Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hogyan lehet az autóban felejteni egy gyereket?

2022.06.12.

A kisbuszban felejtett óvodás tragédiája újra felhívja a figyelmet arra, hogy soha ne hagyjuk a gyereket egyedül nyáron az autóban. 

A héten egy szörnyű tragédia történt: meghalt egy négyéves kislány, akit pár nappal korábban egy óvodásokat szállító buszban felejtettek. Úgy tudni, a gyerek csaknem nyolc órán keresztül volt a tűző napon álló járműben. Életveszélyes állapotban vitték kórházba, de hiába küzdöttek az életéért, már nem tudták megmenteni. 

A szomorú eset újra felhívja a figyelmet arra, hogy soha ne hagyjunk gyereket vagy háziállatot az autóban, mert a napsütés hatására rövid idő alatt végzetes forróság alakulhat ki a kocsiban. 

A legjobb szülővel is előfordulhat

Az amerikai Kids and Cars nevű nonprofit szervezet adatai szerint az Egyesült Államokban évente átlagosan 38 gyerek veszíti életét a felforrósodott autóban. Ezt azt jelenti, hogy 9 naponta történik egy tragédia. Az áldozatok 87 százaléka 3 éves vagy fiatalabb volt, 54 százalékuk pedig nem volt idősebb egy évesnél. 

Az esetek többségében a gyereküket szerető, felelősségteljes szülők tudtukon kívül az autóban felejtették a gyereket. A statisztikák szerint ez történt a halálesetek 56 százalékában, 26 százalékban a gyerek valahogyan bejutott a kocsiba. 15 százalékban pedig a szülő tudatában volt annak, hogy a gyerek az autóban maradt. 

Egy árnyék nélküli parkoló a legveszélyesebb

Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés: hogyan lehet egy gyereket az autóban felejteni? Hihetetlennek tűnik, de nagyon ritkán a leggondosabb szülőkkel is előfordulhat, hogy a kialvatlanság és a stressz hatására az agy robotpilóta üzemmódra kapcsol, és átmenetileg nem üzemel az a terület, amelyik felelős lenne a gyerekkel kapcsolatos tennivalók, például az óvodába szállítás végrehajtásáért – idézi a Telex a téma szakértőjét, egy David Diamond nevű agykutatót. Az agy ezután létrehoz egy hamis emléket arról, hogy a gyereket a szülő beadta az óvodába vagy elvitte a bébiszitterhez. Ezért történhet meg, hogy hosszú órák után sem jön rá a szülő, hogy baj van, hiszen meg van győződve arról, hogy a gyereke jó helyen van. Mindezek mellett gyakran véletlenek szerencsétlen sorozata is közrejátszik abban, hogy benne felejtik a gyereket az autóban, és tragikus lesz a végkimenetel. 

Tippek és jó tanácsok

Az agy rövidzárlatát nehéz megelőzni, de bizonyos szabályok és praktikák betartásával tovább csökkenhető annak az esélye, hogy a gyereket valaki az autóban felejtse. 

  • Amikor gyereket szállítasz az autóban, mindig tegyél az anyósülésre egy olyan tárgyat, ami emlékeztet arra, hogy az autóban van a gyerek. Ez lehet egy pelenkázó táska, egy cumisüveg vagy egy plüss. 
  • Egy másik módszer, hogy tegyél egy pénztárcát, táskát vagy telefont a hátsó ülésre, amire mindig szükséged van, és ki kell érte nyitnod a hátsó ajtót. 
  • Ha kiszálltál az autóból, és meggyőződtél arról, hogy nem maradt bent senki, zárd be a kocsit, nehogy egy gyerek valahogyan bejusson. 
  • Soha ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül az autóban, akármilyen is legyen az időjárás. Ha nincs kire rábíznod, vidd magaddal!
  • Ha egy gyereket egyedül látsz egy bezárt autóban, ne habozz, hívd a 112-es segélyhívót. 

Miért lesz forróság az autóban?

A napsütés hatására az autó úgy viselkedik, mint egy üvegház: a napsugarak felmelegítik a járművet, az ablakok miatt azonban a hő nem tud távozni, mert az üvegek visszaverik. Emiatt az autó utasterében nagyon rövid idő alatt magasra szökhet a hőmérséklet még akkor is, ha odakint nincs túl nagy forróság. 

Ha a kinti hőmérséklet csupán 21 fok, az autóban akár 50 fokig is melegedhet a levegő. Kísérletek igazolták, hogy egy tűző napon álló autó belső hőmérséklete 10 perc alatt akár 11 fokkal is emelkedhet, 20 perc után pedig 16 fok is lehet a növekedés. Gondolj csak bele, mit jelent ez, amikor odakint több mint 30 fok van! Egy óra után pedig akár a 60 fokot is meghaladhatja az utastérben mért hőmérséklet. 

Mindezt jól szemlélteti a katasztrófavédelem által korábban közzétett táblázat: 

(Forrás: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Nagy meleget nem visel el az emberi szervezet hosszabb távon, 38 fok fölött megnő a hőguta veszélye, ami gyakran végzetes kimenetelű baleseteket okoz. A legnagyobb veszélyben a kisgyerekek vannak, mert a szervezetük hőháztartása még nem annyira fejlett. Náluk háromszor-ötször olyan gyorsan elérkezhet a kritikus állapot. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....