Tóbiás és Balambér kalandjai

Itt a strandszezon! Így biztonságos a csobbanás

2021.06.13.

Kezdődik a strandszezon, a járványügyi előírások mellett a biztonságos fürdőzésre is figyeljünk.

A szokatlanul hideg május után végre megérkezett a nyár. Már most is alkalmas az idő a strandolásra, de a jövő héten igazi kánikula várható, így biztosan nagyon sokan mennek majd ki a strandokra, hogy a vízben lehűtsék magukat. A strandon vagy vízparton azonban nem veszélytelen a pihenés, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy biztonságos legyen a pancsolás. 

Fürdőzés csak felügyelettel

Kisbabával nem egyszerű strandolni, de megoldható, viszont a fertőzésveszély miatt 1 éves kor alatt a védőnők nem ajánlják hogy közös medencébe vigyék a babákat. A legfontosabb, hogy egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteni a pár éves gyerekeket a medencében, mert akár a tíz centis vízbe is belefulladhatnak, ha elesnek vagy megijednek. Ha a baba még nem szobatiszta, akkor kötelező úszópelenkát viselnie, és hasznos lehet az úszógumi vagy a karúszó is. 

A nagyobbacska gyerekeket se engedjük úgy a medencékbe, hogy nem figyelünk rájuk. Ha még nem tud úszni, akkor csak a sekély vízben lubickoljon, esetleg adjunk rá karúszót vagy úszógumit. Fontos tudni, hogy ezek a felfújható eszközök sem garantálnak tökéletes védelmet, ezért csak felnőtt felügyelete mellett használjuk őket. Aki nem tud úszni, ne használjon mély vízben gumimatracot, mert ha leesik róla, kész a baj. 

Úszógumival is csak felnőtt felügyelete mellett menjen vízbe a gyerek

Veszélyes lehet még az ugrálás is, már ha a strandon egyáltalán engedélyezik. Ugrás előtt mindig győződjünk meg a víz mélységéről, ezt a medencéknél ki is írják, és arra is figyeljünk, hogy vannak vannak változó vízmélységű medencék is. 

Nyáron rengeteg ember összegyűlhet a strandokon, ezért a gyerekekre akkor is figyelni kell, ha nem a vízben vannak. Ha nagy a tömeg, és például elindulunk egy lángosért, fogjuk meg a gyerek kezét, nehogy elkeveredjen. Az is hasznos, ha megbeszéljük vele, mit tegyen és hogyan kérjen segítséget, ha esetleg eltévedne a strandon. 

Védelem az UV-sugárzás ellen

Lehetőleg kora délelőtt vagy késő délutánra időzítsük a fürdőzést, amikor nem tűz annyira a nap. Válasszunk árnyékos helyet a strandon, de praktikus lehet egy napsugárzás ellen védő strandsátor is. A naptejet nehogy otthon felejtsük, mert nélküle már 15 perc alatt leéghetünk. Érdemes minél magasabb faktorszámút naptejet választani, de akármilyet is veszünk, bizonyos időközönként ajánlott újra bekenni magunkat, mert a víz, az izzadság vagy a ruha letörölheti a védelmet. 

Naptej nélkül ne indulj el a strandra!

A kisebb gyerekekre adjunk egy fehér vászonsapkát, és a naptej mellett akár valamilyen úszóruhával, pólóval is védhetjük a testüket a leégéstől. Kimondottan UV-védelmet biztosító sportfelsőt nagyobb gyerekek, sőt akár felnőttek is viselhetnek, azt biztosan nem mossa le a víz.  

Védettségi igazolványt kérnek sok strandon

A biztonságos fürdőzésre vonatkozó szabályok mellett a járványügyi előírásokat is be kell tartani. A nyaralóknak nincs is olyan egyszerű dolguk, hogy melyik strandra kell védettségi igazolvány, és melyikre nem. 

  • A budapesti strandokat, fürdőket csak védettségi igazolvánnyal látogathatják a 18 éven felüliek. A fiatalabbaknak nem kötelező az igazolvány, de ők csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személlyel léphetnek be a fürdőbe. Ugyanez vonatkozik minden közfürdőnek számító létesítményre is attól függetlenül, hogy vannak nyitott részeik is. 
  • A balatoni a fizetős szabadtéri strandok kártya nélkül is látogathatók lesznek nyáron, és az ígéretek szerint üzemeltetők csak annyi embert engednek be, hogy legalább 10 négyzetméteres terület jusson mindenkire. Van viszont két kivétel: a balatonberényi naturista strandon és a balatonfüredi Széchenyi strandon védettségi igazolványt kérnek a vendégektől. 
  • Az ingyenes balatoni szabadstrandokon értelemszerűen nem kell igazolvány, ezt nem is lehetne ellenőrizni.

Sok strandra csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni

Ha zárt strandra, fürdőbe megyünk, érdemes előzetesen tájékozódni, hogy a belső terekben, büfékben, öltözőkben kötelező-e a maszkviselés. Több helyen a belépéskor testhőmérsékletet is mérnek, és megkövetelik a saját papucs használatát. Medencébe lépés előtt kötelező az előzuhany és a lábmosó használata, azt pedig magától értetődő, hogy csak egészségesen lehet látogatni a fürdőket. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....