Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Itt az Európai Mobilitási Hét, közlekedj fenntarthatóan!

2021.09.19.

Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában. 

Ez a huszadik alkalom, hogy sor kerül az Európai Mobilitási Hét kampányra, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek Európa országaiban. A programsorozat célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés fontosságára, hosszabb távon pedig rávegyék a többnyire autóval közlekedő embereket arra, hogy az utazásukhoz fenntartható, környezetbarát közlekedési módokat vegyenek igénybe. 

Autózás helyett inkább közlekedjünk kerékpárral (Fotó: Facebook/European Mobility Week)

A 2021-es Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap szlogenje „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. Az idei téma a koronavírus-járvány idején – az Európában és szerte a világon – átélt nehézségek, tragédiák előtt tiszteleg. Emellett az egészségügyi válságból eredő lehetőségekre reflektál.

237 magyar település a kampányban

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon is: 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokon, ezzel – mintegy 50 ország versenyében – Magyarország a harmadik helyen végzett. A koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági korlátozások 2020-ban nem kedveztek az Európai Mobilitási Hét programjainak, így tavaly csupán 39 hazai önkormányzat csatlakozott a kampányhoz. 

Idén viszont megint szép számmal vesznek részt a magyarországi települések a kampányban, 237 hazai város és község képviseli az hazánkat. Összesen 51 ország  2978 települése csatlakozott a 2021-es Európai Mobilitási Héthez, ráadásul a kampányban már nem csak európai országok vesznek részt. 

40 százalék autózik

Magyarországon 2020-ban az emberek 40 százaléka autóval közlekedett a mindennapokban, 26 százalék választotta a tömegközlekedést, 16 százalék kerékpározott, 14 százalék pedig gyalog érte el az úti célját a Magyar Kerékpárosklub reprezentatív felmérése szerint. Az arányok persze régiónként változnak, a fővárosban például 27 százalék az autósok és 54 százalék a tömegközlekedők aránya. Igaz, a közlekedési szokásokra tavaly nagy hatással volt a járvány, emiatt többen autóztak és kevesebb utaztak közösségi közlekedéssel. 

A városok egyre zsúfoltabbak a rengeteg autó miatt, mindenki ideges, mert állandóan dugó van, a levegő szmogos, nem találni parkolóhelyet, és úgy általában egyre élhetetlenebbé válik a város. Pedig te is tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a lakóhelyeden, ha kicsit tudatosabban, fenntarthatóbban közlekedsz.

Hogyan közlekedj fenntartható módon?

Bringázz! Amikor csak tudsz, válassz aktív közlekedési módot, például pattanj biciklire! Így nemcsak a káros anyag kibocsátása nélkül éred el a célodat, hanem pénzt is spórolsz, hiszen nem kell tankolnod, nem kell a parkolásért fizetned, és még az egészségednek is jót teszel. És sokszor még gyorsabb is vagy, mintha a dugóban araszolnál. Ha nincs saját bringád, akkor próbáld ki a közbringát, Budapesten 500 forintért vehetsz az új MOL Bubira havibérletet, utána pedig 30 percig ingyen használhatod  az almazöld bicikliket. És a közbringa arra is jó, hogy a kerékpározást más közlekedési formákkal – tömegközlekedés, gyaloglás – kombináld.

Gyalogolj! Már napi fél óra gyaloglás jó hatással van az egészségedre, ezért ha teheted, menj mindenhová gyalog. Persze akik napi 15 kilométert ingáznak, azok kizárólag gyaloglással nem fognak eljutni munkába, iskolába. Viszont ha busszal, vonattal közlekedünk, ne váltsunk csak azért autóra, mert nem a ház előtt van a megálló. Tíz-tizenöt perc séta segít átgondolni a napi teendőket, a nap végén pedig kiszellőztetni a fejünket.  

Válaszd a közösségi közlekedést! Ha túl sokat kellene tekerni, vagy tartasz a városi biciklizéstől, akkor válaszd a közösségi közlekedést. Ha személyenként számoljuk károsanyag-kibocsátást, akkor tucatnyi utassal a gyomrában még a pöfékelő busz is kevésbé árt a környezetünknek, mint egy autó, amiben csak a sofőr ül. A trolibusz, a villamos és a metró pedig nem szennyezi a levegőt.

Autózz tudatosan! A legnagyobb igyekezet ellenére is vannak olyan helyzetek, amikor kénytelen vagy autóba ülni, de az autózásba is lehet tudatosságot vinni. Például a rövid, néhány kilométeres utazásokat inkább más közlekedési eszközzel oldd meg. Kezdd apránként az átállást, majd szép lassan próbáld meg egyre ritkábban elővenni az autót. Ha tudsz, vegyél elektromos vagy hibrid járművet, hagyományos kocsinál pedig nem kell tövig nyomni a gázpedált, gyakorold az „ökosofőr” vezetési stílust, így kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, és tankolni is ritkábban kell.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.14
A kettes Focus egy nagyon jó autó. Ezt biztosan nem tőlem hallja először, hiszen az általános....
2024.04.14
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hosszú útra indul a család.  ..
2024.04.14
Az első veszprémi Rally Hungary már most a leglátványosabb rali, amin valaha jártam. ..
2024.04.14
- Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép - jelentette be....
2024.04.14
Nagy kereslet az új, teljesen elektromos Macan iránt – írja honlapján a német sportautó gyártó. ..
2024.04.14
Fokozott ellenőrzést tart április 15. és 21. között a rendőrség Magyarországon, kiemelt figyelmet....
2024.04.14
Komoly és életveszélyes acsarkodást rögzített egy fedélzeti kamera, az M0-son, Vecsésnél, az M3....
2024.04.14
Az Év Magyar Autója verseny ünnepélyes díjátadója a Budapest Automotive Summit rendezvényen volt....
2024.04.14
Az útburkolati jelek a forgalom irányításának megszokott részei, de csak addig irányadóak, amíg....
2024.04.14
A debreceni repülőtéren nyitott mérnöki irodát az Aero Space Power (ASP) Kft. - közölte a cég az....