hybrid

Hybrid kisokos

2022.03.17.

A környezetvédelem, a modern autózás a mai napon már elképzelhetetlen enélkül a fogalom nélkül: hybrid. Gyakorlatilag mindegyik autógyártó rendelkezik ilyen típusú meghajtással. De olyan ez, mint amikor hűtőszekrényt vásárolunk. Tisztába kell lenni néhány fontos különbséggel, különben rosszat, azaz nem a nekünk megfelelőt választjuk.

Nem szeretnék mély technikai elemzésbe bocsátkozni, hiszen nincs is ennek nagyon értelme. A legfontosabb, hogy a leglényegesebb fogalmakkal tisztában legyünk.

Mi is az a hybrid? 

Hybrid, vagy magyarosan hibrid, hajtásnak nevezünk minden olyan meghajtást, ahol a hagyományos, jellemzően benzinmotor mellett egy elektromos motor is közreműködik a meghajtásban. A hybrid meghatásokat jelenleg három fő csoportra oszthatjuk:

-          Mild-hybrid vagy másnéven lágy hibrid meghajtás

-          Full-hybrid vagy teljes hibrid meghajtás (rövidítve FHEV)

-          Plug-in hybrid meghajtás, amelyet sokan konnektoros hibridnek is szoktak becézni (rövidítve PHEV)

Bár tagadhatatlanul mind a három meghajtás esetében korrekt megnevezés a hybrid szó használata, a mild-hybridek azért kicsit kilógnak ebből a sorból. Miben más, mit tud a mild-hybrid?

Mild-hybrid

A lágy hibridek az utóbbi két évben terjedtek el és lassan alig van olyan márka, amely bármelyik (értsd benzines vagy dízel) motorját ne kombinálná ezzel a megoldással. Tehát ebben az esetben számos, nemcsak benzines hybriddel találkozhatunk. Ennek a meghajtásnak a lényege, hogy egy elektromotor és egy 48V-os, tehát nagyobb teljesítményű akkumulátor támogatja a hagyományos meghajtást. A ’támogatja’ nagyon fontos, hiszen ezek az autók nem képesek arra, hogy tisztán elektromos üzemmódban működjenek.

Ennek a plusz támogatásnak számos célja van:

-          segíti a benzinmotort az indulásnál

-          plusz teljesítményt biztosít az autónak, jellemzően gyorsításkor

-          az előző két szempont miatt kisebb lesz a károsanyag kibocsájtás

-          kedvezőbb fogyasztása lesz a járműnek (elméletileg)

-          a start/stop rendszert szemvillantás alatt és lényegesen gyorsabban üzemelteti. Ez utóbbi miatt guruláskor ki tudja a legtöbb típus kapcsolni a motort, így további üzemanyag megtakarítás érhető el

Az intelligens rendszer mindig a vezetési körülménynek megfelelően működik. Fékezéskor generátorként szolgál a villanymotor és így képes visszatölteni a haladáskor elhasznált energiát.

Az autógyárak rendkívül motiváltak ennek a rendszernek az alkalmazására, elsősorban azért, mert a károsanyag kibocsájtás kedvezőbb ezen modellek esetében, miközben a többi hybrid meghajtáshoz képest ez a rendszer lényegesen olcsóbb.

Tapasztalatom az, hogy relatív kevés üzemanyag takarítható meg a mild-hybridek esetében, viszont óriási előnye, hogy a start/stop rendszert nem kell kikapcsolnia annak sem, akit ez a ki-be kapcsolás egyébként idegesít, mert ezeknél a járműveknél (még a dízeleseknél is!) szinte észrevehetetlenül csinálja.

Full-hybrid

A hybrid szóval, így önállóan, vagy precízebben a full hybrid vagy éppen öntöltő hibrid kifejezéssel találkozhatunk a legrégebb óta. A technológia elterjedését a Toyotának köszönhetjük, aki komoly élharcosa ennek a megoldásnak. 1997 óta fejleszti ezt a technológiát és jelenleg a negyedik generációnál tart.

Lényegesen komplexebb és bonyolultabb megoldás, mint az imént bemutatott mild-hybrid technológia. A Toyota típusú rendszer lényege, hogy egy úgynevezett bolygóműbe táplálja az elektromotor és a benzinmotor is a meghajtáshoz szükséges nyomatékot, amely az egész rendszert vezérli. Nagyon fontos, hogy a FHEV meghatás

-          képes az elektromos motorra támaszkodva, kizárólag annak segítségével haladni.

A legtöbb esetben külön gombbal ki is lehet erre kényszeríteni a járművet. De ez gyártótól is függő lehetőség, vannak ellenpéldák. Az viszont lényeges, hogy a rendkívül cizellált rendszer, amikor úgy látja és amikor az akkumulátor megfelelő töltöttségi állapotban van, akkor automatikusan EV meghajtásra kapcsol. De előfordulhat, hogy kizárólag a benzinmotor működik (egyedül a Peugeot-nál találkoztam dízel párosítással ennél a technikánál), mint ahogy az is, hogy egyszerre működik az összes motor. Értelemszerűen az utóbbi esetben képes a legnagyobb teljesítményt leadni a gépkocsi.

Az FHEV technológiát nemcsak a Toyota fejleszti, így találkozhatunk egyéb technikai megoldással is. Ilyen a Honda e HEV, amely felépítésében sokban hasonlít a Toyota rendszeréhez, de különleges technikai megoldása által képes kikerülni ezt a bizonyos elosztó szerkezetet. Ennek az az előnye, hogy sokkal több olyan körülmény esetén képes tisztán elektromosan működni, mint a Toyota modellek. Például emelkedők esetén, vagy nagyobb sebességű autózáskor.

Nagyon szimpatikus FHEV módszer és egy teljesen más út ugyanahhoz a célhoz a Renault e-tech hybrid megoldása. A Renault két villanymotort használ, amelyből az egyik nem meghajt, hanem kizárólag szinkronizálja a benzinmotor és a villanymotor működését egy körmös kapcsolású váltó segítségével. A meghajtásért elsősorban a villanymotor felelős, de szükség esetén besegít vagy önállóan a benzinmotor működik. A végeredmény azonos, de komoly előnye ennek a technikának, hogy sokkal közelebb van hangzásban (mert a Toyota típusú meghajtás gyorsításkor kellemetlenül hangos), vezetési élményben egy kizárólag hagyományos erőforrással működő autóhoz.

Másik öntöltő alternatíva a soros hybrid meghajtás, amelyet a Nissan mutatott be néhány évvel ezelőtt. Ennek lényege, hogy a benzinmotor kizárólag a nagyfeszültségű, ám méretében nem túlságosan nagy akkumulátort töltésére szolgál. A közvetlen meghajtást pedig minden esetben a villanymotor végzi. Ez a megoldás már nagyon közeli átmenet a villanyautózáshoz, vagy a BMW által az i3 elektromos autóban használt REX (range extender) megoldásához. Hiszen itt gyakorlatilag már elektromos autózási élményt kapunk, ahol a benzinmotor csak azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen a töltéssel bajlódni. Természetesen hátránya a károsanyag kibocsájtás.     

Végezetül maradt a Plug-in Hybrid

Azt szokták mondani, és ez így is van, hogy a PHEV az elektromos autózás előszobája. Ennek minden előnyével és hátrányával. Így azzal kezdeném, hogy nem mindenkinek való! Bár elképesztő divat, szinte mindenki kijött a konnektoros hybriddel, de ára, használhatósága miatt alaposan át kell gondolni, hogy beruházunk-e ebbe a különleges megoldásba. A meghajtást egy (vagy több) elektromos motor és egy benzines erőforrás (Mercedes E osztály esetében találkoztunk dízellel is) végzi. Ezek külön-külön és együtt is képesek meghajtani a járművet. Beszerzéskor figyeljünk oda, hogy olyan autót válasszunk, amelyiknél ezek az üzemmódok manuálisan kapcsolhatóak, hiszen az autópályás használat során pillanat alatt le tud merülni a relatív nem nagy (egy elektromos autóhoz képest) akkumulátor.

A PHEV-k jellemzője

-          külön áramforrásról tölthető az akkumulátor

-          kizárólag a fékezésből visszanyert energia nem képes az akkumulátor újra töltésére (vagy csak nagyon extrém körülmények között)

-          50-100km tisztán elektromos hatótáv megtétele, amely modell és vezetési körülmény és stílus függvénye

-          zöld rendszám, minden előnyével

A PHEV egy tipikus megoldás arra, hogy éljünk és visszaéljünk a környezettudatos gondolkodással.

·         aki hajlandó minden nap és minden kínálkozó lehetőséggel élve tölteni az autóját. (Bár én ezen autók esetében nem hiszek a folyamatos utcai töltésben, mert nem életszerű. Természetesen alkalomadtán ki kell használni a lehetőséget)

·         odafigyel, hogy városban használja el a plusz áramot és ne a két motor (benzines és elektromos) összevont teljesítményét kihasználva komolyakat gyorsuljon egy ideig

·         és nem egy 2,5 tonnás monstrumot használ, amelynek a puszta lénye olyan távol van a zöld tudattól, mint Makó Jeruzsálemtől

Az komoly tudatossággal élve, de élvezheti a technika előnyét. És elsősorban a környezetet is tudja védeni, elfogadva azt, hogy a beruházása nem a pénztárcájában, hanem az élettere minőségéért tett lépésben fog lecsapódni.  

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.02
Ausztriát beborítja a hó. Az Osztrák Autóklub – ÖAMTC – felszólította az autósokat, hogy csak....
2023.02.02
Európa legnagyobb autókereskedői több autót adnak el évente, mint egész Magyarország teljes éves új....
2023.02.02
Száz kilogramm hasznos terhet vagy akár 300 liternyi árut vihet magával, és akár 100 kilométeren át....
2023.02.02
Január 27-én Purgel Csaba, a Continental váci gyárának vezetője átvette a Ford Q1 díjat Carlos....
2023.02.02
A legkelendőbb autók Ausztriában mind ésszerűek: Skoda Octavia, Toyota Yaris, Tesla Model Y. Az....
2023.02.02
Ismét egy kiégett autót rögzített a forgalomfigyelő kameránk az M0-s autóúton - írja Instagram....
2023.02.01
A kisvárdai nyomozók gyors felderítés után kilenc gépjármű megrongálásával gyanúsították meg a....
2023.02.01
Vevőt, kereskedőt, importőrt is sújt az autóhiány, és ki tudja, még meddig.   ..
2023.02.01
Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi....
2023.02.01
A Rheinmetall prémium gyártókat lát el kontaktorokkal – írja az automobilwoche.de   ..