utánpótlás

Hogy vegyünk autót a gyereknek?

2018.12.21.

A gyerekek felnőnek, nincs mit tenni. Aki pedig felnő, az idővel jó eséllyel jogosítványt akar, amit pedig használni is szeretne, így egy autó is a vágyott tárgyak közé kerül a tinédzserkor vége felé. Persze nagyon szerencsés helyzetben kell lenni ahhoz, hogy egy család megengedhesse magának, de amennyiben a körülmények adottak, érdemes néhány szempontot figyelembe venni az autó kiválasztásánál.

Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: milyen autóra van szüksége a gyereknek? Röviden egy járműre, ami elviszi A-ból B-be. Egy 17 éves döntéshozatali képességei még nem teljesen kifejlettek és nyilván a rutinnak is híján van, így nem meglepő, hogy egészen ritka, ha egy „első autó” sokáigg húzza sérülés nélkül. Épp ezért teljesen felesleges egy drága autót venni a gyereknek.

Az új vagy használt kérdés persze itt is felmerül. A használt autó olcsóbb, kevésbé fáj majd látni rajta  karcokat (mert lesznek!), az új autó viszont nem okoz kellemetlen meglepetéseket, ráadásul biztonsági szempontból is jobb választás lehet.

A tapasztalatlanság és a meggondolatlanság persze nem csak arra bíztatja a szülőket, hogy ne vegyenek indokolatlanul drága autót gyermeküknek, hanem elsősorban a  biztonságos autók felé tereli őket. De mitől lesz egy autó biztonságos? Sok szempont van, nézzük:

  • Érdemes utánanézni, hogy a kinézett autóban milyen baleset-megelőző rendszerek vannak. Ilyen például a ma már szerencsére a legtöbb autóban megtalálható ABS vagy az újabb modelleken (sok egyéb mellett) előforduló sávváltást segítő rendszer és a fékasszisztens.
  • Ha a balesetet elkerülni nem is sikerül, a különböző védelmi rendszerek segíthetnek csökkenteni a sérülés kockázatát. Nem védelmi rendszer, de soroljuk ide a légzsákokat is, amikből sosem lehet túl sok, ezt nem kell magyarázni senkinek.
  • Adná magát, hogy egy kisautót vásároljunk gyermekünknek, ugyanakkor a statisztika azt mutatja, hogy érdemes egy mérettel nagyobb modellt választani, ha a cél a biztonság.
  • Az Euro NCAP oldalát érdemes böngészni, ha konkrét statisztikákat szeretnénk látni egy modellről, ugyanakkor az öt csillagos törésteszt önmagában nem jelent túl sokat, ráadásul fontos megjegyezni, hogy a töréstesztek 60 km/h sebességnél zajlanak, magasabb sebességnél egy papíron különösen biztonságos autó sem jelent biztosítékot a karcolás nélküli kiszállásra.

Szuper, ha megvan az autó, de ne felejtsük el az egyéb költségeket sem. Fontos tisztázni már a legelején, hogy a költségek hogyan is oszlanak meg. Vagy zsebpénzből, vagy valamilyen munkáért kapott pénzből, de fontos, hogy az újdonsült sofőr sajátjának érezze az kocsit. Nem utolsó sorban pedig megtanulja, hogy mekkora luxus is az autó, ami hosszú távon is hasznos lesz.

Érdemes a kölségek egyfajta megosztásában gondolkodni. Nem reális, hogy egy 18 év körüli fiatal egyedül fenn tudjon tartani egy autót, ami azt jelenti, hogy a szülőnek is be kell szállnia a költségekbe, amiért cserébe viszont elvárható a kontroll bizonyos szintje. „Fizetem a biztosításokat, de ha valamilyen kihágás miatt felmegy a havi díja, akkor nem fizetem tovább.”

Végezetül fontos kiemelni, hogy bármennyire is szeretnénk, nem feltétlenül jó döntés, ha önállóan, a gyerek minimális bevonásával választunk autót. Az Ő autója lesz, amihez rengeteg élmény fogja majd kötni, a szülő dolga pedig az, hogy határokat szabjon mind a kiválasztásnál, mind pedig a későbbi élményszerzés során.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....
2021.10.17
Üzbegisztánban megkezdődött a Renault-ok összeszerelése orosz pótalkatrészekből. Kaptur és Arkana....