WRC

A Hyundai dominál a Svéd-ralin

2018.02.17.

A 2018-as WRC szezon második versenyének első teljes napján a Hyundai gyári csapata szerepelt a legjobban, az első három helyen ugyanis csak i20-asok állnak. Mind a három versenyzőjük nyert gyorsaságit.

A korábbi évektől eltérően a Svéd-rali első napján hatalmas hó várta a világ legjobb sofőrjeit, a pályák fehérbe borultak és az út szélén magas hófalak emelkedtek a friss csapadéktól. Ilyen körülmények között nagy hátrányt jelentett a pontverseny első három helyezettjének, Sébastien Ogier-nek, Ott Tänaknak, és Jari-Matti Latvalának, hogy nekik kellett először menni a pályákon, mert ez azt jelentette, hogy nekik kellett letakarítani a havat az ideális ívről. Mindhárman sok időt vesztettek, pedig nagy hibát nem követtek el, egyszerűen ennyit lehetett kihozni a helyzetből. A legrosszabbul Ogier járt, aki három perces hátrányt szedett össze, és ezért csak a 12. helyen áll az összetettben.

Az első nap végén az első helyen az a Thierry Neuville áll, aki tavaly már majdnem megnyerte ezt a versenyt. Akkor emlékezetes módon, az utolsó gyorsaságin kellett feladnia a ralit, mert egy akadálynak ütközve kitörte a Hyundai i20 első kerekét. Idén eddig úgy tűnik, a belga pilóta feledtetni tudja a tavalyi kudarcot, mert magabiztosan és igen gyorsan vezet, hiba nélkül. Már a pénteki második gyorsaságin az élre állt az összetettben, bár az előnye egész nap nem volt több, mint 4,9 másodperc, csapattársa, Andreas Mikkelsen előtt. Természetesen a jó eredmény elérésében az is segítette, hogy nem az elsők között kellett indulnia a pályákon.

„Micsoda nap! Az autót jónak találtam, működtek a beállítások, kényelmesen éreztem magam. Ötödikként rajtoltam a pénteki pályákon, ami jó volt, mivel előnyt kovácsoltam abból, hogy a többiek letisztított nyomában haladhattam. Néha még azoknál is gyorsabban tudtam menni, akik mögöttem rajtoltak, és még tisztább pályákon mehettek. Mindig úgy éreztem, mintha én rajzolnám meg a gyors íveket a mögöttem jövőknek, ezért trükkös volt így menni” – nyilatkozta a nap végén Neuville.

Az, hogy a világbajnokságban élen állók a hókotrással küszködtek, lehetőséget adott a mezőny többi tagjának, hogy jó eredményt érjenek el. A nap meglepetését a tavaly sokat küszködő Hayden Paddon okozta, aki két gyorsaságit is megnyert, és magabiztosan állt a harmadik helyen péntek délután, pedig eleinte csak a nyolcadik volt.

Szintén remek napot zárt a Citroën csapat, a negyedik helyet Craig Breen, az ötödiken pedig az erre a futamra beugró Mads Ostberg állt a nap végén, és még utóbbi is csak 13 másodpercre volt az élen álló Neuville-től, ami jól mutatja a verseny szorosságát. Ostberg dolgát az nehezíti Svédországban, hogy most versenyez először a Citroën C3 WRC-vel, ezért szoknia kell az autót, és a beállításokkal is kísérleteznie kell.

A Ford fiatal tehetsége, a finn Teemu Suninen áll a hatodik helyen, megelőzve a Toyota fiatalját, Esapekka Lappit. Utóbbi volt második is, de egyszer belefutott egy hófalba, ami megrongálta az autóját. A hó eltömítette a hűtőrácsát, amitől csökkent a motor teljesítménye.

Jari-Matti Latvala és Ott Tänak áll a nyolcadik-kilencedik helyen, mindketten abban reménykednek, hogy szombaton és vasárnap feljebb léphetnek, mivel akkor már nem nekik kell majd takarítania a pályákat. A legjobb 10-be még Kris Meeke fért be, aki nem nagyon találta a ritmust a Citroën C3 WRC-vel. Szombaton nyolc gyorsasági szakasz és összesen 120 kilométer száguldás vár a mezőnyre.

 

Az összetett állás péntek este:

1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

1h16m13.1s

2

Andreas Mikkelsen, A.Jager

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

4.9s

3

Hayden Paddon, S.Marshall

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

12.1s

4

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

12.6s

5

Mads Ostberg, T.Eriksen

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

13.2s

6

Teemu Suninen, M.Markkula

M-Sport Ford WRT

Ford

29.6s

7

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

38.5s

8

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m06.2s

9

Ott Tanak, M.Jarveoja

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m29.0s

10

Kris Meeke, P.Nagle

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

1m43.6s

11

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

2m41.3s

12

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport Ford WRT

Ford

2m48.8s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
A magyar rendőrök egy, a norvég hatóságok által körözött quadot foglaltak le a Röszke autópálya....
2022.05.27
Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében péntek kora délután kilencedik....
2022.05.27
- Felszállás előtt kigyulladt egy utas telefonja a Liszt Ferenc-repülőtéren, a Wizz Air malmői....
2022.05.27
- Az elsőhöz hasonlóan a Forma-1-es Monacói Nagydíj pénteki második szabadedzésén is Charles, a....
2022.05.27
A Toyota májusban 8 gyárát zárta be Japánban. A döntés az ázsiai régióban kitört koronavírus-....
2022.05.27
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről folyamatosan ad hírt az....
2022.05.27
- A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi....
2022.05.27
Hosszabb kihagyás után folytatódik mesteremberek sorozatunk, ahol különböző járműjavítókat, és az....
2022.05.27
- A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának....
2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....