közlekedésbiztonság

Így hat a tavaszi fáradtság a közlekedésre

2014.03.18.

Érzékelhetően lassul a járművezetők reakcióideje a tavasz első heteiben, miközben az utakon jelentősen megnő a motorosok és kerékpárosok száma, valamint országszerte elkezdődnek az útfelújítási munkálatok.


 

Tavasszal a szokottnál is nagyobb figyelmet igényel a járművezetés a sofőrök részéről. Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. közlekedésinformatikai szakértője szerint a tél és a tavasz átmeneti időszakában számos környezeti tényező befolyásolhatja a közlekedés alakulását. Ezek mindegyike kihat az emberi tevékenységekre, köztük a járművezetési képességekre is. Dr. Dohán Orsolya, a Rózsakert Medical Center endokrinológus szakorvosa szerint a tavaszi fáradtságnak nevezett jelenség legalapvetőbb tünete az általános fáradtságérzet, aluszékonyság. Ennek oka, hogy a téli hónapok alatt egyrészt jóval kevesebb fény ér minket, kevésbé változatosan étkezünk, valamint sokkal kevesebbet mozgunk a szabadban.  A napsütés hiánya miatt a legtöbben nem jutnak elegendő D-vitaminhoz, a táplálkozás kényszerű egysíkúsága C-vitaminhiány kialakulásához vezethet. Az emberi szervezet legyengülhet, kifáradhat.

A legyengült szervezet jóval fáradékonyabb, ami vezetés közben a járművezetők koncentrálóképességének csökkenésében jelentkezik. Ezáltal lassulnak a reflexek, és megnő a reakcióidő.

„Szerencsére könnyen enyhíthetjük a tavaszi fáradtság tüneteit, ezzel is segítve a szervezetünket abban, hogy minél hamarabb hozzászokjon az új körülményekhez. „A tavaszi fáradtság tünetei a téli hónapokban kialakult tápanyaghiány pótlásával enyhíthetőek: különösen ügyeljünk ebben az időszakban a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra. Igyekezzünk továbbá minél több időt a szabadban, napfényen tartózkodni” – tanácsolja Dr. Dohán Orsolya.

Szvétek Ferenc szerint a koncentrálóképesség csökkenése mellett tovább nehezítik a járművezetők helyzetét a téli fagyokat követő tavaszi útfelújítási munkálatok, amelyek országszerte érintik a főbb utakat. Ezeken a szakaszokon könnyen torlódás alakulhat ki, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az útvonalunkat érintő munkálatok pontos helyszíneiről, a lehetséges alternatív útvonalakról. A nagyobb forgalom a népszerű kirándulóhelyek környékét is érinti, főként a hétvégi időszakban, így, amennyiben létezik másik útvonal, célszerű azt választani.

A következő hetekben mindemellett egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a kerékpárosok és motorosok, akik gyakran kerülhetnek az autó holtterébe, így észrevétlenné válnak a sofőr számára. Egyre több gyermek közlekedik kerékpárral, ám mivel nem minden esetben ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat, kellő elővigyázatosságot tanúsítsunk velük szemben. A közlekedési szakértő szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a KRESZ szállításra vonatkozó előírásai évről-évre változnak, ezért érdemes felfrissíteni az erre vonatkozó ismereteket, főként akkor, ha sok csomaggal vagy tetőcsomagtartón szállított kerékpárral indulunk útnak.

„A téli hónapokban a reggeli órákat általában jó látási viszonyok jellemezték, azonban a tavasz beköszöntével ebben a napszakban vakító napsütés is előfordulhat, ami elbizonytalaníthatja a kevés rutinnal rendelkező sofőröket. Habár napközben már tartósan 7 °C feletti hőmérsékletet tapasztalunk, a hajnali órákban még fagypont körüli hőmérséklet is előfordulhat, ezért azoknak az autósoknak, akik ilyenkor ülnek volán mögé, különösen óvatosnak kell lenniük a kritikus útszakaszokon” – mondta el Szvétek.

A tavaszi fáradtságból fakadó veszélyek csökkentése érdekében a szakorvos szerint még rövidebb utak esetén is csak kipihenten szabad a volán mögé ülni. Hosszabb autózás esetén érdemes rendszeres szüneteket beiktatni: ilyenkor szálljunk ki az autóból, mozgassuk át a végtagjainkat, és vegyünk pár mély lélegzetet, hogy felfrissüljünk! Ügyelni kell továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, ami egy hosszabb út során legalább olyan fontos a kimerült szervezet számára, mint a pihenőidők beiktatása.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....
2021.10.27
Elemzők által vártnál kisebb negyedéves nyereségről jelentett a Hyundai Motor Co. dél-koreai ....