Forma-1

Ilyen élőben a bécsi F1 kiállítás

2024.04.13.

Ha valaki még gondolkodna, hogy megvegye-e a jegyét a bécsi F1 Exhibition-re, ne tegye, csak foglalja le azokat a belépőket!

Már akkor kinéztem magamnak a Forma-1 első hivatalos utazó kiállítását, amikor Madridban megnyitotta a kapuit. Azonban valahogy sehogy sem sikerült olcsó repjegyet, pláne szabadidőt találni, így végül sosem vágtunk bele a kalandba. Nem véletlenül örültem nagyon, amikor megtudtam: a kiállítás második állomása közvetlenül a szomszédunkban, Bécsben lesz. Így amint megnyitott a jegyértékesítés, én már foglaltam is a belépőket a családnak. Úgy voltam vele, hogy ha rossz idő lesz, maradunk bent sokáig a kiállításon, ha pedig szép napos időnk lesz, amilyen volt is ezen az álmos februári hétvégén, akkor délután bevesszük a várost is.

Hiszen a Formula 1® Exhibition mindössze néhány percre került berendezésre Bécs belvárosától, az egykori ipari telepből átalakított METAStadt rendezvényteremben. Február 2-án maga Stefano Domenicali, a Forma-1 elnöke nyitotta meg a kiállítást, de Pierre Gasly is meglátogatta már saját kiállított autóját. Mivel Ausztriában van a kiállítás, így értelemszerűen az autók is legtöbbször osztrák kötődésűek, legyenek azok Red Bull vagy Alpha Tauri versenyautók, de persze néhány Ferrarit is megtekinthetünk, különböző korokból. Noha legbelül tudjuk és emlékezünk rá, így összesűrítve mégis megdöbbentő, hogy Ausztria mennyi szálon kötődik a Száguldó Cirkuszhoz.

Rögtön egy nagyon hatásos, három versenyautó mögé vetített kisfilmmel indul a kiállítás, a hanghatások megfelelő átéléséhez pedig mindenképp ajánlott a bejáratnál kapott audio guide. Minden állomáson beolvashatjuk egy jeladóval, hogy épp ki és miről beszél az adott állomáson. Nagyon érdekes és nem ritkán szórakoztató sztorikat mesélnek el pilóták, mérnökök, csapatfőnökök, viszont gyakran feltorlódik a tömeg 1-1 nagyobb állomásnál – persze ehhez az is kell, hogy olyan tömeg legyen, mint az esetünkben volt. Szerencsére ahogy haladunk előre, úgy lesznek egyre kevesebben és úgy lesznek egyre nagyobbak a kiállító termek, és a kiállítás végén pedig egy döbbenetesen hatásos pitwall élményben lehet részünk, amit nem is lövök le előre!

Azt viszont elmesélhetem, hiszen a kiállítást is ezzel reklámozzák, hogy a leghatásosabb terem mindenféleképp Romain Grosjain összeégett autójának kiállítása. A háttérben vetítik az esetet, a fülünkben halljuk a legtaglózó zenét és hanghatásokat, miközben látjuk, ahogy az évtizedek alatt fejlesztett biztonsági megoldások még egy ilyen becsapódástól is megmentették a francia pilótát. Hangtalanul, hosszú percekig jártam körbe a Haas maradék részét, amibe beleégtek még a matricák is. Őszintén lesokkolt, erre nem lehet felkészülni.

Míg a show eleje azoknak lehet élmény, akik a Forma-1 lelki és emberi oldalára kíváncsiak, addig a második rész azokat kötheti le, akiket a technikai oldal mozgat meg. Az első versenyautók orrkúpjától a modern monocoque-okig mindenféle technikai vívmány megvizsgálható, lecsupaszított, teljes valójában. Nem is tudom, hogy van-e máshol lehetőség egyben megtekinteni a mostani hibrid éra hajtásláncát, az MGU-K és MGU-H rendszerekkel együtt. Szóval jut néznivaló mindenkinek és a látványos show elemekért önmagában megéri ellátogatni a szomszédba. A jegyeket az osztrák OETICKETS értékesíti, jelenleg 24,9 euró/fő áron és szerencsére azt ígérték, hogy még jó néhány hónapon keresztül látogatható lesz a METAStadtban.

Arra érdemes készülni, hogy az egykori ipari telep területén belül 10 euró a parkolás autónként, amiből 3 euró levásárolható a kihelyezett, egyébként remek street food standokon. Illetve a csomagmegőrző is fizetős, és nem engednek be A4-es méretnél nagyobb táskát sem, de tényleg akár közvetlen a bejáratnál is leparkolhatunk. Érdemes némi euróval készülni a shophoz is, ugyanis meglepően igényes és szerethető merch kínálatot találunk a kiállítás után. Jómagam is hazahoztam egy pólót és egy bögrét, rajta egy ikonikus Alonso rádióbeszélgetéssel. Szóval, ha már szemeztél esetleg a kiállítással, ne gondolkozz tovább! Menj és éld át te is!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..