Honda

High-tech, retro és környezetvédelem a Hondánál

2020.01.23.

A józanság diadala? A jó izlés népszerűsége? A racionalitás térnyerése? Nem tudom, valójában a fentiek közül melyik okok dominálnak abban, hogy újra és újra, 2019-ben ismét a Honda PCX lett a legnépszerűbb, legnagyobb darabszámban eladott új robogó Magyarországon. A városi és elővárosi közlekedés e csinos kis sztárja évek óta verhetetlen itthon és rendkívül népszerű egész Európában. Kicsit az az érzésem, hogy a világ legnagyobb motorkerékpár gyártójánál, ahol a százmilliós darabszámhoz közelít egy korábbi legendás kis robogó, a Super Cub eddigi eladási darabszáma, most a PCX-el új legenda épül. Természetesen amikor azt mondjuk, hogy ez a bájos kis Honda évek óta piacvezető, akkor nem ugyanarról a motorról beszélünk. A Hondánál nagyon értenek azokhoz a finom, apró esztétikai, stílusbeli és műszaki fejlesztésekhez, amelyek megőrzik ugyan egy típus alapvető karakterét, de minden évben hoznak valami újat. A PCX esetében ilyenek voltak a led lámpák, a start-stop rendszer, USB töltő és mindezekhez mindig egy-két decivel még kisebb fogyasztás. Egyébként a PCX-nek már elkészült - a motorkerékpár iparban elsőként - a hybrid változata és van egy tisztán elektromos verzió is. Ezeket azonban úgy tűnik egyelőre nem akarják rászabadítani az európai piacra. Ez annak ellenére racionális lépés lehet, hogy évről-évre értékelődik fel a mobilitásban is a környezetvédelem, klímavédelem szerepe. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Ebben azonban villanyrobogó hiányában sem szégyenkezhet a Honda. Csak Magyarországon több olyan modellt forgalmaznak, amivel normális, józan vezetési stílus mellett két liter alatt tartható a 100 kilométerenkénti fogyasztás. A PCX mellett ilyen Európa másik kedvence az SC 125, valamint a márka két high-tech - nosztalgia modellje a Super Cub és a Mankey. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Egyébként talán nem mindenki tudja, de a Honda európai szemmel is látható szuper takarékos kis motor és robogó kínálata csak a jéghegy csúcsa. Ázsiában és dél-Amerikában még vagy egy tucat olyan nagyszerű kis kétkerekű városi rohángálót forgalmaznak amelynek itt az öreg kontinensen még a nevét sem tudjuk, bár már eladtak belőlük 5-10 millió példányt. Szerintem a környezettudatos, fenntartható városi mobilitás térnyerésével ezek közül újabb és újabb típusok fognak megjelenni Európában is. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Apropó high-tech retro. Azért az is megér egy pár szavas dícséretet, hogy egy gyártó úgy tudta megidézni múltbéli legendáit, hogy azok elérhető árú, mindennapos használatra alkalmasak maradjanak és megfeleljenek a környezetvédelem legszigorúbb kihívásainak is. Aki ma újonan Monkey-t vagy Super Cub-ot vásárol az nem csak egy különleges, egyedi stílusú legendás jármű gazdája lesz, de kevesebb mint 1000 forintért fog tudni megtenni 100 kilométert. Ilyen az, amikor a retro, a high-tech és a környezetvédelem egy és ugyan az. 

Képre kattintva galéria nyílik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.23
A rendőrség halálos közúti baleset okozása vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást....
2020.02.23
Török Tivadar Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.23
Legalábbis Magyarországon és szinte egész Európában. Pedig 1941 előtt még nálunk is bal oldali....
2020.02.23
Tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak a december 6-án pályára állított ATL 1 és SMOG-P....
2020.02.23
Az állami támogatások növelésével lehetne felpörgetni az elektromos autók piacát, szakértők szerint....
2020.02.23
A tamási rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 40 éves felsőnyéki férfival....
2020.02.23
Második születésnapjával egyidejűleg a CUPRA megnyitotta a márka új központját, a CUPRA Garage-t,....
2020.02.23
Romain Grosjean a Forma 1 világának egyedi arca és bár sokan szurkolnak neki, legalább annyian nem....
2020.02.22
Milyen autót vegyek? – érkezik sokszor a kérdés, a válasz természetesen: Attól függ! ..
2020.02.22
2018-ban Franciaországban 175 személy vesztette életét közúti balesetben úgy, hogy a balesetben egy....