Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Íme a világ leggyorsabb járművei

2021.07.11.

Mennyivel megy a világ leggyorsabb autója? És mennyivel száguldott biciklivel a csúcstartó? Ismerd meg a járművek sebességrekordjait Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában. 

A balesetek jelentős része a gyorshajtás miatt történik, ezért Tóbiás és Balambér mindenek azt tanácsolja, hogy mindig tartsa be a sebességhatárokat az utakon. Ám arra ők is kíváncsiak, hogy biztonságos tesztkörülmények között melyek a világ leggyorsabb járművei. 

A világ leggyorsabb autója

Idén januárjában 455,3 kilométer/órás sebességet ért el az SSC Tuatara, amely ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártású autója lett. Ráadásul a volán mögött nem profi sofőr, hanem az autó tulajdonosa, Dr. Larry Caplin ült, amikor a floridai Kennedy Űrközpont aszfaltján felállította az új rekordot. 

A sorozatgyártás ellenére persze túl sokat nem készítenek a különleges amerikai járműből, eddig csupán száz darabot gyártottak belőle, ami az 1,9 millió dolláros (575 millió forint) árát tekintve nem is csoda. A V8-as motorral szerelt Tuatara 1750 lóerős, a karosszériája szénszálas anyagból készült, így a súlya csupán 1247 kilogramm. 

A világ leggyorsabb autója és egyben a leggyorsabb szárazföldi jármű egyébként a sugárhajtású, egyedi tervezésű ThrustSSC, amely 1997-ben átlépte a hangsebességet és 1228 kilométer/órás szédítő tempót ért el. 

A világ leggyorsabb motorkerékpárja

Nincs teljes egyetértés abban, hogy pontosan melyik a világ leggyorsabb motorkerékpárja, ezért bemutatjuk az esélyeseket. A 2003-ban bemutatott Dodge Tomahawk egy tanulmány-motorkerékpár, amelybe a Dodge Viper sportautó motorját szerelték be. Az 500 lóerős, több mint félmillió dollárba kerülő motorkerékpárból állítólag 9 darabot adtak el, és 480 kilométer/órában állapították meg a végsebességét. Ezt azonban senki nem bizonyította, ráadásul ennek motornak négy kereke van.

A világ leggyorsabb sorozatgyártású motorkerékpárja a Kawasaki Ninja H2R, amelynek versenyváltozatával 400 kilométeres sebességgel mentek, de állítólag többre is képes. 

A világ leggyorsabb kerékpárja

Egy kemping bicikli természetesen lassabb, mint a legmodernebb, karbonvázas országúti kerékpárok. Ám mivel a bicikli emberi erővel hajtott jármű, ezúttal a bringás sebességrekordot mutatjuk be. A kültéri kerékpáros gyorsasági csúcsot nem is olyan régen, 2018-ban állította fel az amerikai Denise Mueller-Korenek, 296 kilométer/órás sebességet ért el, és ezzel egy 23 éves rekordot múlt felül. 

Ilyen sebességre persze még a profik is csak speciális körülmények között képesek. A rekord helyszíne a tökéletesen sík Bonneville sós síkság volt az amerikai Utah államban, Denise pedig végig egy felvezető autó mögött tekert, ami szélárnyékot biztosított neki, leküzdötte helyette a kerékpározást leginkább lassító fizikai tényezőt, a légellenállást. A biciklije is kimondottan csúcsdöntésre készült, olyan nagyon volt a meghajtás áttétele, hogy képtelenség lett volna elindulni vele. Ezért nagyjából 160 kilométer/órás sebességig az autó húzta a biciklist, utána viszont saját erejéből tekert. 

A világ leggyorsabb vonata

A vonatok sebességi rekordját az egyelőre tesztelés alatt álló, japán L0 széria hét kocsiból álló szerelvénye állította fel 2015-ben: a lebegő mágnesvasút (maglev) 603 kilométer/órás sebességet ért el. A csúcssebességű vonatot a tervek szerint 2027-től használhatják az utasok is, de menetrend szerint a járatok „csak” legfeljebb 500 kilométer/órával fognak közlekedni. 

Ha csak a menetrend szerint közlekedő vonatokat nézzük, akkor a sanghaji lebegő mágnesvasút a leggyorsabb. A Sanghaj belvárosát és a Sanghaj-Putungi nemzetközi repülőteret összekötő 30 kilométeres vasútvonalon 431 kilométeres sebességet is elérnek a vonatok.

A hagyományos, síneken és acélkerekeken gördülő vonatok között a francia TGV tartja a sebességrekordot 575 kilométer/órával. 

A világ leggyorsabb repülőgépe

A Lockheed SR-71 Blackbird vadászrepülőgép a hangsebesség 3,3 szorosát képes elérni, ami több mint 3500 kilométer/órát jelent. Ilyen sebesség mellett a hagyományos, alumíniumból készült repülőgépvázak megolvadnának, ezért a mérnökök a külső borítást titánötvözetből tervezték. Mivel az SR-71 nagy sebességet és magasságot tudott elérni, a Egyesült Államok hírszerzésre használta a hidegháború idején. A nagy sebesség miatt a pilóták speciális védőruhát viseltek, amelyek átalakított űrhajós szkafanderek voltak. 

Az utasszállító repülőgépek között a leggyorsabb a szovjet Tu-144 volt, amely a világ első szuperszonikus utasszállító repülőgépe volt. 1968-ban szállt fel először, és gyorsabb volt a hangsebesség kétszeresénél (2430 kilométer/óra). Nyugati megfelelője, a francia-brit együttműködésben 1969-re elkészült Concorde volt, amely a második leggyorsabb utasszállító lett. Ma már együk sem közlekedik, jelenleg a a Boeing 747-8i a leggyorsabb a 914 kilométer/órás sebességével.

A világ leggyorsabb hajója

1977. november 20-án Ken Warby a Spirit of Australia nevű hajójával beírta magát a történelemkönyvekbe: a házi készítésű hajójával 464,4 kilométer/órás sebességet ért el, és ezzel új rekordot állított fel. A következő évben aztán a saját csúcsát döntötte meg, az új világrekord pedig azóta is 511 kilométer/óra. 

A rekord érdekessége, hogy Warby egy külvárosi hátsó udvarban rakta össze a különleges hajót, amelyhez egy fillérekért vásárolt, leselejtezett repülőgép-hajtóművet használt. 

(Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....