Alpine

Hidrogén hiperautót vitt Párizsba az Alpine

2022.11.10.

No, nem teljesértékű modell ez, csupán egy koncepció, ugyanakkor nagyszerű képet mutat a márka jövőjéről.

Minden bizonnyal a legjobb dolog, ami az utóbbi években történt a Renault-val, hogy felélesztették az Alpine márkát, és úgy gondolták újra a legendás A110-est, hogy minden idők egyik legjobb sportautóját alkották meg. Szóval nagy bummal tért vissza a franciák sportos márkája, amit igen aktív FIA WEC és Forma-1 jelenléttel is megspékeltek, tehát rögtön a csúcskategóriákra lőttek. Legutóbbi koncepciójuk inkább előbbire, egy Hosszútávú Világbajnokságban használt prototípusra emlékeztet, és ez biztosan nem véletlen.

Hosszú-hosszú felvezetés után, a 2022-es Párizsi Autószalonon leplezték le végleg nagyközönség előtt az Alpine Alpenglow koncepciót, ami egy futurisztikus hiperautó, döbbenetesen sportos arányokkal és nem kevésbé meghökkentő hajtáslánccal. Már a neve is különleges: az Alpenglow kifejezés alatt a napfelkelte előtti színeket és hangulatot értik, amit az Alpokban tapasztalhatunk leginkább. Ezzel az Alpine új korszakának hajnalát akarták kiemelni, amiben úgy tűnik, hogy nem zárkóznak el a hidrogén üzemanyagcellás megoldástól sem.

Sokat nem tudni a részletekről, de állítólag két 700-baros hidrogéntartállyal szerelték fel, amire a fenntartható mobilitás egyik eszközeként tekintenek, még, ha csak kiegészítő megoldásként is. Az Alpine szerint a jövőben nagyszerűen kiegészíthetik majd a belsőégésű motorokat ezek a hidrogénes megoldások. Tehát a franciák még nem szívesen engedik el a motorhangot, noha két jövőbeli modelljük már biztosan elektromos lesz.

Addig viszont itt vannak az olyan tanulmányautók, mint az Alpenglow, ami könnyedén versenybe szállhatna a szintén szárny nélküli Peugeot 9X8 hiperautóval a Le Mans-i 24 óráson, hiszen hasonló elven épülhettek. Az Alpine autója egyébként 5 méter hosszú és 2 méter széles, kettő, a farból élesen kitörő lámpatesttel. Visszatérő elem a hópehely, míg a kormányt az LMP autók inspirálták. Nem nehéz kitalálni, hogy kevés eséllyel lesz sorozatgyártott változata az Alpenglownak, ugyanakkor öröm látni, hogy a franciák továbbra is képesek igényes, figyelemfelkeltő autókkal felhívni magukra a figyelmet, ha kell.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....