Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hőségriasztás: így közlekedj a nyári forróságban

2024.07.07.

A hőség a közlekedésben is extra kockázatokkal jár, autóval, bringán és gyalog is érdemes ilyenkor még óvatosabbnak lenni. 

Vasárnaptól péntek éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. Az időjárás-előrejelzések szerint az előttünk álló napokban akár a 37-39 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, a tartós meleg pedig nagyon megviseli az emberi szervezet, ilyenkor gyakoribbak a rosszullétek, többen kerülnek kórházba az időjárás miatt. 

Romlik a koncentráció

A hőség a közlekedők számára is kockázatokkal jár, a nagy melegben a járművezetők és a gyalogosok is figyelmetlenebbek, mint máskor, bizonyos helyzetekben lassabban reagálnak, megnő a reakcióidő. A forróság rontja a koncentrációt, fáradtabbak, bágyadtabbak vagyunk, romlanak a reflexek, de a nyári meleg ingerlékenységet vagy türelmetlenséget is kiválthat. 

A kánikulában az autósoknál gyakoribbak a szabályszegések, mert hamarabb elveszítik az önkontrolljukat, valamint sűrűbben fordulnak elő figyelmetlenségek is, amelyek növelik a baleseti kockázatot. A gyalogosokra is hatással van a hőség, ők jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket. 

Tervezz előre!

Aki rosszul viseli a hőséget, az jobban teszi, ha a legforróbb napokban nem indul útnak, főleg nem nagyobb távolságra. Amennyiben nem halasztható az utazás, például egy lefoglalt nyaralás miatt, akkor érdemes kicsit korábban indulni, hogy kevesebb időt kelljen a legforróbb órákban vezetni. Persze ilyenkor az is figyelembe kell venni, hogy a korai kelés miatt ne legyen túlságosan fáradt a sofőr. 

Mielőtt útnak indulsz, nézd meg a forgalomra és az esetleges balesetekre, torlódásokra vonatkozó híreket. Tervezd meg úgy az utazásodat, hogy két-három óránként iktass be szünetet. A hőség eltompíthat és elálmosíthat, a rendszeres, rövid pihenők viszont segítenek abban, hogy felfrissülj fizikailag és szellemileg is. Ráadásul valószínűleg az utasok is örülni fognak, ha kicsit kinyújtózhatnak. 

Számolj hosszabb utazási idővel. Ne hozd magad olyan helyzetbe, hogy kapkodva, sietve kell eljutnod az úti célodhoz. Nyaralás esetén a főbb útvonalak zsúfoltak lehetnek, ami a hőséggel párosulva megterhelő utazást jelent. Inkább tervezz kényelmesen, és akkor nem kell stresszelned, és nyugodtabb lesz az út. 

Készítsd fel az autót!

Hosszabb út, például nyaralás előtt ellenőriztesd az autódat, de van néhány olyan dolog, amit te is megtehetsz. A hőségben az egyik legfontosabb, hogy a klímaberendezés és a szellőzőrendszer kifogástalanul működjön, mert ha probléma van velük, kínszenvedés lesz az utazás. 

Alaposan tisztítsd meg a szélvédőt – ne csak kívülről, hanem belülről is – mert a rátapadt porszemcséken és egyéb szennyeződéseken megtörő napfény nagy mértékben ronthatja a vezető kilátását, és elvonja a figyelmét. Töltsd fel az ablakmosó tartályát, és nézd meg, hogy az ablaktörlők nem szorulnak-e cserére. Úgy kell végigsiklaniuk az üvegen, hogy az összes vizet és szennyeződést letöröljék, ezért ha csíkot hagynak a szélvédőn, akkor ideje új ablaktörlőket beszerezned. 

Menet közben

Időjárástól függetlenül a legfontosabb a közlekedési szabályok betartása, de a hőségben érdemes még óvatosabbnak lenni. Tarts nagyobb követési távolságot, és ne feledd, hogy ilyenkor kiszámíthatatlanabb lehet a forgalom.

Mindig legyen nálad bőségesen folyadék, és figyelj oda arra, hogy rendszeresen pótold a folyadékveszteséget, mert a nagy melegben jobban izzadsz, több vizet veszít a szervezeted. Érdemes kicsit több folyadékot magatokkal vinni, hogy ha bármilyen okból – például műszaki hiba miatt – nem tudtok továbbmenni, akkor is legyen elegendő innivalótok. 

Ha megállsz, egy árnyékos, hűvösebb helyen parkold le az autót. Nagyon figyelj arra, hogy soha ne maradjon gyerek vagy állat a tűző napon álló kocsiban, mert percek alatt életveszélyesen felforrósodhat a jármű utastere. 

Amennyiben huzamosabb ideig a szabadban hagyod az autót – például strandolni mentek, a kocsit pedig a parkolóban hagyjátok, – jó szolgálatot nyújt a szélvédőre tehető árnyékoló, mert visszaveri a napsugarakat, és kevésbé melegszik fel a jármű belseje. Később, elindulás előtt pedig érdemes alaposan kiszellőztetni az autót, bekapcsolni a klímaberendezést, és csak akkor induljatok, ha lehűlt az utastér. 

Bringán is óvatosan

A legmelegebb órákban, azaz 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartozódj a napon – hangzik az ismert jó tanács, ami a kerékpárosokra is érvényes. Mozgás közben még jobban megterheli a szervezetet a meleg, és az UV-sugárzás is ezekben a dél körüli órákban a legerősebb. Ha teheted, ne a kánikulai napokra időzítsd a hosszabb bringatúrákat, ha pedig mégis útnak indulsz, akkor inkább a reggeli és késő délutáni, kora esti órákra időzítsd a tekerést, a két időszak között pedig keress egy hűvös helyet, ahol megpihenhetsz. 

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, ezért mindig legyen nálad elegendő innivaló, lehetőleg víz, esetleg valamilyen sportital. Szintén elengedhetetlen a fényvédelem, mert az erős UV-sugárzás miatt akár már 15-20 perc alatt leéghetsz, ami hosszú távon növeli a későbbi bőrrák kockázat. Használj magas faktorszámú naptejet, és alaposan kend be vele magad, hogy elkerült a leégést. A nagy melegben tekerj óvatosabban, ne hajtsd túl magad, és ahogy autóval is, rendszeresen állj meg, hogy pihenj és lehűlj. 

Akár kerékpározunk, akár sétálunk, a hőségben sokat számít, hogy milyen ruhát viselünk. Gyalog érdemes lenge, jól szellőző, világos színű ruházatot választani, valamint viseljünk kalapot vagy könnyű sapkát, ami véd a napszúrástól és árnyékolja az arcukat is. Bringán pedig a technikai anyagokból készült öltözet lehet a legjobb választás, mivel ezek nem szívják magukba az izzadságot, vékonyak és gyorsan száradnak. Ne feledjük a napszemüveget sem, mert az UV-sugarak a szemnek is ártanak. 

A nyári hőség komoly kihívást jelenthet a közlekedésben, de megfelelő felkészüléssel és tudatos magatartással jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat. Fontos, hogy az autósok, kerékpárosok és gyalogosok is odafigyeljenek a folyadékpótlásra, a megfelelő ruházatra és a rendszeres pihenésre. Emellett mindig legyünk türelmesek és figyelmesek egymással az utakon. A kánikula mindannyiunkra hatással van, ezért különösen fontos, hogy vigyázzunk egymásra és magunkra a nyári hónapokban. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....