közlekedésbiztonság

Időben figyelmeztet a kerékpárosra a Jaguar új rendszere

2015.01.20.

A Bike Sense rendszer jelzéseire a vezető ösztönösen, villámgyorsan tud reagálni.

Nagy-Britanniában évente 19 ezer kerékpáros szenved halálos vagy súlyos sérüléseket autókkal történő ütközésektől, a Jaguar ezt a számot szeretné jelentősen lecsökkenteni új fejlesztésével. Az új Bike Sense technológia színes fényekkel, hangokkal és rezgéssel figyelmezteti a vezetőt, ha kerékpáros vagy motorkerékpáros közelít az autója felé.

Az autó szenzorai érzékelik a közeledő kétkerekű járművet, és arra is képesek, hogy a biciklist megkülönböztessék a motorostól. A Bike Sense még azelőtt figyelmezteti a vezetőt a veszélyre, hogy az láthatná a saját szemével a másik járművet. Ahelyett hogy ikonok villognának, amelyeket az agynak még fel kell dolgoznia, a Jaguar a kognitív reakciókra, vagyis az ösztönökre próbál hatni, mivel az agy számára azonnal feldolgozható jelekkel figyelmeztet.

Zseniális ötlet, hogy az autó audiorendszerét úgy használja a Bike Sense, hogy abból a hangszóróból jön a veszélyre figyelmeztető hang – kerékpáros esetén csengő, motoros esetén duda –, amelyik fizikailag a legközelebb van a veszélyforráshoz, így a vezető azonnal tudja, hogy merre kell figyelnie. Ha még ez sem lenne elég, a vezetőülés felső része ilyenkor finoman hozzáér a vezető vállához azon az oldalon, ahonnét várható a kerékpáros érkezése. Ettől a vezető ösztönösen abba az irányba fog átnézni a válla fölött, amerre kell.

Ahogy a kerékpáros közelít, a műszerfal felső permemén, az ajtókon és az A-oszlopon feltűnő, ledes fény jelenik meg először sárga, majd amikor már a kocsi mellé ért a kétkerekű, piros színben.

A Bike Sense akkor is figyelmeztet, ha a kerékpáros vagy gyalogos takarásból készül kilépni az autó elé. Ekkor fény- és hangjelzések figyelmeztetik a vezetőt, amire ha erre nem reagál, akkor a rendszer rezegtetni kezdi a gázpedált és fel is keményíti.

Szintén sok kerékpárost menthet meg súlyos sérüléstől az a funkció, ami a parkoló autóból kiszállni készülő utasokat figyelmezteti arra, hogy rányithatják az ajtót egy közeledő járműre. Ekkor is hang és fényjelzéseket ad a Bike Sense, és ha továbbra is nyitni próbálják az ajtókat, akkor a kilincs megvilágítódik és rezegni kezd.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....