Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Így közlekedj a kánikulában

2021.06.20.

Beütött a kánikula, ami a közlekedőket is megviseli. Tippek, jó tanácsok a hőség átvészelésére Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában. 

Nem is olyan régen még azon csodálkoztunk, hogy milyen szokatlanul hűvös a tavasz, aztán rövid idő alatt beköszöntött az igazi nyár. A hétvégén több helyen már 35 fok körüli hőmérsékletet mértek, és az időjárás-előrejelzések szerint a jövő héten még jobban berobban a kánikula. 

A hőség a közlekedőket is megviseli

A hőség mindenkit megvisel, főleg a nyár elején, amikor a szervezetünknek még nem volt elég ideje hozzászokni a forrósághoz. Ilyenkor közlekedni is kockázatosabb, mivel a nagy melegben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek és gyakran türelmetlenebbek. 

A balesetek megelőzése érdekében ezekre érdemes figyelni kánikula idején:

  • A tartós melegben a közlekedők között is megnőhet a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. 
  • Kánikulában fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.
  • A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző lehet a figyelmetlen, bágyadt közlekedés; nem néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre. 
  • Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne vezessen autót! Amennyiben feltétlenül szükséges elindulnunk, akkor csak kipihenten üljünk a volánhoz, álljunk meg gyakrabban pihenni, felfrissülni!
  • Ha az autónk napos helyen parkol, indulás előtt szellőztessük át!
  • Igyunk sok folyadékot, cukros üdítők helyett lehetőleg vizet. Az autóban is mindig tartsunk vizet. 

Hőség idején ne a legforróbb órákban induljunk útnak, ha tehetjük, inkább a reggeli órákban utazzunk, amikor még nincs annyira meleg. 

Bringázzunk okosan a kánikulában

Ha kerékpárral közlekedünk, akkor nem tudjunk bekapcsolni a klímát, de ezt megfelelő tervezéssel, tudatossággal és néhány trükkel ellensúlyozhatjuk. Bringára is érvényes, hogy a reggeli, hűvösebb órákban tekerjünk, de az is sokat segíthet, ha nem a leggyorsabb útvonalon haladunk, hanem keresünk egy árnyékosabb, zöldebb útvonalat. Induljunk kicsit korábban, és tekerjünk lassabban.

Az izzasztó hátizsák helyett cipeld a bringán a cuccodat

A legnagyobb hőségben nehéz elkerülni, hogy leizzadjunk biciklizés közben. Sokszor a célba érés után nem tudunk lezuhanyozni és átöltözni, de néha már egy váltófelső is sokat jelent: megérkezés után kicsit rendbe szedjük magunkat a mosdóban, és felsőt cserélünk. Hőségben az izzasztó hátizsák helyett cipeld a bringádon a cuccodat, válts kosárra vagy oldaltáskára.

Soha ne hagyd a gyereket a forró autóban!

Sajnos minden nyáron többször előfordul, hogy gyereket vagy háziállatot hagynak a tűző napon álló autóban. Ez életveszélyes, ugyanis a kocsi belső hőmérséklete rövid idő alatt elviselhetetlenül felforrósodik, és ehhez ráadásul nem feltétlenül szükséges 35 fokos kánikula. Az autó ilyenkor kis üvegházként működik, és percek alatt szauna lesz belőle még akkor is, ha le van engedve az ablaka. 

Erre figyelmeztet a katasztrófavédelem is, és egy táblázattal mutatták meg, hogy milyen gyorsan felforrósodik az autó belseje:

Sajnos idén nyáron már kétszer is hagytak gyereket forró autóban. Egy váci hipermarket parkolójában egy kislányt zártak be az autóba, mert a gyerek nem akart bemenni a boltba. A kocsi pillanatok alatt felforrósodott, a kislány sírt és dörömbölt, amit szerencsére egy járókelő is észrevett, de nem sokkal később az anya is visszaért a kocsihoz.

Balatonfüreden pedig egy kétéves kisfiú rekedt az napon álló autóban, miután az édesanyja a slusszkulccsal együtt véletlenül bezárta. Az esethez riasztották a rendőröket, akik végül betörték az ablakot, hogy kimentsék a gyereket. Szerencsére egyik esetben sem történt tragédia, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: soha, senkit ne hagyj az autóban a hőségben! Akkor sem, ha csak egy perce ugrasz ki valamiért, és a bevásárláskor se hagyd a gyereket vagy a kutyát a kocsiban.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.08
Hetven gyorshajtót mértek be a rendőrök vasárnap Óbudán – közölte ma a Budapesti Rendőr-....
2023.02.08
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinform jelenti. ..
2023.02.08
Senki sem szeretne osztozni a juttatásokban, ráadásul a bajnokság értékének csökkenését látják egy....
2023.02.07
Több tankot is elbír, legalábbis ami a tömeget illeti, és ha kell, simán átmegy rajtuk, persze csak....
2023.02.07
Balszerencse egy garázda autósnak az A2-es autópályán. Fényszóróit villogtatva „letakarított” egy....
2023.02.07
A következő Volkswagen akkumulátorgyár a kanadai Ontario tartományban épülhet fel. Ezt a helyi....
2023.02.07
Két hivatalos jégdrift-világrekordot is felállított Enyaq RS iV modelljével, azaz sportos RS-....
2023.02.07
Szerencséje volt annak az autósnak, aki a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére fékezés nélkül....
2023.02.07
A kínai gyártók érkezése Európába töretlen és egyelőre semmi sem állíthatja meg őket. ..
2023.02.07
Új vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt., amely a projekthez több mint 294....