forgalmi engedély

Időzített bomba: 20 hónapja lejárt forgalmis autók közlekedhetnek hazánkban legálisan

2021.06.07.

A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbításával újból időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg lejárt forgalmijukat. Ennek következtében az év végén előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd az utakon. A jogszabályok szerint azonban továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

Egyre több olyan autó jár az utakon, amelynek lejárt a forgalmi engedélye, ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt a hivatalos okmányok érvényessége – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – automatikusan meghosszabbodik, mégpedig az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Ez az időszak most novemberig tart, miután májusban az Országgyűlés őszi ülésszakának első napját követő 15. napig meghosszabbították a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát. Ennek köszönhetően az év végén már olyan gépkocsik is lehetnek majd az utakon, amelyek akár 20 hónapja nem rendelkeznek érvényes forgalmival.

Mint ismert, az első veszélyhelyzet 2020 március 11. és július 3. között tartott, és az akkoriban lejárt okmányok érvényességét egészen 2020. december 15-ig meghosszabbították. A második veszélyhelyzetet november 4-től rendelték el, amelyet először februárban, majd májusban ismételten meghosszabbítottak, így a veszélyhelyzet szeptember közepéig biztosan marad Magyarországon. A gépjárművel közlekedők számára ez azért fontos információ, mert a lejárt okmányok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak, tehát akár november végéig legálisan autózhatnak hazánk útjain.

„Fontos odafigyelni a dokumentumaink lejárati dátumára, mert késő ősszel már tétje lehet a halogatásnak” – hívja fel a figyelmet Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. Kiemelte: „az év vége felé nagyon sok forgalmi engedély veszítheti el a gyakorlatban is az érvényességét, úgyhogy tanácsos időben vizsgaidőpontot foglalni, mert a 60 nap leteltével már nem lesz hivatkozási alap a veszélyhelyzet a lejárt dokumentumok kapcsán.”

Frank György rámutatott arra is, hogy a forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyeknek az okmánya a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020. július 3. és november 4. között járt le. Az sem mellékes, hogy a kormanyhivatal.hu már tavaly felhívta a figyelmet, hogy ugyan a veszélyhelyzet alatt meghosszabbodik a forgalmi engedélyek érvényessége, de a jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. Éppen ezért rossz állapotú, akár életveszélyes állapotban lévő gépkocsikkal útnak indulni továbbra sem szabad, még akkor sem, ha a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanának.

kép: Police.hu

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.06
Az új BMW 5-ös nemzetközi bemutatóján az Év Magyar Autója versenyben nevezett elektromos i5 mellett....
2023.12.06
A rendszeres ingázók és a diákok különösen kedvező bérlettípust vásárolhatnak a Szeged-Szabadka....
2023.12.06
Nem célunk reklámozni a dohányzást, de azt el kell ismernünk, hogy a legtöbb időtálló és ikonikus....
2023.12.06
Megint meghosszabbította a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák....
2023.12.06
Nézze meg a videót! ..
2023.12.06
Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein. Változó intenzitással, de....
2023.12.06
Nem mindennapi jutalomként vehet részt a hétvégi Mikulás Rallye-n Benyó Máté. A Korda Racing....
2023.12.06
Az Év Európai Autója (COTY) díj 59 főből álló, 22 országot képviselő zsűrije november végén....
2023.12.06
A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő....
2023.12.06
Történelmi mérföldkőhöz érkezett a kínai BYD autógyártó óriás. Legördült a futószalagról a 6....