szakképzés

Járműfényezők után karosszérialakatosokat is képez a Roncs Autó

2024.03.02.

Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek külső gyakorlati képzőhelye a szegedi Roncs Autó volt. Fut már egy másik csoport is, szeptemberben pedig indul a harmadik. Közben márciusban a karosszérialakatosok oktatása is elkezdődik.

– A járműfényezők képzése 2022. szeptemberében indult, ők voltak az első fecskék az államilag finanszírozott programban – mondja Katona Ferenc oktatásért felelős vezető. Megtudjuk, a felnőttképzést a Szegedi SZC Csonka János Technikummal közösen szervezik, a gyakorlati oktatásért Bodó András felel, aki több évtizede műveli vállalkozóként ezt a szakmát magas színvonalon.

A kép jobb oldalán Bodó András

A szakoktató egy régi álmát látja megvalósulni ebben a szakképzési együttműködésben. Már több évtizede akart egy fényező műhelybázist, erre vállalkozásának telephelyén azonban nem voltak meg a feltételek, ám itt, a Roncs Autó Kft. szegedi, városszéli autóbontójában minden lehetőség adott.

A hétfő és a kedd elméleti oktatásé, a szerda és csütörtök pedig a gyakorlaté, minden foglalkozás délután 4 órakor kezdődik. A képzéshez kifejezetten erre a célra, egy jól felszerelt, elméleti és gyakorlati oktatóközpont épült a Roncs Autó Kft. telephelyén, barnamezős beruházásban.

Az első csoportot az elmúlt év nyarán portálunk már meglátogatta, erről itt olvashatnak. A 2024 február második felében tartott gyakorlati vizsgára a szokásos újságírói lendülettel érkeztünk, ám kissé csalódnunk kellett, abba a helyiségbe be sem léphettünk, ahol a leendő járműfényezők számot adtak tudásukról.

A vizsga, ahova újságíró be nem léphetett

Mint Katona Ferenc képzési vezetőtől megtudtuk, nem ok nélkül való ez a szigorú szabálykövetés. – A Szegedi Regionális Vizsgaközponttal kötöttünk szerződést, ami azért volt célszerű, mert a gyakorlati képzést nem szétszórva kapták a hallgatók, hanem valamennyien a Roncs Autó tanműhelyében sajátították el a mesterséget. Így nem a Csonka, vagyis az elméleti képzőhely szerződött a gyakorlati vizsgára, hanem mi, ez volt a célszerű – mondja Katona Ferenc, hozzátéve, délelőtt voltak is kint ellenőrizni a SZEREVI-től.

A gyakorlati számonkérést interaktív elméleti vizsga előzte meg, amit a Csonka János szakközépiskolában tartottak. Azt együtt tudta megcsinálni a 18 fős csoport, a gyakorlati vizsgát azonban két napra szedték szét – mi az elsőn toppantunk be.

A legidősebb tanuló, a korelnök a 63 éves László Károly volt, úgy tűnik, ő tényleg a holtig tanulásban hisz. – Először autószerelő lettem, majd gépjármű technikus. Munka mellett, levelező tagozaton gépészmérnöki lettem a Zrínyin, az is autós szakirány volt, 50 évesen diplomáztam – mondja, hozzátéve, a párja dolgozik a Roncs Autónál, tőle tudta meg ez a lehetőséget. Így azután diplomás mérnökként letette a járműfényező szakmunkásvizsgát is.

Katona Róbert, Bodó András és Léber Dániel

Életkorát tekintve a középmezőnyhöz tartozó Katona Róbert karosszérialakatos mesterként kezdte el tanulni a járműfényező szakmát, ő még Békés megyében, kamarai segítséggel szerezte meg a mesterlevelet. Korábban egy jó nevű szegedi márkaszervizben dolgozott, ám idén februártól már ő is a Roncs Autó csapatát erősíti, mint karosszérialakatos szakoktató.

Az egyik legfiatalabb tanuló, a 23 éves Léber Dániel a barátjától hallott a képzésről, akinek munkahelye ugyancsak a Roncs Autó. Dani hobbiból autókat restaurál, az egyik elkészült, igazán mutatós darabbal érkezett a vizsgára.

– Motort cseréltem az Opel Vectrában, de új a kábelköteg is, ez utóbbit egy donorautóból mentettem ki és húztam be. A mechanikus, tekerős napfénytetőt elektromosra alakítottam át, a futóművet is teljesen felújítottam. A gyári szürke helyett feketére cseréltem a műszerfalat, igyekeztem mindenhol korhű alkatrészt használni – mondja a fiatalember.

Dani motort is cserélt a Vectrában

Megtudjuk tőle, hogy a Vectra 1993-as évjáratú, a kétliteres motor valamennyivel idősebb. Ezt az erőforrást egyébként ’88-tól gyártották és egy nagyon jól sikerült motornak tartja a szakma.

Dani is a folyamatos tanulás híve, először autószerelő lett, majd következett a járműfényező szakmunkásvizsga, de már be is iratkozott a hamarosan induló karosszérialakatos képzésre is. És ha nagyon belejön, valószínűleg már nem csak hobbiszinten restaurál majd autókat.

Egyébként egész komoly oktatóbázis kezd körvonalazódni a Roncs Autónál, a barnamezős beruházásban kialakított fényezőtanműhely és oktatóterem korábban a Pick állattartó telepének egyik masszív szerkezetű épülete volt. Mellette már dolgozik a földmunkagép, szedi ki az alapját a jövőbeni karosszéria lakatos tanműhelynek, ez viszont már egy igazi zöldmező beruházás. És elkezdődött már a parkolók kialakítása is. Így valóban komplex programot tud kínálni a cég, a járműfényezés és a karosszérialakatos ugyanis rokonszakmák, a mestereknek beszélniük kell egymással.

Munkadarabok...

– Bontóként már csak tudjuk, hogy az autóiparban a fényezés és a karosszériajavítás együtt jár. Jó lenne, ha mások is a legjobb szakembereket győznék meg arról, hogy van jövője a felnőttképzésnek – hangsúlyozta korábban portálunknak Dobó József, a Roncs Autó Kft. tulajdonosa. A cég és annak munkatársai egyfajta zászlóvivő szerep mellett egyszerre tanítanak és tanulnak is. Úgy oktatnak, hogy közben maguk is tanulnak a diákoktól, a szakmától.

– Most is fut egy gépjárműfényező csoport, ők egy év múlva végeznek és szeptemberben indul a harmadik ilyen turnus. Már erre is egészen sok érdeklődő van, júniusban kezdjük a beiratkozási folyamatot – mondja Katona Ferenc. Megtudjuk tőle, hogy ennél hamarabb, már idén márciusban elkezdődik a karosszérialakatosok képzése, ebben a szakmában ez lesz az első csoport a Roncs Autónál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..