járműsport

A Hungarian Motorsport Academy versenyzője, Benyó Máté hetedik lett a ralikrossz Eb-futamon

2023.06.05.

Június első hétvégéjén összesen 12 versenyző képviselte a HUMDA által létrehozott Hungarian Motorsport Academy (HMA) színeit belföldön és külföldön. A legjobb eredményt Benyó Máté ralikrossz-versenyző érte el, aki a portugáliai Montalegre Circuit-on hetedik helyen végzett. A motorosoknál Vincze Martin negyedik és hetedik, míg Kovács Bálint hatodik helyen végzett a Német Gyorsasági Motorosbajnokságon (IDM).

A gokartosok a Champions of Future harmadik fordulójában versenyeztek egy új helyszínen, a dániai Rodbyban, a két hét múlva sorra kerülő Európa-bajnoki futam felkészülésének jegyében. Közülük Molnár Martin érte el a legjobb eredményt, aki ismét a döntő 36 legjobb versenyzője közé kvalifikálta magát az OK kategóriában, és ott a huszonhetedik helyen intette le a kockás zászló. Az új csapat színeiben induló Gender Tamás, és Gáspár Benett ezúttal jutott döntőbe a Junior kategóriában, de hasznos tapasztalatokra tettek szert, amelyeket kamatoztathatnak majd a két hét múlva ugyanitt megrendezendő Eb-fordulón.

Fotó: HUMDA

Benyó Máté ralikrossz-versenyző a fantasztikus nyirádi debütálás után, ahol újoncként azonnal az 5. helyen zárt, és ő lett a hétvége versenyzője ismét jól teljesített. A 21 éves fiatalember a portugáliai Montalegre Circuit-on megrendezett Rallycross Európa-bajnokságon az előfutamok után összesítésben a második helyről várhatta az elődöntőt, ahol végül éppen csak lecsúszott a döntőbe jutásról, de így is az előkelő 7. helyet szerezte meg a rutinos mezőnyben, értékes pontokat gyűjtve így a bajnokságban.

A motorosoknál Vincze Martin, Kovács Bálint és Számadó Máté képviselte az Hungarian Motorsport Academy színeit a Német Gyorsasági Motorosbajnokságon (IDM), ahol az oscherslebeni második fordulóban indult. A Northern Talent Cup sorozatban versenyző Vincze folyamatos javulás után egy negyedik, és egy hetedik helyet szerzett a hétvégén, Kovács Bálint pedig a Yamaháról BMW-re váltva idei legjobb eredményét érte el a Superbike kategóriában, miután a második futamot az előkelő hatodik helyen fejezte be. Számadó Mátét gyomorbántalmak kínozták a hétvégén, ezért az első futamon nem is tudott rajthoz állni a Supersport 300-as kategóriában, de a második futamban hősiesen küzdött, és egészen a kilencedik helyig sikerült előre jönnie.

A lettországi Kegumsban megrendezett Motocross Európa-Bajnokságon Zanócz Noel képviselte a magyar színeket az EMX125-ös kategóriában. Az orosházi tehetség a 42 fős mezőnyben egy nyolcadik, és egy tizedik helyet szerzett, az összetett pontállásban a nyolcadik helyen áll.

Az ADAC versenyek és az Eb-felkészülés jegyében Pergel Bence motokrossz-versenyző a hétvégén a Szlovák Bajnokságban állt rajthoz, ahol az MX2-es kategóriában összesítésben a negyedik lett.

Veszprémvarsányban tartották az Endurocross Magyar Bajnokság 3. fordulóját, ahol az HMA által támogatott Liszka Roland egy esés után is meggyőző fölénnyel nyerte meg futamát, több mint 14 másodpercet verve osztrák vetélytársára.

A Visontán megrendezett Supermoto bajnokság futamain két versenyzőnk, Surányi Balázs és Kovács Zoltán is a Supermoto Open kategóriában állt rajthoz. Kettőjük közül Kovácsnak volt nehezebb dolga, miután gyorsasági versenyző révén élete első Supermoto versenyén indult, de a mezőny legfiatalabb tagjaként nem okozott csalódást, sőt, végül az összesített eredmények után a dobogó legalsó fokára állhatott, közvetlenül Surányi után, aki a második helyen fejezte be a hétvégét.

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik 2023-ban a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által tavaly létrehozott Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre. academy@humda.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..