kenőolaj

Hogy olajozottan menjenek a dolgok - Új rovat az Autószektoron!

2015.05.01.

Az „Olajozottan” rovatunkban azokat az autó- és motortulajdonosokat szeretnénk hasznos tanácsokkal ellátni, akik messzebbre látnak a saját orruknál, és egy picit odafigyelnek arra, hogy kedvenc két- vagy négykerekűjüknek mire van szüksége. A motor megfelelő kenése éppen olyan alapvető szempont egy felelősségteljes autótulajdonos számára, mint a gumik állapotának, a világításnak, vagy éppen a fékeknek az ellenőrzése, karbantartása. A gépjármű pedig meghálálja a törődést: a jó kenéssel szépen duruzsoló, egyenletes járású motor élettartama jóval meghaladja az agyonhajtott, olajsárban tocsogó, elhanyagolt társáét.

Rovatunkban ezért hétről-hétre egy kenőolajos témát járunk körbe. Hasznos tanácsokkal „megkenve” segítünk kiválasztani az autó motorjához illő, megfelelő minőségű és összetételű motorolajat, bemutatjuk, miért fontos a szervizintervallum betartása, milyen egy szakszerű olajcsere, mi a sorsa a fáradt olajnak, milyen jelzésekre kell odafigyelni a műszerfalon, hogyan kell ellenőrizni az olajszintet, szabad-e utántölteni, mikor szabad pörgetni a motort, és mikor nem szabad azonnal leállítani. Áttekintjük, mi az, amit otthon is el lehet végezni, és mikor kell feltétlenül szakemberhez fordulnunk, mikor szabad még továbbhaladnunk, és mikor érdemes inkább kihúzni kulcsot a gyújtáskapcsolóból.

Közben egy kicsit szakmázunk is. A kulisszák mögé betekintve a motorok és a kenőolajok történetével is foglalkozunk. Beszélünk a kenőolajos szakterület előtt álló kihívásokról, a kutatómunkáról és az innovatív megoldásokról a csúcstechnológiájú repülőgépipartól kezdve a Forma 1-en át a garázsunkban álló autónk motorjának működéséig. Segítünk megérteni a motor és a kenőolajok működését, a fizikai és kémiai folyamatokat, és a kötelező „tananyagon” túl talán néhány érdekességre is fény derül.

És még valami. Manapság kevés olyan dolog van, amit ne hamisítanának. Hamisítják a sportcikkeket, a csapágyakat, az autóalkatrészeket, de még a repülőgépiparnak is komoly lépéseket kellett tenni a hamisított alkatrészek kiszorításához. Miért pont a kenőolajokat ne hamisítanák? Az „Olajozottan” rovat cikkei alkalmasak lesznek annak a megértésére is, hogy milyen kockázatot jelentenek a bizonytalan eredetű és minőségű kenőolajok használata.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....
2020.08.03
Vadelütés miatt egy nap alatt kétszer is baleset történt Győr-Moson-Sopron megyében - írja a....