométernél, Diósd....
2022.08.15
A németek 80 százaléka támogatja, hogy járművezetés előtt egyáltalán ne lehessen alkoholt....
2022.08.15
Az M0-s autóút déli szektorában több jármű ütközött, az M5-ös autópálya egy gépkocsi a....
2022.08.14
Mostanság nem éppen az extravagancia, hanem inkább a puritánság jellemzi a Lada modelleket, de nem....